İthalatta Korunma Önlemleri

İthalatta Korunma Önlemleri

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanlığı'nın, İthalatta Korunma Önlemlerine ilişkin 2, Gözetim Uygulamasına yönelik olarak da 2 tebliği, Resmi Gazete'nin mükerrer...

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanlığı'nın, İthalatta Korunma Önlemlerine ilişkin 2, Gözetim Uygulamasına yönelik olarak da 2 tebliği, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin yürürlüğe giren tebliğe göre, fotokopi kağıdı ile baskı ve yazı kağıtları ithalatına karşı korunma önlemi uygulanması için ilgili mevzuat kapsamında gerekli şartların oluşmadığına, bu itibarla soruşturmanın önlemsiz kapatılmasına karar verildi. 

Yürürlüğe giren diğer tebliğ ile de çekme ve üfleme cam, floatcam ve yüzeyi taşlanmış veya parlatılmış cam ithalatında 3 yıl süreyle ek mali yükümlülük şeklinde korunma önlemi uygulanmasına karar verildi. Buna göre söz konusu eşyalar için birinci dönem brüt ton başına 60 dolar, ikinci dönem brüt ton başına 55 dolar, üçüncü dönem ton başına 50 dolar ek mali yükümlülük getirildi.

İthalatta gözetim uygulamasına ilişkin ilk tebliğe göre, çeşitli boyut ve ağırlıktaki baskı ve yazı kağıtları ile fotokopi kağıdı ithalatında gümrük kıymeti ton başına bin 200 doların altında olanlar ileriye yönelik olarak ithalatta gözetim uygulamasına tabi olacak. Tebliğ, 1 ay sonra yürürlüğe girecek.

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ ile de pvc yer kaplamalarının kilogram başına gümrük kıymeti 7 dolar olarak belirlendi. Tebliğ, 1 ay sonra yürürlüğe girecek.

Ayrıca bakanlığın, İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ'i de Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Buna göre, tereftalik asit ithalatında Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Tereftalik Asit İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar" çerçevesinde açılan tarife kontenjanının başvuru, dağıtım, kullanım usul ve esasları belirlendi. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı