İtalya Milli Günü resepsiyonu

İtalya Milli Günü resepsiyonu

Kalkınma Bakanı Elvan, İtalya'nın Milli Günü dolayısıyla verilen resepsiyona katıldı- Elvan:- "İtalya, Türkiye'nin en önemli ekonomik ortaklarından birisi olduğu için mutluyuz"- İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Mattiolo:- "(15 Temmuz'dan sonra) Biz derhal bü

ANKARA (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, İtalya'nın, Türkiye'nin en önemli ekonomi ortaklarından biri olmasından mutluluk duyduklarını söyledi.

İtalya Milli Günü, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo'nun ev sahipliğinde, elçilikte verilen resepsiyonla kutlandı.

Resepsiyona, Kalkınma Bakanı Elvan'ın yanı sıra çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi ile yerli ve yabancı davetli katıldı.

Elvan, resepsiyonda yaptığı konuşmada, İtalyanların milli gününü kutlayarak, Türkiye ve İtalya arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin köklü bir tarihe sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin İtalya ile ilişkilerine önem verdiğini ve bu ilişkileri geliştirmek istediğini vurgulayan Elvan, "İtalya, Türkiye'nin en önemli ekonomik ortaklarından birisi olduğu için mutluyuz." dedi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2005'ten bu yana yüzde 35 artarak 17,8 milyar dolara ulaştığını bildiren Elvan, İtalya'nın Türkiye'deki yatırımlarının 3 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Türkiye-İtalya İş Konseyinin 1990'dan bu yana faydalı faaliyetlere imza attığını söyleyen Elvan, "Umarım bu mekanizma iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha ileriye taşınmasına katkı sağlayacak." ifadesini kullandı.

Elvan, İtalya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecine her zaman destek verdiğini belirterek, Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olduğunu ve bir parçası olarak kalacağını dile getirdi.

Büyükelçi Mattiolo resepsiyonda yaptığı konuşmada, Türkiye demokrasisinin geçen sene 15 Temmuz'da saldırıya uğradığını kaydederek, "İtalyan hükümeti ve halkı Türkiye'yi çevreleyen riski anladı. Biz derhal bütün düzeylerde anlayışımızı, dayanışmamızı ve desteğimizi ifade ettik." dedi.

Türk halkının darbe girişimine verdiği cesur tepkinin iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir güç kattığını vurgulayan Mattiolo, Türkiye ve İtalya arasındaki ilişkilerin pekişerek gelişmeye devam ettiğini dile getirdi.

İki ülkenin ortak değer ve amaçları paylaştığını belirten Mattiolo, mevcut terörle mücadele ve güvenlik gibi meselelerin kapsamının ve ciddiyetinin Türkiye ile İtalya'yı her alanda daha yakın iş birliğine sevk ettiğini söyledi.

Ekonomik ilişkilerin önemine değinen Mattiolo, iki ülke arasındaki ticaret hacmin geçen sene 18 milyar dolara ulaştığının ve İtalya'nın Türkiye'nin üçüncü en büyük ekonomi ortağı olduğunun altını çizdi.

- İlber Ortaylı'ya İtalya Devlet Nişanı

Resepsiyonda, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya, Ortadoğu İtalya Çalışmaları Koordinatörü Valeria Cannotta'ya ve Pınar Gürer'e İtalya Devlet Nişanı verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :