İtalya'da cumhurbaşkanı seçimi için süreç başladı

İtalya'da cumhurbaşkanı seçimi için süreç başladı

Yeni cumhurbaşkanını seçecek Büyük Seçici Meclis'in ilk tur oylamasında sonuç çıkması beklenmiyor

ROMA (AA) – İtalya’da cumhurbaşkanını seçen “Büyük Seçici Meclis”, ülkenin 12'inci cumhurbaşkanının belirleneceği seçimin ilk turu için bugün toplandı.

Ülkede cumhurbaşkanlığı seçim kanuna göre, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu üyesi 315 senatör ve 6 hayat boyu senatör, alt kanat Temsilciler Meclisi’ne üye 630 milletvekili ile 20 idari bölgeden gelen 58 temsilcinin katılımıyla oluşan bin 9 üyeli seçici meclis, ilk tur için toplandı ve oylama başladı. 

Senato Başkanı Pietro Grasso’nun cumhurbaşkanlığına vekalet etmesinden ötürü Büyük Seçici Meclis’e iki kadın başkanlık ediyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Lauro Boldrini ile Senato Başkanvekili Valeria Fedeli bugünkü oturumu açan isimler oldu.

Anayasaya göre ilk üç turda üçte iki çoğunluğun arandığı cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir partinin bu sayıya sahip olmaması ve şu ana kadar üçte iki çoğunluk sayısı olan 673 oyu alabilecek bir aday üzerinde anlaşılamaması nedeniyle ilk turda sonuç çıkması beklenmiyor.

- İktidar partisinin adayı Sergio Matarella -

Büyük Seçici Meclis’te en büyük grup olan 446 sandalye sahibi Demokrat Parti'nin lideri ve Başbakan Matteo Renzi de ilk üç turda delegelerinden boş oy atmalarını istedi.

Renzi, meclisteki seçimin başlamasına saatler kala Anayasa Mahkemesi yargıçlarından eski siyasetçi 73 yaşındaki Sergio Matarella’yı adayları olarak belirlediklerini açıkladı.

Matarella isminde parti içi muhalefetin de desteğini alan Renzi, "yeri geldiğinde dik durabilecek" bir adaya ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, “Bizim için tek bir isim var, o da Matarella” dedi.

Muhalefetteki merkez sağın çatı partisi Forza Italia lideri Silvio Berlusconi ise Matarella ismine daha önce kendisine çok engel çıkardığını savunarak karşı çıktı. Ancak Renzi ve Demokrat Parti'nin bütün halde Materalla’nın arkasında duracağı kesinlik kazanınca Berlusconi, Materalla ismine destek verip vermemeyi düşüneceğini açıkladı.

Berlusconi, bir dönem sağ kolu olan Renzi’nin koalisyon ortağı Yeni Merkez Sağ Partisi’nin lideri Angelino Alfano ile Matarella ismini görüşeceğini söyledi.

- Başbakan Renzi oy kullanamıyor -

1946 yılında yapılan referandumla cumhuriyeti benimseyen ve o tarihten bu yana biri iki dönem olmak üzere 11 cumhurbaşkanının görev yaptığı ülkede, bu seçim sürecinde bir de ilk yaşanıyor. İtalya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez bir başbakan oy kullanamayacak.

Başbakan Matteo Renzi, 2013 yılında yapılan genel seçimler sırasında Floransa Belediye Başkanı olduğu ve o dönem partisinin lideri olmadığı için seçimlerde milletvekili adayı olmamıştı.

Partisinde geçen yıl yapılan liderlik yarışını kazanan ve ardından başbakanlık koltuğunu kendi partisinden olan Enrico Letta’dan devralan Renzi, yasalar gereği parlamenter olmadığı için cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanamıyor.

- Eski cumhurbaşkanı halefi için oy kullandı -

İlerleyen yaşını gerekçe göstererek 14 Ocak’ta görevinden istifa eden 90 yaşındaki eski Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, aynı zamanda hayat boyu senatör olması nedeniyle halefini belirlemek üzere yapılan seçime katılmak için meclis genel kurul salonuna geldi.

Napolitano’nun genel kurul salonuna girmesiyle özellikle parlamenterlerin büyük bir bölümü kendisini uzunca bir süre alkışladı. Az sayıdaki milletvekillinin ise yuhaladığı görüldü.

Cumhurbaşkanlığı’na ilk olarak 2006 yılında seçilen Napolitano, 2013 yılında ekonomik krizle mücadele eden ülkesinde yaşanan siyasi krizin cumhurbaşkanlığı seçimiyle derinleşmemesi için partilerden gelen yoğun talep üzerine yeniden aday gösterilmesine onay vermişti. Napolitano, İtalya cumhuriyet tarihinde bu göreve ikinci kez seçilen ilk cumhurbaşkanı olmuştu.

- Sergio Matarella -

İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin partisinin cumhurbaşkanı adayı olarak belirlediği ve şu an en kuvvetli aday olarak görülen Sergio Matarella, 1983 ile 2008 yılları arasında milletvekili olarak görev yaptı. Merkezde bir isim olarak tanımlanan Sergio Matarella, 1987-1989’da Parlamentolar ile İlişkiler Bakanlığı, 1989-1990’da Eğitim Bakanlığı, 1998-1999’da Başbakan Yardımcılığı, 1999-2001 yıllarında da Savunma Bakanlığı görevlerinde bulundu.

73 yaşındaki Matarella, 2011 yılından beri Anayasa Mahkemesi yargıcı olarak görev yapıyor. Matarella'nın kardeşi Piersanti, Matarella Sicilya Bölge Başkanı görevindeyken 1980’de mafya tarafından öldürülmüştü. 

Kaynak:Haber Kaynağı