İtalya ve Malta’dan AB’ye "canlanma" mesajı

İtalya ve Malta’dan AB’ye "canlanma" mesajı

İtalya Başbakanı Gentiloni: "Roma anlaşmasının 60. yıl dönümü buluşması zorluktan geçtiği belirtilen birliğin yeniden canlanması için önemli bir fırsat olacaktır" - Malta Başbakanı Muscat: "Sosyal Avrupa meselesi uzun yıllardır unutulmuş durumda. Bu neden

ROMA (AA) – İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Avrupa Birliği’nin (AB) kuruluş anlaşması olan 1957 tarihli Roma Anlaşması’nın bu ay sonunda yapılacak 60. yıl dönümü etkinliğinin birliğin yeniden canlanması için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Başbakan Gentiloni, 6 ülkeyi kapsayan Avrupa turunun son ayağında Roma’ya bu sefer AB Dönem Başkanı sıfatıyla gelen Malta Başbakanı Joseph Muscat ile başbakanlık sarayı Chigi’de görüştü. Baş başa görüşmelerinde, AB’nin geleceği, 25 Mart’ta Roma Anlaşması’nın 60. yıl dönümü dolayısıyla yapılacak zirve ve düzensiz göç sorunu meselelerini ele alan iki lider, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

İtalya Başbakanı Gentiloni, ay sonunda ev sahibi yapacakları AB Zirvesi’ni işaret ederek, “Roma anlaşmasının 60. yıldönümü buluşması zorluktan geçtiği belirtilen birliğin yeniden canlanması için önemli bir fırsat olacaktır.” dedi.

Gentiloni, bazı bölünme sinyalleri gördüklerini bu konuda kör olmadıklarını buna karşın birliğin potansiyellerini de gördüklerini dile getirirken, “Yine de böyle zor bir durumda, Avrupa projesi yeniden canlandırılabilir.” diye konuştu.

Konuk Başbakan Muscat da sadece ekonomik ve bütçe bazında değil, sosyal alanda düzenlenmiş Avrupa politikalarına sahip olmaları gerektiğini belirterek, “Sosyal Avrupa meselesi uzun yıllardır unutulmuş durumda. Bu nedenledir ki bizim vatandaşlarımız AB’ye kendilerini yabancılaşmış hissetmekte.” ifadelerini kullandı.

Muscat, Roma Anlaşması’nın 60. yıl dönümünde bu yeniden başlangıcı zorlamaları gerektiğini söyledi.

-Düzensiz göç sorunu

AB içerisinde, Akdeniz’in orta kesimindeki göç sorununa dikkat çekmeye çalışan iki ülke olan İtalya ve Malta'nın liderleri, bu konu üzerinde aralarında bir sinerji olduğu vurgusu yaptı.

Gentiloni, geçen ay Malta’da yapılan gayri resmi zirvede, İtalya ve Malta’nın birlikte çalışmasıyla zirveden düzensiz göçe ilişkin önemli kararlar çıkartıldığını hatırlatarak, "O zirvede, AB, İtalya ile Libya arasında varılan göçmen anlaşmasına tam destek vereceğini gösterdi. Biz bunu geliştireceğiz, Libya Sahil Güvenlik Kuvvetleri’ni takviye edeceğiz ancak kimse, kısa sürede, birkaç haftada mucize beklememeli. Mucize beklemek, hayal olur. AB’nin bizi desteklemesi, teselli veriyor." diye konuştu.

Malta Başbakanı Muscat da İtalya ile Libya arasında varılan anlaşmanın düzensiz göç konusunda son yıllarda AB adına varılan en üst noktada olduğu benzetmesini yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :