İsviçre'de oy verme işlemi başladı

İsviçre'de oy verme işlemi başladı

İsviçre'de yaşayan Türk vatandaşları, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halk oylaması için sandık başına gitti

CENEVRE (AA) - İsviçre'de yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik halk oylaması için oy kullanmaya başladı.

Seçim bölgeleri Bern Büyükelçiliği ile Cenevre ve Zürih başkonsolosluklarında güvenlik önlemleri alındı. Vatandaşlar erken saatlerden itibaren oylarını vermeye başladı.

Özellikle Fransa sınırına yakın Cenevre Başkonsolosluğunda yoğunluk yaşandığı gözlendi.

Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosu Hüseyin Barbaros Dicle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk oylaması için her türlü tedbiri aldıklarını söyledi.

Kendilerine bağlı 11 bin 161 seçmen olduğunu belirten Dicle, Bern'de 20 bin 744 ve Zürih'te 63 bin 359 olmak üzere İsviçre genelinde 95 bin 264 seçmenin kayıtlı olduğu bilgisini paylaştı.

Dicle, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçimde yurt dışını tek bölge ilan ettiğini anımsatarak, merkezi bir konumdaki İsviçre'de daha fazla vatandaşın oy kullanmasını beklediklerini kaydetti.

Cenevre'nin Fransa'ya sınır olduğunu anımsatan Dicle, "Dolayısıyla yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlarımız, arzu ederlerse gelip Cenevre Başkonsolosluğumuzda oylarını kullanabilirler. Fransa'da yaşayıp Cenevre Başkonsolosluğuna yakın yerlerde ikamet eden vatandaşlarımızın da oylarını başkonsolosluğumuzda kullanmalarını bekliyoruz." dedi.

Dicle, vatandaşlara anayasa değişikliği halk oylaması için son güne kalmadan sandık başına gelme çağrısında bulunarak, yoğunluk yaşanmaması için özellikle hafta içinin tercih edilmesini istedi.

- "Milletimizin geleceği için oyumuzu kullanmaya geldik"

Sabahın erken saatlerinde oy kullanmak için başkonsolosluk binasına gelen vatandaşlardan Üzeyir Karataş, "Fransa'dan oy kullanmak için Cenevre'ye geldim. Cumhurbaşkanımıza karşı yapılanlardan dolayı erkenden gelip oyumu kullanmak istedim." ifadesini kullandı.

Nafiz Doğrulmaz adlı vatandaş da Fransa'dan oy kullanmaya geldiğini belirterek, "Devletimizin, milletimizin geleceği için oyumuzu kullanmaya geldik." dedi.

Fransa'dan geldiğini aktaran diğer bir seçmen Ahmet Karataş, "Vatandaşlık görevimizi yapmak için oyumu kullanmaya geldim." diye konuştu.

Fransa'dan gelen bir diğer vatandaş Nilgün Çavuş, "Hem vatani görevimi yerine getirmek hem de Türkiyemizin bir an evvel selamete kavuşması için oyumu kullanacağım." ifadesini kullandı.

Cenevreli seçmen Şeliv Yöne, son güne kalmadan oyunu kullanmak istediği için erken saatlerde başkonsolosluğa geldiğini dile getirdi.

Sandık başında görevli Hüsamettin Kömürcü, halk oylamasındaki yoğunluğun geçmiş yıllardaki seçimlerde yaşanmadığına dikkati çekti.

Oy verme işlemi, 9 Nisan Pazar gününe kadar devam edecek. Her gün sabah saat 09.00'da başlayacak oy işlemleri akşam saat 21.00'de sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :