İzmir'de ayakkabı çalıştayı

İzmir'de ayakkabı çalıştayı

Ekonomi Bakanı Başdanışmanı Yıldırım:- "Ayakkabı ithalatına getirilen gümrük vergilerinin sektör açısından olumlu etkileri görüldü. Bu önlemlerle ithalat, 2015'te yüzde 16,7 düşüşle 953 milyon dolardan 794 milyon dolara geriledi"

İZMİR (AA) - Ekonomi Bakanı Başdanışmanı Adnan Yıldırım, ayakkabı ithalatına getirilen gümrük vergilerinin sektör açısından olumlu etkilerinin görüldüğünü belirterek, "Bu önlemlerle ithalat, 2015'te yüzde 16,7 düşüşle 953 milyon dolardan 794 milyon dolara geriledi" dedi.

Yıldırım, Ekonomi Bakanlığı tarafından İzmir'de bir otelde düzenlenen "Ayakkabı Çalıştayı"nın açılışında, ayakkabı sektörünün köklü bir dönüşüm süreci içinde olduğunu belirtti.

Terlikten bota kadar çok farklı kategorilerde güvenilir kaliteyle üretim yapan sektörün ihracatta daha fazla yol alması gerektiğini ifade eden Yıldırım, girişimcilerin fason üretim yapısını terk etmeye başladığını ve inovatif bir atılım içinde olduğunu söyledi.

Yıldırım, "Ayakkabı ithalatına getirilen gümrük vergilerinin sektör açısından olumlu etkileri görüldü. Bu önlemlerle ithalat, 2015'te yüzde 16,7 düşüşle 953 milyon dolardan 794 milyon dolara geriledi. Tüketicilerin sağlığını korumak adına standartlara uygun ithalata da önem veriyoruz. Özellikle fitalat içeren ayakkabı ithalatı, elektronik ortamda sıkı şekilde denetleniyor. 'Zehirli ayakkabılar' başlıklı ürünlerin kamuoyunda yarattığı hassasiyetin farkındayız. 2015 yılında fiili denetime tabi tutulan 26 bini aşkın partinin yüzde 7'sinin ithalatına izin verilmemiştir. Bu oran, bakanlıkça yürütülen diğer ithalat denetimlerinde görülen ortalama oranının 2 katıdır."

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Süleyman Gürsoy da Avrupa'nın en büyük, dünyanın 7. ayakkabı üreticisi Türkiye’nin 560 milyon çift kapasitesinin 360 milyonunu kullanabildiğini, sektörün çoğu yeterli eğitim düzeyinde olmayan 2 milyon kişiye iş sağladığını kaydetti.

İthalata getirilen ek vergilerin sektör için "can suyu" olduğunu ifade eden Gürsoy, bundan dolayı da kapasite kullanımının arttığını söyledi.

Taklit üretimin markalaşmayı önlediğine işaret eden Gürsoy, buna yönelik denetim ve cezaların artırılması gerektiğini vurguladı.

Orta Anadolu Deri ve Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Vedat Yakupoğlu ise kapasitede dünya 7'ncisi olmalarına karşın ihracatta ilk 20'nin içine giremediklerini belirtti.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak da ihracatın yüzde 60'ının çevre ülkelere yapıldığını, dünyanın en büyük alıcıları olan ABD, Kanada ve Japonya pazarlarında ise binde 1'ler düzeyinde olduklarını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :