"İstihdamda yer bulamayan kadın girişimci oluyor"

"İstihdamda yer bulamayan kadın girişimci oluyor"

TÜ İİBF Öğretim Üyesi Doç Dr. Kumkale: - "Çalışma yaşamında kendisine yer bulamayan, kendisine mutlu bir çalışma ortamı sağlayamayan ve bu konuda desteklenmeyen kadınlar, bir çıkış yolu olarak girişimciliğe yöneliyor. Bu çıkış yolunu girişimcilikte gören

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Kumkale, çalışma yaşamında yer bulamayan, mutlu bir çalışma ortamı sağlayamayan ve bu konuda desteklenmeyen kadınların çıkış yolu olarak girişimciliğe yöneldiğini belirterek, "Bu çıkış yolunu girişimcilikte gören kadınlar, kendi işlerini kuruyor." dedi.

TÜ Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKSAM) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla TÜ İİBF Prof. Dr. Hakkı İnan Konferans Salonu'nda Türkiye'de kadınların eğitimi, istihdamı ve kadına yönelik şiddet konularıyla ilgili panel düzenlendi.

Panelde konuşan Kumkale, son yıllarda kadın girişimci sayısında artış olduğunu söyledi.

Ekonomik büyümede kadınların önemli rol oynadığını ifade eden Kumkale, şöyle devam etti:

"Çalışma yaşamında kendisine yer bulamayan, kendisine mutlu bir çalışma ortamı sağlayamayan ve bu konuda desteklenmeyen kadınlar, bir çıkış yolu olarak girişimciliğe yöneliyor. Bu çıkış yolunu girişimcilikte gören kadınlar, kendi işlerini kuruyor. Kadının girişimci olması; onu tabii ki güçlendiriyor, aile ve evlilik ilişkilerinde ezilmesine karşı durabiliyor, ailesinin ve çocuklarının refahını arttırmaya katkı sağlıyor, istihdamı arttırmış oluyor, hem kendi istihdamını sağlamış oluyor hem de yanında çalıştırdığı kişilere iş olanağı sunarak istihdama katkı da bulunuyor.

İş gücü piyasasındaki dengesizlikler, kadının sektöre girmesiyle düzene giriyor. İşsizliğin önlenmesi, yoksulluğun azaltılması, kadının iş yaşamına aktif olarak girmesiyle ve özellikle kendi işlerini kurmalarıyla bağlantılı. Toplumdaki cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması için kadının iş yaşamına girmesi, stratejik öneme sahip bir durum."

Kumkale, kadınların çalışma yaşamına girmesinin yanında, yönetimsel anlamda da aktif olmaları gerektiğini kaydetti.

Yrd. Doç. Yeliz Yeşil ve Yrd. Doç. Seda Donat Bacıoğlu da panelde birer konuşma yaptı.

Panele, TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :