ITC Başkanı Salihi:

ITC Başkanı Salihi:

"Bağdat'ta Başbakan İbadi ile görüşmelerimden yola çıkarak, bu hükümetin Türkmenlerin siyasi sürecin parçası olmasını istemediğini anladım"-"Kerkük Vilayet Meclisi ve Kerkük Eğitim Dairesi Başkanlığı Türkmenlere ayrılmıştı ancak bunlar elimizden alındı. T

BAĞDAT (AA) - Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, Bağdat hükümetinin Türkmenleri siyasi süreçten dışladığını dile getirerek, "Türkmenler, Irak'ın birlik ve beraberliğinin anahtarıdır. Buna sahip çıkılmazsa Irak federal yapılara bölünür ki bunu asla istemiyoruz." dedi.

Salihi, Bağdat'ta ITC binasında yaptığı basın toplantısında, Başbakan Haydar el-İbadi hükümetinde Türkmenlerin sıkıntılarını dile getirecek Türkmen bakanın olmamasını eleştirerek, "Bağdat'ta Başbakan Haydar el-İbadi ile görüşmelerimde bu hükümetin Türkmenlerin siyasi sürecin parçası olmasını istemediğini anladım. Yerel yönetimler de aynı düşüncede olduğu için Türkmen parti liderleri ve milletvekillerinin başka bir proje düşünmeleri gerekiyor." diye konuştu.

-"Umudumuz tükendi"

Bağdat hükümetine karşı umutlarının tükendiğini belirten Türkmen lider Salihi, Bağdat'ın yanı sıra IKBY hükümetiyle Musul, Diyala ve Kerkük'teki yerel yönetimlerin de tüm renklerin katıldığı ortak yönetim anlayışı taşımadığını savunarak, "Kerkük Vilayet Meclisi ve Kerkük Eğitim Dairesi Başkanlığı Türkmenlere ayrılmıştı ancak bunlar elimizden alındı. Türkmenler, Kerkük'teki güvenlik makamlarından da mahrum bırakıldı." diye konuştu.

-Türkmenler, Irak'ın birliğinin anahtarı"

Salihi, "Herkes kendi coğrafyasında özel idaresinin olması hakkına sahiptir." diyerek, "Bu aşamaya gelmek istemiyoruz ama Türkmen liderlerin bu projeyi düşünmelerine neden olanlar sorumludur. Türkmenler, Irak'ın birlik ve beraberliğinin anahtarıdır. Buna sahip çıkılmazsa Irak federal yapılara bölünür ki bunu asla istemiyoruz ama bizi buna doğru yöneltenlerin olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

-"DAEŞ sonrası süreç tehlikeli"

"Irak'ta DAEŞ sonrası süreç çok tehlikelidir." diyen ITC Başkanı Salihi, "DAEŞ sonrasında yeni coğrafya siyaseti ve emrivakisi empoze edilecek. Bu durum bizi uluslararası toplumun kapısını çalmaya sevk etti. DAEŞ, Irak'ı parçalama projesiyle geldi ancak siyasi tarafların bu projenin karşısında durması gerekir. DAEŞ sonrası siyasi gruplar arasında anlaşma ve karşılıklı taviz verme politikasının benimsenmesi olması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Salihi, Türkmenlerin Irak'taki geleceğinin garanti altına alınması konusunda uluslararası toplum ve Türkiye'ye de destek çağrısı da yaptı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :