İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella'dan Karadağ'a Tarihi Ziyaret

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella'dan Karadağ'a Tarihi Ziyaret

Mattarella, 32 yıl aradan sonra Karadağ'ı ziyaret eden ilk İtalya cumhurbaşkanı oldu- Mattarella: "İtalya ve Karadağ iki dost ülke, bu dostluk her geçen gün daha da gelişecek"

CETİNYE (AA) - İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, 32 yıl aradan sonra Karadağ'a resmi ziyaret gerçekleştiren ilk İtalya cumhurbaşkanı oldu.

Mattarella, Karadağ'daki resmi temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç ile bir araya geldi.

Cetinye'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda askeri törenle karşılanan Mattarella, Karadağlı mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Karadağ'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mattarella, Karadağ'ın Avrupa-Atlantik entegrasyon sürecinde "doğru yolda" ilerlediğine işaret ederek, aralarında "büyük bir dostluk ve işbirliği" bulunan İtalya ve Karadağ'ın NATO ve AB çatısı altında, ortak gelecekte birleşeceğini vurguladı.

Karadağ'ın NATO üyeliği için hazır olduğunu ve stratejik bir konuma sahip olduğunu belirten Mattarella, Karadağ'ın NATO'ya girmesi gerektiğini ifade etti.

Mattarella, bağımsızlığının ardından Karadağ'ı ziyaret eden ilk İtalya cumhurbaşkanı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İtalya ve Karadağ iki dost ülke, bu dostluk her geçen gün daha da gelişecek" dedi.

Karadağ Cumhurbaşkanı Vuyanoviç de İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella'nın ziyaretini "tarihi" olarak nitelendirdi.

Mattarella'nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Vuyanoviç, "Bu tarihi bir ziyaret. 32 yıl sonra ilk kez bir İtalya cumhurbaşkanı Karadağ'ı ziyaret etti" diye konuştu.

Vuyanoviç, İtalya'yı "stratejik ortak" olarak gördüklerini belirterek, "Karadağ'da büyük ve ciddi İtalyan yatırımları mevcut. İtalya, son 10 yılda Karadağ'da 580 milyon avroluk yatırım yaptı ve son beş yıldır Karadağ'a en fazla yatırım yapan ülke konumunda" ifadesini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı