İstiklal Marşı'nın kabulünün 97. yılı

İstiklal Marşı'nın kabulünün 97. yılı

Trabzon, Artvin ve Bayburt'ta, İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla program düzenlendi- Trabzon Valisi Yavuz:- "Hain darbe girişimi olan 15 Temmuz'u yaşadık ama içeriden ve dışarıdan ülkemiz ve milletimiz adına yapılan bü

TRABZON (AA) - İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla Trabzon, Artvin ve Bayburt'ta program düzenlendi.

Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'ndeki programda, devlet olmanın bazı kurallara bağlı olduğunu belirterek, bunun için dil, bayrak, kural ve milli marş olması gerektiğini söyledi.

Milli mücadelenin Osmanlı devletiyle başlayıp Gazi Mustafa Kemal ile devam ettiğini aktaran Vali Yavuz, "Bu millet bütün varlığını ortaya koyarak, istiklal mücadelesini sonunda Cumhuriyetin ilanıyla destansı bir şiirle taçlandırmıştır. İşte o şiirin şairi Mehmet Akif Ersoy'dur. Belki de böylesi destansı kahramanlık mücadelesi insan tarihinde yaşanmamıştır. Büyük bir mücadele sonunda 'Esir olmaktansa ölümü tercih ederiz ama istiklalimizi kaybetmeyiz' diyerek, bunu tüm dünyaya deklere etmiştir." ifadesini kullandı.

Vali Yavuz, o yıllardaki sıkıntıların günümüzde farklı şekilde yaşandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hain darbe girişimi olan 15 Temmuz'u yaşadık ama içeriden ve dışarıdan ülkemiz ve milletimiz adına yapılan bütün hesaplar, Allah'ın izniyle ters düz oldu. İşte bu kapsamda bizleri ayakta tutan milli ve manevi değerlerimizdir. Bu değerler yok olduğu zaman biz de yok oluruz. Bu değerler yok olmasın diye İstiklal Marşımız, ezanımız, bayrağımız, milli ve manevi diye tanımladığımız tüm değerlerimiz bir şekilde canlı kalmalı."

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı kahraman ve fedakar gönlüyle yazdığına işaret etti.

15 Temmuz darbe girişimine de değinen Gümrükçüoğlu, insanların o gece canları ve varlıklarıyla mücadele ettiklerini, yine aynı ruhla Mehmetçiklerin Zeytin Dalı Harekatı'nda mücadele ettiğini söyledi.

Milli Eğitim İl Müdürü Hızır Aktaş Mehmet Akif Ersoy'un sadece İstiklal şairi değil aynı zamanda İslam ve iman şairi olduğuna dikkati çekti.

Konuşmaların ardından şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Ana sınıfı öğrencilerinin İstiklal Marşı'nın 2 kıtasını ezbere okuduğu programda, Kanuni Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı oratoryo sonunda Mehmet Akif Ersoy'u canlandıran öğrencinin Türk bayrağı açması ilgi gördü.

Program sonunda Mehmet Akif Ersoy'un fotoğraflarından oluşan resim sergisi gezildi.

- Bayburt

Rekabet Kurumu Kız Anadolu Lisesi tarafından Şair Zihni Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Vali Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Mete Memiş, Garnizon Komutanı Tankçı Albay Davut Balibaşa, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Serkan Şahbaz, İl Emniyet Müdürü Sezayi Er, İl Milli Eğitim Müdürü Soner Can ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Mehmet Akif Ersoy'un hayatını konu alan sinevizyon gösterimi yapılarak şiirler okundu.

Törende, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce il genelinde İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü kapsamında düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

- Artvin

Sosyal Bilimler Lisesi tarafından Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Vali Ömer Doğanay, Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, İl Garnizon Komutanı Piyade Albay Abdürrahman Cengiz Çerçi, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ramazan Gürler, İl Emniyet Müdürü Mehmet Selvi, İl Milli Eğitim Müdürü Abdülcelil Kahveci, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından "İstiklal Marşı'na Uzanan Yol" konulu video gösterisinin ardından öğrenciler tarafından Mehmet Akif'in edebi ve fikri yönü anlatıldı.

Daha sonra Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından İstiklal Marşı'nın kabulünü anlatan piyes sahnelendi.

Törende, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce il genelinde düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :