İYİ Parti Genel Sekreteri Çıray:

İYİ Parti Genel Sekreteri Çıray:

"(Seçim ittifakına ilişkin kanun teklifi) Bu yasa ile saray koalisyonunun küçük ortağına yüzde 3 oyla 43 milletvekili verilecek. Buna mukabil Sayın Erdoğan'ın da ömür boyu iktidarı garanti edilmesi amaçlanmıştır"- "Cumhurbaşkanlığı seçimine girme konusund

TBMM (AA) - İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray, seçim ittifakına ilişkin kanun teklifiyle MHP'ye yüzde 3 oyla 43 milletvekili verileceğini iddia ederek, " Buna mukabil Sayın Erdoğan'ın da ömür boyu iktidarı garanti edilmesi amaçlanmıştır." dedi.


Çıray, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, seçim ittifakına ilişkin düzenlemenin, seçim güvenliği ihlallerini yasal kılıfla kalıcı hale getirdiğini ileri sürdü.

Teklifin kanunlaşması halinde Türkiye'nin demokrasi liglerinde küme dışına atılacağını iddia eden Çıray, Türkiye'nin başta Avrupa Konseyi olmak üzere üyesi olduğu tüm uluslararası demokratik kurumlardan ihraç edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade etti. Çıray, şu görüşleri savundu:

"Türk milleti, kendisini medeni dünyadan izole edecek bu kanunu çıkaranları, 1950 seçimlerinde yaptığı gibi sandığa gömecektir. Bu yasa ile saray koalisyonunun küçük ortağına yüzde 3 oyla 43 milletvekili verilecek, buna mukabil Sayın Erdoğan da ömür boyu iktidarı garanti edilmesi amaçlanmıştır. Saray koalisyonunun küçük ortağı kendini kurtarabilmek adına, Türk milletinin demokratik haklarını ve temiz seçimleri savunmak yerine, tek adam devletini kalıcı kılmaya yönelik bu kanun tasarısının peşine düşmüştür. Ancak saray koalisyonunu seçim ittifakı bile kurtaramayacaktır."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çıray, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, İYİ Parti ve Saadet Partisi ile ittifaka "yeşil ışık" yaktığı yönünde iddialara ilişkin de şu ifadeleri kullandı:

"İYİ Parti'nin misyonu, tarihi görevi Türkiye'nin tekrar mutlak kuvvetler ayrılığına dayalı, parlamenter sistemi, çağın şartlarını uygulayarak inşa etmesidir. İYİ Parti, hukukun üstünlüğüne dayalı anayasal devleti, dünyanın yeni gelişen şartlarına uygun bir şekilde parlamentoyu inşa edecektir. Bu bizim temel prensibimiz. Bu prensip çerçevesinde düşünen her siyasi partiyle, Saadet Partisi, Demokratik Parti ve başka düşünen diğer partilerle bu bağlamda sadece bir görüş birliğimiz olur, ortak bir demokrasi mücadelesi verilir. Ama seçime girme konusunda, cumhurbaşkanlığı seçimine girme konusundaki anlayışımız kendi adayımız ile yola çıkmaktır."

Çıray, milletvekilliği seçiminde ittifak yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya karşılık da "Yetkili kurullarımızda değerlendirmediğimiz için size bir şey söyleyemiyorum." yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda "en çok oy alan adayın" desteklenmesine ilişkin görüşünün sorulması üzerine Çıray, daha önce yapılan anketleri değerledirdiklerinde, ikinci turda Meral Akşener ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın arasında yarışın süreceğini iddia etti. Çıray, "Eminim ki ikinci tura geçildiğinde, Türkiye'de çağın şartlarına uygun, mutlak kuvvetler ayrılığına dayalı, yeni parlamenter sistemi destekleyen, anayasal devleti inşa etme konusunda ortak paydayı paylaşan tüm siyasi partiler, Sayın Akşener'e destek vereceklerdir. Bunun aksi olması, ikinci tura CHP adayının kalması halinde, kayıtsız şartsız destek vereceğimizi, Sayın Genel Başkanın ağzından ifade etmiştik." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :