İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

Darbe girişimine ilişkin 270 sanığın yargılandığı davanın iki numaralı sanığı eski tuğgeneral Sönmezateş'in emir astsubayı Yakup Atlı, savunma yaptı- Tutuklu sanık Atlı: - "Ülkede yaşanan gelişmelerden 16 Temmuz sabahı haberdar oldum. Kanunsuz emir olduğu

İZMİR (AA) - İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturmanın ardından 270 sanık hakkında açılan davada tutuklu yargılanan eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in emir astsubayı Yakup Atlı, savunma yaptı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davanın görülmesine Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda devam edildi. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada savunma yapan davanın iki numaralı sanığı Sönmezateş'in emir astsubayı tutuklu sanık Atlı, darbe girişiminin yaşandığı tarihte Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığında Hava Kıdemli Başçavuş olarak görev yaptığını ve komutanı Sönmezateş'in emriyle 15 Temmuz günü İzmir'e geçerek eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı Harekat Eğitim Komutanı Albay Ramazan Elmas'la görüşmeye gittiğini söyledi.

Elmas'la görüşmeye komutanının emriyle gittiğini, gitme sebebini bilmediğini iddia eden Atlı, daha sonra Sönmezateş'in de yanlarına geldiğini anlattı.

Atlı, daha sonra Elmas ve Sönmezateş'le beraber Muharebe Arama Kurtarma (MAK) Okulu'na gittiklerini, burada MAK'çıların teçhizatlandırıldığını gördüğünü belirterek, "ortalıkta bir terör operasyonu lafının dolandığını" kaydetti.

Elmas'ın daha sonra nizamiyeye gelen polislerle görüştüğünü ardından da kendilerine "polisi içeri sokmayın" emri verdiğini kaydeden Atlı, TOMA araçlarını içeri sokmamak için uğraştıklarını anlattı. Atlı, şu iddialarda bulundu:

"Emir astsubayı olarak görevim emirleri yerine getirmek. Komutanın hiçbir emrini sorgulayamazdım. Aleyhimde ifade verenler kendilerine yönelik suçlamaları örtmek istemektedir. Olayın içeriğini bilmediğim için asker gibi davrandım. Hiçbir polisle diyaloğum olmadı. Polise karşı bir eylem düşüncem olmadı. Ülkede yaşanan gelişmelerden 16 Temmuz sabahı haberdar oldum. Kanunsuz emir olduğunu düşünmedim. Emniyetteki ifademde 'helikopterlerin Cumhurbaşkanını almaya gittiğini bilmiyordum' demiştim, 'biliyordum' yazılmış."

Mahkeme başkanının, "Komutanını aşan bir göreve soyunmuşsun, 'Gerekirse çatışacağız gibi..." ifadesi üzerine Atlı, bu sözleri sarfetmediğini iddia etti.

Atlı, mahkeme başkanının "Polisler niçin burada diye sorguladın mı?" sorusuna ise "Bir an aklıma polislerin de kalkışmaya katılmış olabilecekleri geldi. Polisler acaba bir kalkışma mı yapıyor diye düşündüm." yanıtını verdi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı yarına erteledi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :