İzmir'de bazı sokak ve mahallelerdeki isim değişikliği tartışması

İzmir'de bazı sokak ve mahallelerdeki isim değişikliği tartışması

Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Torbalı ilçesindeki Korucuk Mahallesi'nin isminin FETÖ elebaşı Gülen'in doğum yerini çağrıştırması nedeniyle eski ismi olan "Dirmil"e dönüştürülmesine ilişkin önergeyi, değişikliğin Meclisin yetkisi dışında olduğu gerekçesiy

İZMİR (AA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Torbalı ilçesindeki Korucuk Mahallesi'nin isminin FETÖ elebaşı Gülen'in doğum yerini çağrıştırması nedeniyle eski ismi olan "Dirmil"e dönüştürülmesine ilişkin önergeyi, değişikliğin Meclisin yetkisi dışında olduğu gerekçesiyle oy birliğiyle ilçe belediyesine iade etti.

Narlıdere ve Menemen ilçelerindeki sokak isimleri değişikliği önergeleri ise Hukuk Komisyonunun teklifleri uygun bulmadığına ilişkin hazırladığı rapor doğrultusunda oy birliğiyle reddedildi.

Aralık ayı ikinci olağan meclis toplantısı, belediye salonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan'ın başkanlığında yapıldı.

Önceki toplantıda meclis gündeminde bırakılan sokak ve mahalle isim değişikliklerini kapsayan önergeler oylandı.

- Yavuz Bingöl Sokağı'nın adı değişmedi

Toplantıda, Narlıdere ilçesinde bulunan Yavuz Bingöl Sanat Sokağı'nın isminin Berkin Elvan Sokak olarak, Öğretmenler Sokağı'nın kuzeyde Mithatpaşa Caddesi'yle kesiştiği yerde bulunan segmentinin adının Ali İsmail Korkmaz Sokak olarak değiştirilmesi ile Menemen'de bulunan 441 No'lu sokağa Şehit Serdar Amak isminin verilmesi önergelerine ilişkin Hukuk Komisyonunun, "teklifleri uygun bulmadığına" dair hazırladığı rapor, Mecliste oy birliğiyle kabul edildi.

- Torbalı'daki mahalle adının değiştirilmesi

Torbalı'da bulunan Korucuk Mahallesi'nin isminin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in doğum yerini çağrıştırması nedeniyle eski ismi olan "Dirmil" olarak değiştirilmesine ilişkin önergeyi de görüşen Meclis üyeleri, önergenin oy birliği ile Torbalı Belediyesine iade edilmesine karar verdi.

Konuya ilişkin bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, mahalle ve köy isimlerinin değiştirilmesinin Meclisin yetkisinde yetkisinde olmadığını bu değişikliklere Valilik ve ilgili bakanlıkların karar verdiğini söyledi.

- "Kent yenileme çalışmaları tamamlanmıyor"

Meclis toplantısının dilek ve temenni bölümünde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Büyükşehir ve Karabağlar belediyelerinin haziran ayında başlattığı İhsan Alyanak Bulvarı'ndaki kaldırım ve yol yenileme çalışmalarının tamamlanamadığını ifade etti.

Bundan dolayı vatandaşların sıkıntı yaşadığını dile getiren Doğan, "Bitsin artık bu eziyet, aylardır tamamlanamayan bu inşaat faaliyetlerine son verilsin. En azından mesai saatleri dışında çalışma yapılsın ve mağduriyet azaltılsın." diye konuştu.

Doğan'a cevap veren Aydoğan ise çalışmaların iki hafta önce başladığını ileri sürerek en kısa zamanda tamamlanacağını belirtti.

- "Kararı Valiliğe göndereceğiz"

Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, toplantısı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, FETÖ elebaşının doğduğu yeri çağrıştıran ilçelerindeki mahalle isminin tekrar mahallenin eski adı olan "Dirmil"e çevrilmesini istediklerini söyledi.

Mahalle isminin değiştirilmesinin Büyükşehir Belediyesinin yetkisinde olmaması nedeniyle kararın uygulanması için İzmir Valisi Erol Ayyıldız'a sunacaklarını ifade eden Görmez, "İsim değişikliği görevi kanun ile Valiliğimize verilmiş. Kararı yarın Valiliğimize göndereceğiz, Valiliğimizin onayıyla yürürlüğe girecek. İsim değişikliği yapılarak mahallemiz 'Dirmil' ismine yeniden kavuşacak." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :