İzmir'de kültür sanat

İzmir'de kültür sanat

Tiyatro klasiklerinden "Hastalık Hastası", Bulgar yönetmen Vladlen Alexandrov yönetiminde İzmir Devlet Tiyatrosu'nda 23 Ocak'ta prömiyer yapacak

İZMİR (AA) - Tiyatro klasiklerinden "Hastalık Hastası" oyununun ilk gösterimi, Bulgar yönetmen Vladlen Alexandrov yönetiminde İzmir Devlet Tiyatrosu'nda 23 Ocak'ta yapılacak.

İzmir Devlet Tiyatrosu bu hafta 2 oyunu sahneye koyacak. 2017-2018 sezonunun 3'üncü oyunu olan Dinçer Sümer'in yazdığı, Murat Çidamlı'nın yönettiği "Sandalım Kıyıya Bağlı" adlı müzikli eser ise 16-20 Ocak tarihlerinde Konak Sahnesi'nde tiyatroseverlerle buluşacak.

Biri Türk, diğeri Rum iki Anadolu gencinin dostluğu etrafında gelişen olayların anlatıldığı oyunda, Batı'nın Osmanlı Devleti'ni yıkmak için barış içinde yaşayan halkları birbirine karşı kışkırtıp, düşman etmesi konu ediliyor.

Ayrıca tiyatro klasiklerinden "Hastalık Hastası", Bulgar yönetmen Vladlen Alexandrov yönetiminde İzmir Devlet Tiyatrosu'nda 23 Ocak'ta prömiyer yapacak.

Fransız oyun yazarı Moliere tarafından yazılan ve komedi-bale türündeki oyun, Alexandrov'un kendine özgü dokunuşlarıyla sahneye konulacak.

"Hastalık Hastası", 27 Ocak'a kadar Konak Sahnesi'nde sanatseverin beğenisine sunulacak.

- Opera ve bale

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), geçen yıl ilk gösterimini yaptığı "Samson ile Dalila" adlı operayı yeniden sahneleyecek. MÖ 1150 yılında Filistin'in Gazze kentinde halkın yabancı güçlerin işgalinden kurtulmak için verdiği mücadelenin anlatıldığı eser, Elhamra Sahnesi'nde 18 ve 20 Ocak'ta sahnelenecek.

İZDOB tarafından 2013 yılında İzmir prömiyeri yapılan ve izleyiciler tarafından büyük ilgi gören tek perdelik "Mevlana'nın Çağrısı" balesi ise 23 Ocak Salı günü saat 20.00'de Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı'nda yeniden izleyici ile buluşmaya hazırlanıyor.

Can Atilla'nın müziği, Mehmet Balkan'ın koreografisi ve Şefik Kahramankaptan'ın librettosu ile sunulacak olan Mevlana'nın Çağrısı, Türk ve dünya tarihinin en önemli düşünürlerinden Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin yaşamı, felsefesi ve evrensel sembollerini dansla anlatıyor.

Lale Balkan'ın sahneye koyduğu eserde, dekor tasarımları Tayfun Çebi, kostüm tasarımları Aydan Çınar, ışık tasarımları Tarı Deniz tarafından hazırlandı. Eserde başlıca rolleri Dolun Doyran, Boğaçhan Bozcaada, Doruk Demirdirek, Selahattin Erkan, Burcu Olguner Alkan, Aslı Çilek, Yasemin Altınel, Tolga İyiuyarlar, Tolga Duyulur, Çağın Hazar Özideş, Sertan Yetkinoğlu ve Bülent Özdemir dönüşümlü olarak üstleniyorlar.

Mevlana'nın Çağrısı'nda, Mevlana düşüncesinin toplumda kabul görmesi, Şems-i Tebrizi ile karşılaşması, semanın doğuşu ve yaygınlaşması, Şems'in kayboluşu, Mevlana'nın 7 öğüdü ve çağrısı, dans estetiği ile sunuluyor.

Mevlana'nın Çağrısı balesi, 23 Ocak'taki gösteriminin ardından, 25 ve 27 Ocak tarihlerinde de sahnelenecek.

- Konser

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Japon şef Yoshinao Osawa yönetiminde konser verecek.

Piyanist Burçin Büke'nin solist olarak katılacağı konser, 19 Ocak'ta Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Camille Saint-Saens'ın Piyano Konçertosu No.2, G Minor op.22 ve Gustav Mahler'in Senfoni No.1 eserlerinin seslendirileceği konser, saat 20.30'da başlayacak.

- Sergi

37'nci DYO Sanat Ödülleri İzmir Sergisi, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde açıldı. 1967'den bu yana 202 ödüllü ve 2 bin 847 sergilenmeye değer bulunan eseri sanatseverlerle buluşturan DYO, 37'nci sergisini İzmirlilerle buluşturdu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :