İstinaf, Çengelköy ve Kuleli'deki darbe girişimi davasında cezaları uygun buldu

İstinaf, Çengelköy ve Kuleli'deki darbe girişimi davasında cezaları uygun buldu

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde hiçbir görevi bulunmamasına rağmen Kuleli'ye gelerek 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çengelköy'deki darbecileri yöneterek görevlendirmeler ya

İSTANBUL (AA) - FİLİZ KINIK/ ALİ CEVAHİR AKTÜRK - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz'da yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgaliyle burada çıkan olaylara ilişkin 114 sanık hakkında ilk derece mahkemesince kurulan hüküm, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesince usul ve yasaya uygun bulundu.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi, İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesince karara bağlanan 114 sanıklı davaya yönelik istinaf başvurularını karara bağladı.

Ceza dairesinin dosya üzerinden yaptığı incelemenin ardından verdiği kararında, olaylarda şehit düşen Burak Cantürk, Fatih Dalgıç, Gökhan Esen, Halil Kantarcı, Kader Sivri, Murat Akdemir, Mustafa Cambaz, Osman Yılmaz "maktul'', 86 kişi "mağdur", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Milli Savunma Bakanlığının da aralarında bulunduğu 140 kişi ve kurum da "katılan" olarak yer aldı.

Yerel mahkemenin hükmünde sanıkların eylemlerinin doğru olarak nitelendirildiğini belirten ceza dairesi, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğunu, cezanın kanuni bağlamda uygulandığını vurguladı.

Bu nedenle taraflarca yapılan istinaf nedenlerinin yerinde görülmediğini kaydeden daire, hükmü etkileyecek oranda bir hukuka aykırılığın da bulunmadığına hükmetti.

Daire, bu nedenle tarafların yaptığı istinaf başvurularının esastan reddine karar verdi.

Tutuklu 33 sanığın da bu hallerinin devamını kararlaştıran daire, kararını oy birliği ile aldı.

- Sanıklara verilen cezalar

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Aralık 2018'de açıkladığı kararında, aralarında darbe girişiminden bir gün önce Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı görevini darbeci Albay Mürsel Çıkrıkçı'ya devreden, 15 Temmuz'da da hiçbir görevi bulunmamasına rağmen Kuleli'ye gelerek 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çengelköy'deki darbecileri yöneterek görevlendirmeler yapan Albay Muammer Aygar ile eski Kuleli Askeri Lisesi Komutanı Albay Mürsel Çıkrıkçı'nın da bulunduğu 26 sanığı "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına, 8 sanığa da aynı suçtan müebbet hapse çarptırmıştı.

Mahkeme heyeti, 14'ü eski polis memuru 16 sanığı "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etmek" suçundan 15'er yıl hapis cezasına çarptırarak, duruşmalardaki iyi hallerinden dolayı sanıkların cezalarını 12 yıl altışar aya düşürmüştü.

Heyet, iradeleri komutanları tarafından fesada uğratıldığı gerekçesiyle 57'si er 7'si askeri öğrenci olan toplam 64 sanığa ise ceza verilmesine yer olmadığına hükmetmişti.

- Mustafa Cambaz'ı şehit edenlere de ağırlaştırılmış müebbet

Maktul Murat Akdemir'i "kasten öldürme" suçundan 14 sanığı ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum eden heyet, bir sanığın cezasını da iyi hal indirimi uygulayıp müebbet hapse indirmişti.

Maktuller Mustafa Cambaz ve Kader Sivri'yi "kasten öldürmek" suçundan 7 sanığa ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet, 3 sanığa da ikişer kez müebbet hapis cezası veren heyet, maktuller Gökhan Esen, Halil Kantarcı, Burak Cantürk ve Osman Yılmaz'ı "kasten öldürmek" suçundan 6 sanığı dörder kez ağırlaştırılmış müebbet, 4 sanığı da dörder kez müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

- Eski albaylara rekor ceza verilmişti

Mahkeme heyeti, maktul Fatih Dalgıç'ı "kasten öldürmek" suçundan 5 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 3 sanığa da müebbet hapis cezası vermiş, sanık Muammer Aygar'ı ise 8 maktulü "kasten öldürmeye azmettirmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbete, Mürsel Çıkrıkçı'yı da iki maktulü "kasten öldürmeye azmettirmek" suçundan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum etmişti.

Heyet, sanık eski Albay Muammer Aygar'a 127 müştekiye karşı "kasten öldürmeye teşebbüs etmeye azmettirme" suçundan, eski Albay Mürsel Çıkrıkçı'ya da "kasten öldürmeye teşebbüs etmek" suçundan 1805'er yıl hapis cezası vermişti.

Mahkeme heyeti, ayrıca bazı sanıkları da "kasten öldürmeye teşebbüs etme" ve "kasten yaralama" suçlarından değişen oranlarda hapis cezalarına mahkum etmişti.

Eski albaylar Muammer Aygar ve Mürsel Çıkrıkçı'yı, toplam 9 kez ağırlaştırılmış müebbet ve toplam 1805'er yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme, 33 sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :