İtalya'dan Rusya'nın çağrısına destek

İtalya'dan Rusya'nın çağrısına destek

İtalya Başbakanı Renzi: ''Rusya’nın, DAEŞ’e karşı büyük koalisyon önerisi yerinde, doğru bir öneri''

ROMA (AA) - İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Suriye ve Irak’ta terör örgütü DAEŞ’e karşı Rusya’nın önerisi doğrultusunda “büyük koalisyon” kurulması fikrinin doğru bir öneri olduğunu söyledi.

Başbakan Renzi, SKYTG 24 kanalında katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Terör örgütü DAEŞ’i Adolf Hitler’e benzeten ve İkinci Dünya Savaşı sırasında ona karşı kurulan geniş koalisyonun bir benzerinin DAEŞ için yapılmasını öneren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e destek veren Renzi, “Rusya’nın, DAEŞ’e karşı büyük koalisyon önerisi yerinde, doğru bir öneri” dedi.

Paris’teki terör saldırılarının ardından İtalya’daki durumu ele alan Renzi, zor bir durumdan geçtiklerini ifade ederken, “Birtakım özel yasalara ihtiyaç olmadığına inanıyorum ama istihbaratı kuvvetlendirecek birtakım normatif değişikliler olmasını ihtimal dışı görmüyorum. 2016 bütçesinde, 2015 bütçesine göre savunmaya daha fazla pay ayrılacak” diye konuştu.

Karmaşık bir durumla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Renzi, “Biz, bir denge bulmalıyız. Güvenlik zamanı diyip her şey reddedilemez. Biz her şeyden önce kendi kimliğimizle yaşamalıyız. Bunun için, kapanmamak için cesur olmak gerekiyor. Riskleri de gözardı etmiyoruz” ifadesini kullandı.

Sığınmacı kriziyle teröristlerin de eski kıtaya geldiği teorisine karşılık sınırları kapatmaya ihtiyaç olmadığını söyleyen Renzi, “Bütün her şeyin göçmen sorunu olduğunu söylemek kolay bir şey. Bu böyle bir şey değil. Bu tabii ki dikkatsiz olmamız anlamına da gelmez ama bugün görüyoruz ki teröristler uçakla geliyor. Botla gelmiyorlar” dedi.

Terör örgütü DAEŞ’in zaman zaman propaganda araçlarında Vatikan’ın hedef olarak gösterildiğine işaret eden Renzi, bütün Avrupa ülkelerinin aynı riski taşıdığını dile getirdi. Renzi, Paris’teki saldırılar sonrası iptal edilip edilmeyeceği çokça konuşulan gelecek ay başlayacak merhamet temalı “Olağanüstü Jübile Yılı” etkinliklerinin yapılacağını, iptalinin düşünülmediğini, İtalyan hükümetinin Vatikan’a asla böyle bir talep iletmediğini söyledi.

Başbakan Renzi, ABD güçlerinin DAEŞ'in infaz videolarında görülen "Cihatçı John" lakaplı militanı Muhammed Emwazi'yi hedef alan hava saldırısında İtalya’nın da rolü olduğunu belirtti. 

 

- " Paris’teki saldırılar küresel savaş çıkarma adımı"

 

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da Floransa’da katıldığı toplantıda, Paris’teki saldırıları küresel savaş çıkarma adımı olarak gördüğünü, buna karşı birlik halinde olmaları gerektiğini ifade etti. 

Bu arada, DAEŞ’in “Dabiq” isimli yayın organında Roma’nın, İstanbul ile bugün bir kez daha hedef gösterildiği İtalyan basınına yansıyan haberler arasında yer aldı. Aynı dergide geçen yıl da Vatikan’ın ünlü Aziz Petrus meydanındaki dikilitaşın üzerine DAEŞ bayrağı dikilmiş fotomontajlı bir görsele yer verilerek, İtalya ve Vatikan’ın da örgütün hedefinde olduğu sinyali verilmişti. 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı