İyiliği emret, kötülüğü engelle

İyiliği emret, kötülüğü engelle

Konya Aydınlar Ocağında, fitnenin bir yılan olduğunu ve Müslümanların bunu uyandırmaması gerektiğini söyleyen Tefsir Uzmanı Koşdaş hoca, “Müslümanlar insanlara iyiliği emretmeli, kötülükten sakındırmaları gerekiyor” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın Tefsir Sohbetleri’nde, Kur’an-ı Kerim’in 31. suresi olan Lokman Sûresi’ni yorumlayan Tefsir ve Hadis Uzmanı Muammer Koşdaş, sözlerine, 10 Muharrem Aşure Günü ve Hz. Hüseyin Efendimiz’in şehadeti dolayısıyla bütün şehitlerimizi rahmetle anarak başladı.  “Cenab-ı Hak kendi uğrunda can veren şehitlerin şefaatine bizi nail etsin inşallah” şeklinde temennide de bulunan Tefsir Uzmanı Muammer Koşdaş, “Hz. Âdem’den bugüne kadar Kâbil ile Habil’in şiddetiyle başlayan, bugün de devam eden Müslümanlar arasındaki fitne, Peygamber Efendimiz’in deyimiyle “Fitne uyuyan bir yılandır. Uyandıran herkese lânet olsun” diyor. Yâni fitneyi uyandıran, Ümmed-i Muhammed’i birbirine düşüren insanların lânetlendiğini Peygamber Aleyhisselatu Vesselam Efendimiz bize bildirmiş oluyor. Dolayısıyla aile içinden başlayarak toplumun içinde gerçekleri bilmesine rağmen fitne olabilecek konularda insanların susması, Ümmed-i Muhammed’in geleceği açısından çok daha iyidir.” dedi. Hz. Osman (R. Anh)’ın şehadetiyle ile başlayan Ümmed-i Muhammed’deki fitnenin gruplar arasını aşarak mahalleler arasında bile yaygın hale geldiğine işaret eden Koşdaş Hoca, “Mahallenin bir tanesi “Kur’an-ı Kerim mahlûk” derken öbür mahalle “Kur’an-ı Kerim mahlûk değildir” diye inanan insanlar birbirlerini öldürmüşler ve birbirlerini katletmişler. Dolayısıyla fitneye meydan vermeden insanların özellikle münakaşadan Resul-ü Ekrem Efendimiz bizlerin uzak kalmamızı tavsiye ediyor. Münakaşa insanın kalbini öldüren, insanı zaman zaman kâtil edebilecek pozisyona sokan bir durumdur. Düşüncelerinizi söyleyebilirsiniz ama münakaşa etmek bir Müslümana yakışmaz.” şeklinde konuştu.

 

İYİLİĞİ EMRET, KÖTÜLÜĞÜ ENGELLE

Lokman Aleyhisselamın oğluna “Ey oğulcuğum! Namazını dosdoğru kıl. İyiliği emret, kötülüğü engelle. Bu esnada başına gelecek musibetlere de sabret” diye nasihat ettiğini kaydeden Koşdaş Hoca, “Demek ki bizim de neslimize nasihat etmemiz gereken hareketlerin başında namaz geliyor. Namaz dinin direği ve inancın tamamlayıcısı ve imanı koruyan tek ibadet. Bugün babalar ve dedeler oğulları ile torunları namaz kılmadığı vakit rahatsız olmuyorlarsa, nasihatleri yoksa görevlerini yapmıyorlar demektir. Yarın büyüyen o çocuklar o torunlar onlara rahmet okumayacak. Çünkü siz ne ektiyseniz onun biçeceksiniz.” dedi.

Lokman Aleyhisselamın oğluna, namazdan sonra insanlara yapılacak en iyi işlerden bir tanesinin de iyiliği emretmek olduğunu söylediğine dikkati çeken Koşdaş Hoca, “Bugün Müslümanların ihmal ettikleri en büyük konuların başında iyiliği emretmedikleri, insanları kötülükten sakındırmadıklarını, gördükleri bir kötülüğü engellemedikleri görülüyor. Her Müslümanın görevlerinin başında gelen şey; insanlara iyiliği emretmesi, kötülükleri engellemesidir. Bir toplumda siz yanlışları söyleyeceksiniz, insanlar size hücum etmeyecekler.. Hatta hak ve hakikatı yüksek tonda söylemeye başlarsanız, tarihte diğer Müslümanların başına gelen cezalandırmalarla da karşı karşıya gelebilirsiniz. Müminin inandığı değerler uğruna yaptığı tebliğden sonra başına gelebilecek bela ve musibetler varsa, buna sabretmeli ve isyan etmemeli” diye konuştu. Haber Merkezi