İzmir'de darbe girişimine ilişkin dava

İzmir'de darbe girişimine ilişkin dava

FETÖ elebaşı Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu 279 sanıklı davanın görülmesine devam edildi- Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Bostanoğlu:- "Eski tuğamiral Yaşar Çamur (Tutuklu sanık eski Foça Batı Görev Grup Komutanı) tarafından gemilerin seyre çıkarılma

İZMİR (AA) - İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, 279 kişinin yargılandığı davada eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli oramiral Bülent Bostanoğlu tanık olarak dinlenildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, bazı tutuklu sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, tutuklu sanık eski Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur'un talebi doğrultusunda tanık olarak dinlenen eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli oramiral Bülent Bostanoğlu darbe girişimi akşamı Foça Deniz Üssünden seyre çıkan gemilerin faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.

Bostanoğlu seyre çıkılacağı zaman 1. amir olan Harp Filosu Komutanı, 2. amir olan Donanma Komutanı, 3. amir olan Deniz Kuvvetleri Komutanı bilgisi olması gerektiğini belirterek harekat kontrol makamının izni olmadan hiçbir geminin seyre çıkamayacağına, darbe girişimi akşamı kendilerinden böyle bir onay alınmadan seyre çıkıldığına dikkati çekti.

- "Dolu silah istemesi normal değildir"

Foça Deniz Üssünden seyre çıkan gemilere ilişkin Bostanoğlu, şunları aktardı:

"Eski tuğamiral Yaşar Çamur (tutuklu sanık eski Foça Batı Görev Grup Komutanı) tarafından gemilerin seyre çıkarılması bilgim dışındadır. Darbeye destek anlamında olduğunu değerlendiriyorum. Ben o akşam Yeşilyurt'ta teyzemin kızının düğünündeydim. Gelişmelerden Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkan Vekili Tümamiral Macit Arslan'ın telefonuyla haberdar oldum. Yaşar Çamur, 22.30'da 2 geminin hazırlanmasını istemiş. Bozcaada Komutanını çağırmış, o da yakıt seviyesinin yüzde 24 olduğunu söylemiştir. Yaşar Çamur'un darbeden, önceden haberi olduğunu düşünüyorum. Toplanma çağrı planı, Çamur'un kendisi ve komodor için 'dolu silah istemesi' normal değildir. Yüzde 24 yakıt seviyesiyle çıkmak geminin bekası için uygun değildir. Donanma Komutanlığından izin alması gerekir. İzin yok. Cep telefonlarının kapatılmasının istenmesinin sebebi personelin gelişmelerden haberdar olmasını engellemek olduğunu düşünüyorum. Gemiler emrim olmadan seyre kaldırılmıştır. Gemilerin en kısa sürede dönmesi emrini verdim. Televizyona bağlandım, 'bu girişimi kesinlikle kabul etmiyoruz' dedim."

- Mahkeme başkanı: "Ben yaptım birisi beni geri çevirseydi mantığı yürümez"

Bostanoğlu'nun ifadesinden sonra söz alan tutuklu sanık eski tuğamiral Çamur, o gece gizli hiçbir şey yapmadığını savunarak, "Darbeci olsaydım seyre kalkarken telefonları toplatırdım. Daha sonra toplattım." şeklinde savunma yaptı.

Çamur'un, "Benim ve Batı Görev Grup Komutanlığının darbe kalkışması içerisinde olduğuna dair bir bilgisi var mı?" sorusu üzerine Bostanoğlu, "Olağanüstü durumlarda görev grup komutanları gemileri seyre kaldırır. Gemiler harekat kontrol makamının haberi olmadan kaldırılmıştır ve karakol oluşturulmuştur. Sıkıyönetim bildirisinde İzmir Limanının kapatılacağı bilgisi ve gemilerin kalkması, bu bildiriye uyulduğunun tipik göstergesidir." yanıtını verdi.

Yine Çamur'un, "Foça'daki gemilerin döndürülmesi için ne yapmış" sorusunu Bostanoğlu, "Tek görevim Foça'daki gemiler değildi. O gece Donanma Komutanına emirler verdim." şeklinde yanıtladı.

Mahkeme Başkanı ise Çamur'a "Ben yaptım birisi beni geri çevirseydi mantığı yürümez. Darbe başarılı olmuş olsaydı cuntayı gerçekleştirenlere hesap vermek durumunda kalır mıydın" dedi. Çamur ise "Kalırdım. Sıkıyönetim emirlerine uymadım." yanıtını verdi.

Başkanın "Deniz Kuvvetleri Komutanını arasan nerede olduğunu öğrenme imkanın var mı? Darbe kalkışmasının FETÖ iltisaklı olduğunu bilgisini paylaşacak. Böyle bir şansın var, kullanmıyorsun" sözlerine Çamur, "Ben darbenin dışındayım zaten. Benim görevim gemilerimi ve personelimi darbe dışında tutmaktı. Emir alma ihtiyacım yoktu. Verdiğim emirler ortada ve takip ediliyorum." ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti duruşmaya öğle arası verdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :