İtalya'nın yeni Cumhurbaşkanı Mattarella salı günü yemin edecek

İtalya'nın yeni Cumhurbaşkanı Mattarella salı günü yemin edecek

ROMA (AA) - İtalya Cumhurbaşkanlığına seçilen Sergio Mattarella, 3 Şubat Salı günü yemin ederek göreve başlayacak.Cumhurbaşkanlığı seçilebilmek için 4. turda gerekli olan salt çoğunluk...

ROMA (AA) - İtalya Cumhurbaşkanlığına seçilen Sergio Mattarella, 3 Şubat Salı günü yemin ederek göreve başlayacak.

Cumhurbaşkanlığı seçilebilmek için 4. turda gerekli olan salt çoğunluk sayısının bir hayli üstünde 665 oyla bu göreve seçilen Mattarella'nın, 3 Şubat Salı günü Meclis'te yemin ederek görevine resmen başlayacağı açıklandı.

Meclis'te yemin ettikten sonra cumhurbaşkanı olarak ilk konuşmasını parlamenterlere hitaben yapacak Sergio Mattarella, buradaki törenin ardından Roma'nın merkezindeki meçhul asker anıtına çelenk koyacak, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Atlı Muhafız Birliği eşliğinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'ye giriş yapacak.

İtalya Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından Mattarella, yaptığı ilk açıklamada, tüm kaygısının vatandaşlarının zorlukları ve umutları üzerine olduğunu söyledi.

Görev süresi 7 yıl olan Mattarella'yı ilk kutlayan devlet ise Vatikan oldu. Başkent Roma'nın komşusu Vatikan Şehir Devleti’nin başkanı ve aynı zamanda Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Mattarella'ya kutlama telgrafı göndererek, ifa edeceği bu yüksek görev için iyi dileklerini iletti.

 

- Ne Başbakan ne ana muhalefet lideri oy kullanabildi

İtalya'daki cumhurbaşkanlığı seçimi, bir ilginçliğe sahne oldu.

Sergio Mattarella isminde direten Başbakan Renzi ile bu isme karşı çıkan ana muhalefetteki Forza Italia’nın lideri Silvio Berlusconi, bu kadar mücadele ettikleri seçimde oy kullanamadı.

İtalya'nın ihtiyacı olan anayasal reformları yapmak için daha önce vardıkları centilmenlik anlaşmasını dahi bu seçim sürecinde rafa kaldıran iki liderin oy kullanamama gerekçesi ise birbirinden farklı.

2013'teki genel seçimler sırasında Floransa Belediye Başkanı olan Başbakan Renzi, geçen yıl parti içindeki liderlik yarışını kazandıktan sonra başbakanlık koltuğuna yerleşmişti. Renzi, parlamenter olmadığı için "Büyük Seçici Meclis"te oy kullanamadı.

Silvio Berlusconi ise 2013 yılında partisinin başında girdiği seçimlerde senatör olarak seçilmişti. Hakkında vergi kaçırmaktan kesinleşmiş yargı kararı bulunduğu gerekçesiyle senatörlüğü Kasım 2013’te düşürülen Berlusconi, bu nedenle partisinin seçici delegeleri arasında yer alamadı.

Her iki lider de oy kullanamasa da yeni cumhurbaşkanının belirlenmesi sürecinde yaptıkları siyasetle ülke gündeminde ne kadar etkili olduklarını bir kez daha göstermiş oldu. 

Kaynak:Haber Kaynağı