İtalya-cezayir Hükümetlerarası Zirvesi

İtalya-cezayir Hükümetlerarası Zirvesi

İtalya ile Cezayir arasında 7 ayrı ikili anlaşma imzalandı

ROMA (AA) - İtalya ile Cezayir arasında Roma'daki hükümetlerarası zirve toplantısında Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'un ulusal birlik hükümeti çabalarına destek çıktı. 

Roma’daki devlet konukevi Villa Madama’da yapılan zirve toplantısına İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile Cezayirli mevkidaşı Abdülmalik Sellal ve ilgili bakanlar katıldı.

Başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından siyaset, spor, tarım, kültürel işbirliği, bilim ve teknoloji konularını kapsayan 7 ayrı ikili anlaşma imzalandıktan sonra iki başbakan, iki ülke arasındaki 3. zirvenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İkili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuları da ele alan iki başbakandan ev sahibi Renzi, "İtalya, Cezayir halkıyla Akdeniz’i barış ve medeniyet sahası yapmak için çalışmaya hazır" derken, ülkelerinin bugüne kadar bunun için birlikte çalıştığını, bundan sonrasında da Afrika ve Avrupa arasında kalan bu önemli yer için birlikte çalışacağını ifade etti.

İç karışıklıklar nedeniyle sıkıntılı günler geçiren "İtalya’nın denizden, Cezayir’in karadan komşusu" olan Libya’ya da değinen Renzi, "İtalyan hükümetinin Libya politikası açık. BM Özel Temsilcisi Bernardino Leon’un ulusal birlik hükümeti kurulması yönündeki çabalarını destekliyoruz" diye konuştu.

İtalya Başbakanı, bunun bir Avrupa sorunu olduğunu ve buna Avrupalı partnerlerin her seviyesiyle birlikte çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşündüklerini aktardı.

Bu basın toplantısıyla İtalyan yatırımcılara yönelik bir mesaj da vermek istediğini belirten Matteo Renzi, altyapı, demiryolu, karayolu ve tarım gibi pek çok alanda işbirliği içinde bulundukları Cezayir ile güçlü ve iyi ilişkilere sahip olduklarını anlattı ve "Cezayir, İtalya’nın Afrika marketindeki birinci ortağı konumunda" dedi.

Renzi, Milano’nun evsahipliği yaptığı EXPO 2015 fuarına katılımından ötürü konuk başbakana teşekkür etti.

- Cezayir Başbakanı

Cezayir Başbakanı Abdülmalik Sellal da "Cezayir, hem doğalgaz hem petrol bakımından büyük bir enerji üreticisi ülke ve ben, Başbakan Renzi’ye, İtalya ile Cezayir arasında oluşturulacak eksenle Avrupa’nın enerji güvenliği arzını sağlama konusunda adım atma teklifinde bulundum" dedi.

"İtalya ve Cezayir arasında Cezayir gazının taşınması ortaklığının temelinde Avrupa’ya elektrik taşıma konusunda yeni bir proje de öngörebiliriz" diyen Sellal, elektriğin İtalya ile ortaklaşa pazarlayabilecekleri bir unsur olabileceğini, bu konuda bazı bürokratik problemler olsa da aynı vizyona sahip iki ülkenin bunları aşabileceğini belirtti.

Konuk Başbakan Sellal, Libya krizinde de İtalyan dostlarıyla birlikte çalışmaya devam edeceklerini dile getirerek, Akdeniz’i güven ve barış dolu bir yer yapmak için diyaloğu teşvik etmeye devam edeceklerini aktardı.

Libya’da güç kullanmayla kimsenin bir yere varamayacağını vurgulayan BM Özel Temsilcisi Bernardino Leon’un Libya’daki çabalarını desteklediklerini belirten Abdülmelik Sellal, "Biz, ülkede anayasayı yazacak ve ülkeyi yeni seçimlere götürecek ulusal birlik hükümeti kurulmasını destekliyoruz" dedi.

Bu arada, Sellal sabah saatlerinde de İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale’de kabul edildi. 

Kaynak:Haber Kaynağı