"İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi" tebliği yayımlandı

"İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi" tebliği yayımlandı

Ekonomi Bakanlığınca Çin menşeli menteşeler, sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler ve benzeri eşya ürünleri için nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verildi

Ekonomi Bakanlığınca Çin menşeli menteşeler, sabit askılıklar; şapka askıları, dirsekler ve benzeri eşya ürünleri için nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verildi.

Ekonomi Bakanlığının İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, yerli üreticiler tarafından Çin menşeli "menteşeler (sivil hava taşıtlarında kullanılanlar hariç); sabit askılıklar; şapka askıları, dirsekler ve benzeri eşya; diğerler, mobilya için olanlar (sivil hava taşıtlarında kullanılanlar ve koltuk amortisörleri hariç)" ürünün ithalinde halen uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin sona ermesinin damping ve zararın devam etmesi veya yeniden tekrarlanabilmesi ihtimaline yol açacağı gerekçesiyle bir nihai gözden geçirme soruşturması açılması istemiyle başvuruda bulunuldu.

 İnceleme sonucunda başvurunun yeterli bilgi, belge ve delillerin bulunduğu anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu tarafından Çin menşeli söz konusu ürün için nihai gözden geçirme soruşturması açılması kararlaştırıldı.

Başvuruya konu Çin menşeli bu ürünlere yönelik "kilogram başına 0,508 dolar ve 1,39 dolar" düzeyindeki dampinge karşı kesin mevcut önlem, soruşturma sonuçlanıncaya kadar yürürlükte kalmaya devam edecek.

Soruşturma, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.

-İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğde değişiklik 

Öte yandan, Resmi Gazete'de yayımlanan "İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin 2010/1 sayılı Tebliğde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ'inde kayda alınmak suretiyle ileriye yönelik olarak gözetime tabi tutulan bazı tekstil ve konfeksiyon ürünlerin listesinde değişikliğe gidildi.

Buna göre, kayda alınan eşya listesinden "41. fasıl ham postlar, deriler (kürkler hariç )" ibaresi çıkarılırken, "41.07 sığırların (bufola dahil) veya atların dabaklama veya ara kurutmadan sonra ileri derecede hazırlanmış deri ve köseleleri (parşömine edilmiş deri dahil) (kılları alınmış), (parçalanmış olsun olması), 41.14 pozisyonunda yer alan deri ve köseleler hariç)" ibaresi eklendi.

Listeye ayrıca "(41.15- Esası deri ve kösele veya deri veya kösele lifleri olan terkip yoluyla elde edilen levha, yaprak ve şerit halindeki deri ve köseleler (rulo halinde olsun olmasın), deri ve köselelerin, terkip yoluyla elde edilen deri ve köselelerin, deri ve köseleden eşya imaline uygun olmayan kırpıntı ve diğer döküntüleri, deri ve kösele talaşı, tozu ve unu" ibaresinin de eklenmesine karar verildi.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı