İtalya’da anayasa reformuna doğru

İtalya’da anayasa reformuna doğru

Başbakan Renzi’den piyasalara mesaj: - "İtalya sağlam bir ülke. Bankalar sorunuyla referandum sonrasında ilgilenilecek"

ROMA (AA) – İtalya Başbakanı Matteo Renzi, 4 Aralık Pazar günü yapılacak referandum sonrasında bankaların sorunlu kredilerine ilişkin meseleyi ele alacaklarını söyledi.

Repubblica gazetesinin kanalına konuk olan Başbakan Renzi, Pazar günü yapılacak anayasa referandumunda, kendisinin desteklediği “Evet”in aksine “Hayır”ın galip çıkması durumunda, bunu hükümetinin istifasının izlemesi gibi dile getirilen senaryolara yönelik piyasalara mesaj verdi.

Pazar günkü referandumdan “Evet” de “Hayır” da çıksa demokrasinin kazanacağını belirten Renzi, 5 Aralık sabahı referandumun, hükümete bu konu üzerinden bir şekilde sonucu olacağını ve bunun açık olduğunu aktardı.

Renzi, ülkesinin sorunlu kredileri olan bankalarına ilişkin de uluslararası finans çevrelerine, “Banka sorunuyla referandum sonrasında ilgilenilecek. İtalya sağlam bir ülke. Pazartesi'den itibaren ele alınması gereken şey ne ise o ele alınacak” mesajını gönderdi.

Matteo Renzi, ülkesinin Pazartesi günü daha sade bir geleceğe sahip olması ümidini taşıdığını ifade etti.

İtalyan bankalarının geri ödenemeyecek durumda olan kredilerinin toplam tutarının yaklaşık 360 milyar avro seviyesinde olması, uzunca bir süredir uluslararası finans çevrelerinin gündeminde bulunuyor.

Referandumdan “Hayır”ın galip çıkması halinde sadece İtalyan iç siyasetinin değil, bankacılık sistemi ve hassas mali yapının da olumsuz yönde tetiklenebileceği dillendiriliyor. Son olarak İngiliz Financial Times gazetesinde çıkan bir makalede referandumda “Hayır”ın kazanması durumunda 4’ü büyük olmak üzere toplam 8 İtalyan bankasının iflas riskiyle karşı karşıya kalabileceği kaydedilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :