İtalyanların, Türk fındığını "en tehlikeli gıda ürünleri" listesine alması

İtalyanların, Türk fındığını "en tehlikeli gıda ürünleri" listesine alması

TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav:- "Türkiye'de fındık her aşamada aflatoksin kontrolüne tabii tutulmakta, sanayici ve ihracatçılarımız ürünü dünya standartlarında en iyi ve sağlıklı şekilde hazırlamaktadırlar"

TRABZON (AA) - Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, Türkiye'de fındığın her aşamada aflatoksin kontrolüne tabii tutulduğunu, sanayici ve ihracatçıların ürünü dünya standartlarında en iyi ve sağlıklı şekilde hazırladıklarını bildirdi.

Cirav, İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti'nin, Türk fındığını ithal edilen en tehlikeli ürünler listesine koymasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, kuruluşun Türkiye'de muadili dahi bulunmadığını, bu tür art niyetli açıklamaları geçmiş yıllarda da kendi fındığına öncelik tanımak için çokça yaptıklarını kaydetti.

Cirav, şöyle devam etti:

"Böylesine yanlış, art niyetli ve kasıtlı açıklamayı İtalyan Tarımcılar Derneği yapabilir. Bunu yapanların sanki sektörde kabul gören bir kuruluş gibi algılanıp, yanlış açıklamalarının ülkemizde ulusal ve yerel basın yayın organlarının ana haber bültenlerinde yer almasını, ana sayfalara taşınmasını anlamak mümkün değildir. Dahası devletin ve sektördeki hatırı sayılır sivil toplum kuruluşlarının bile bunların hezeyanlarını dikkate alması da yanlıştır. Bu art niyetli ithamların hiçbiri Türk fındığında yoktur."

Cirav, Türkiye'de fındığın her aşamada aflatoksin kontrolüne tabii tutulduğuna, sanayici ve ihracatçıların ürünü dünya standartlarında en iyi ve sağlıklı şekilde hazırladıklarına dikkati çekerek, "Bunun kanıtı da yapılan ihracatta aflatoksin nedeniyle iade edilen fındıkların yok denecek kadar az olmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

İhraç rakamlarının da kaliteyi zaten gösterdiğini vurgulayan Cirav, şunları kaydetti:

"Kaldı ki Gürcistan veya diğer ülkelerden fındık alırken benzeri türevlere bakmayanların, Türk fındığı için böyle söylem geliştirmelerini dikkate almak ne derece doğrudur? Aynı açıklamaları dünyada söz sahibi olarak biz İtalyan fındığı için yapsak, orada bunlar haber olarak tek satır yer alır mıydı? Aslı astarı olmayan açıklamaların kamu adına görev üstlenmiş basın yayın organları tarafından bu denli önemsenmesi, önceliğe tabii tutulması, üreticinin kafasını karıştırdığı için de düşündürücüdür."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :