İtalya'dan AB'ye "Türkiye" çıkışı

İtalya'dan AB'ye "Türkiye" çıkışı

İtalya Savunma Bakanı Pinotti, "Türkiye, AB’ye girmek isterken, özellikle Sarkozyli Fransa ve Almanya’dan gelen (müzakereleri) durdurma kararı, tarihi bir hata oldu" dedi.

 İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik konusunda istekliyken "müzakerelerin gidişatının durdurulmasının" büyük bir tarihi hata olduğunu söyledi.

Bakan Pinotti, SKYTG 24 kanalına katıldığı pazar söyleşisinde güncel meselelere değinirken, bugün sığınmacı krizi sebebiyle Brüksel’de AB ile kritik bir zirve gerçekleştiren Türkiye’nin, AB’ye üyelik sürecine dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin "AB üyelik sürecinin, bazı Avrupa ülkeleri yüzünden durmasını" eleştiren ve Türkiye ile diyalog içinde olmamanın güncel meseleleri daha zor hale getirdiğinden bahseden Pinotti, “Türkiye, AB’ye girmek isterken, özellikle Sarkozyli Fransa ve Almanya’dan gelen (müzakereleri) durdurma kararı, tarihi bir hata oldu. Şimdi bu fırsat yeniden açılıyor. Şimdi kendimize şunu sormalıyız, Avrupa, kendi içinde (Türkiye ile) diyalog kurmaya daha mı ilgili yoksa ilişkilerin daha zor hale geldiği şekilde Türkiye ile bu konuyu kapatmak mı istiyor? Farklı gerçeklerle yüzleşmeyi öğrenmemiz gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

DAEŞ terörünü kastederek, “Daha önce olmamış bir terör fenomeniyle karşı karşıyayız” diyen Pinotti, şu anki terörün yaşam biçimlerini hedef aldığını belirtti.

Paris saldırılarından sonra eski kıtanın gündemini meşgul eden terör, güvenlik konularında Avrupa’da ortak bir savunma politikası ve unsuru konusundaki eksikliğe dikkati çeken İtalya Savunma Bakanı, “Geçmiş yıllarda, ortak Avrupa savunmasını oluşturmadık. Eğer, ortak Avrupa silahlı kuvvetlerini oluşturmak istiyorsak, bunu yapmak için yasal araçlarımız yok. Daha önce yapılan kanuni düzenlemeler de zayıf kalıyor” diye konuştu.

İtalya’nın, DAEŞ’e yönelik uluslararası koalisyonun yürüttüğü bombalama operasyonlarına katılıp katılmamasına ilişkin bir soruya da Pinotti, ülkesinin daha önce Balkanlar'da, Libya’da bu tarz operasyonlara katıldığını anımsattı ve “İtalya’nın hava saldırısına katılması, bugünün gündemi değil. Parlamentoda böyle bir tartışma yok ama gelecekte ne olur bunu kimse bilemez” yanıtını verdi.

Bakan, DAEŞ’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona İtalya’nın anlamlı boyutta destek verdiğini, bu sayıyı arttırılmasının parlamentonun gündeminde olduğunu da ifade etti. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı