İTÜ Mezunları Zirvesi

İTÜ Mezunları Zirvesi

Başbakan Yıldırım: (4)"BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada, 14 Güvenlik Konseyi üyesinin yanında Amerika yalnız kalmış ve son çare olarak genel kurulda Amerika aleyhine oy verecekleri tehdit edecek noktaya kadar gelmişlerdir. 'Eğer Amerika'nın aleyhi

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada 14 Güvenlik Konseyi üyesinin yanında Amerika yalnız kalmış ve son çare olarak genel kurulda Amerika aleyhine oy verecekleri tehdit edecek noktaya kadar gelmişlerdir. 'Eğer Amerika'nın aleyhinde oy verirseniz size mali yardım yapmayız, para vermeyiz, ayağınızı denk alın' diyecek kadar işi zıvanasından Amerikan Başkanı çıkarmış gözüküyor." dedi.

Yıldırım, Ankara'da bir otelde düzenlenen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mezunları Zirvesinde yaptığı konuşmada, 10 yıl içerisinde Türkiye'de 100 milyar dolar civarında bir alt yapı yatırımının söz konusu olduğunu söyledi. Aynı zamanda IT enerji, sanayi 4.0 gibi konularda 100 milyar dolarlık ilave yatırım ihtiyacı olduğunu belirten Yıldırım, Türkiye'nin bölgesel ve küresel bir aktör olma yönündeki çalışmaların her geçen gün artarak devam ettiğini dile getirdi.

ABD'nin tek taraflı aldığı Kudüs'ü İsrail'in başkenti yapan kararın Türkiye'nin öncülüğünde İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bir kez daha reddedilip Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak ilan edildiğini hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada 14 Güvenlik Konseyi üyesinin yanında Amerika yalnız kalmış ve son çare olarak Genel Kurul'da Amerika aleyhine oy verecekleri tehdit edecek noktaya kadar gelmişlerdir. 'Eğer Amerika'nın aleyhinde oy verirseniz size mali yardım yapmayız, para vermeyiz, ayağınızı denk alın' diyecek kadar işi zıvanasından Amerikan Başkanı çıkarmış gözüküyor. Bir kez daha ABD Başkanı şunu anlamalıdır, ne kadar güçlü olursanız olun, her ülke egemendir, kendi bayrağı vardır, bağımsız kararını verecek yetkinliğe sahiptir. Onun için güçlü olmak haklı olmak anlamına gelmez. Her zaman haklı olan güçlüdür, adalet de budur. Onun için bu yanlışların mutlaka dünyanın vicdanında düzeleceğini, bugün olmazsa yarın, yarın olmazsa yakın gelecekte adil olmayan dünyadaki bu yönetişim şeklinin mutlaka düzeleceğini, bunun da öncülüğünü Türkiye olarak yapmaya biz gayret edeceğiz."

- "800 bin insan perişan halde"

Yıldırım, dün Bangladeş Cox's Bazar'da bulunduğunu aktararak, oradaki "insanlığın artık yok olduğu bittiği manzara"yı gördüğünü söyledi. Oradaki 800 bin insanın perişan halde hiç bir şeyi olmadığını, barınacak yerleri, yiyecek yemekleri ve sağlık hizmetleri olmadığını her şeyden mahrum olduklarını anlatan Yıldırım, orada insanlığın adeta öldüğünü vurguladı.

Dünyanın bu durum karşısında sessiz ve ilgisiz olduğuna işaret eden Binali Yıldırım, onların sorunlarını da gündeme getiren ülkenin Türkiye, dünyanın dikkatine getiren liderin de yine Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğuna dikkati çekti.

27 Ağustos'ta bu konuyu dünyanın gündemine taşıdıklarını ve şu anda bir anlaşma yapıldığını aktaran Yıldırım, şu değerlendirmede bulundu:

"Myanmar ile Bangladeş anlaştı. Belirli bir takvim dahilinde bunlar yerlerine dönecek ama bunun tabii ki uygulanıp uygulanmaması BM'nin bu meseleye sahip çıkmasına bağlı. Türkiye olarak bu işin bir yandan takipçisi olurken diğer yandan da oradaki ihtiyaç sahibi insanların hayata tutunması için kurumlarımız büyük bir fedakarlıkla çalıştıklarını, bayrağımızı orada dalgalandırdıklarını gördük. AFAD, Türk Kızılayı, TİKA çeşitli sivil toplum örgütleri örnek bir çalışma yapıyorlar. Oradaki insanlık ayıbı inşallah kısa sürede sona erer. Esasında küresel terörden herkes şikayetçi. Ama küresel terörü ortaya çıkaran nedenler konusunda da aynı duyarlılığı maalesef göremiyoruz. Esasında biz sonuçla uğraşıyoruz. DEAŞ, El-Kaide bir sonuçtur. Asıl bu sonucu doğuran sebepler üzerinde bugün BM'nin dünyanın bütün ülkelerinin daha çok kafa yorması ve terörü oluşturan nedenleri ortadan kaldırması için daha adil bir paylaşım, bölgesel kalkınma farklılıklarının aza indirilmesi ve dünyadaki mülteci sorununun giderilmesi."

Ülkelerini terk ederek başka ülkelerde yaşayan insan sayısının 300 milyonu geçtiğinin altını çizen Başbakan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

"Mülteci konumundaki insan sayısı 65 milyon. Yani dünyanın 21. en büyük ülkesi konumuna geldiler. Bu bir insanlık sorunu, bu bir küresel sorun. Bunun çaresi duvarlarımızı olabildiğince yükseltmek değil bunun çaresi buralarda barışı, huzuru en temel hak olan insanın yaşam hakkını sağlayacak tedbirleri almak. Anlaşmazlıkları körükleyerek değil anlaşmazlık bölgelerinde rekabet içine girerek zemin kazanmak değil o bölgedeki insanların gözyaşlarını ve yok olan hayatlarının önüne geçerek ancak huzuru, bölgesel ve küresel barışı sağlayabiliriz. Suriye, Irak, Afganistan'dan 3,5 milyon insana kucak açtık 6 yıldır onları bağrımıza bastık ev sahipliği yapıyoruz."

- "Yapacağımız, teknik üniversitemize sahip çıkmak"

Başbakan Yıldırım, İTÜ'nün Türkiye'nin bugüne kader kaydettiği her türlü ilerlemede etkin bir şekilde yer alan bir üniversite olduğuna işaret etti.

Bilimle, teknolojiyle Türkiye'nin öncülük ettiğini vurgulayan Yıldırım, bugün dünyadaki 100 üniversite arasında bir kaç üniversite olduğunu ama teknik üniversitenin 244 yıllık geçmişine bakıldığında 100'e yakın sırada yer almasının kendilerini çok mutlu etmediğini dile getirdi.

İstenirse İTÜ'nün 2023'e kadar 23. sırada olması hedefini başarabileceğini belirten Yıldırım, "Yapacağımız, hepimizin bugünlere gelmesinde büyük emeği, desteği olan bu teknik üniversitemize sahip çıkmak. Burada teknik üniversitelilere, mezunlarımıza, müteahhitlerimize ve siyasetçilerimize büyük sorumluluk düşüyor. Teknik üniversite zaten bir dünya markası. Bu dünya markasının daha görünür hale getirilmesi bizim elimizde. Gayret edersek, daha çok mesai harcarsak bunu başaracağız." diye konuştu.

- Notlar

İTÜ Mezunları Zirvesinde üniversitenin geçmişten bugüne geçen sürecini anlatan video gösterimi yapıldı.

Programın sonunda İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Başbakan Binali Yıldırım'a anı albümü ve İTÜ Mezun Platformunun sembolü olan İTÜ mezun şapkasını takdim etti.

Başbakan Yıldırım, beraberindeki Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca ve bazı katılımcılarla İTÜ mezun şapkasını takarak fotoğraf çektirdi.


(Bitti)




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :