"İSTEV" Bahariye Mevlevihane'sinin ruhunu canlandırıyor

"İSTEV" Bahariye Mevlevihane'sinin ruhunu canlandırıyor

Vakıf Başkanı Zülfikar:- "İSTEV'in kuruluşunda ilk önem verdiğimiz düşünce, herhangi bir olayın, nesnenin, tarihi geçmişini, ruhunu, felsefesini bilirsek, onu daha iyi anlayabilir, koruyabilir, güncelleyebilir ve geleceğe taşıyabiliriz fikriydi."- Başkan

İSTANBUL (AA) - SALİHA ÖZDEMİR - Bahariye Mevlevihanesi'nde hizmet veren ve kurucuları kadınlardan oluşan İlim Sanat Tarih Edebiyat Vakfı (İSTEV), akademisyenler, üniversite öğrencileri ve halkın farklı kesimlerinden büyük ilgi görüyor.

Vakfın çalışmalarına ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan İSTEV Başkanı Gül Zülfikar, 2012'de resmen kurulan vakfın, toplumsal bilinç düzeyini yükseltmek ve sosyal yönleri  güçlü bireyler yetiştirmek için, tarih, sanat ve edebiyat alanında ilmi çalışmalarda bulunmak amacıyla kurulduğunu ifade etti.

Zülfikar, daha önce birçok vakıf ve dernekte kurucu ve gönüllü olarak çalıştığına dikkati çekerek, "Öncelikle samimi duygularla, toplumda eksik gördüğümüz alanlara, kendimizden bir parça emek ve bilgi katabilmek ve elimizi taşın altına koymak adına vakfımızı kurduk" dedi. 

Yakın tarihte restore edilen Bahariye Mevlevihanesi'nde hizmet verdiklerinin altını çizen Gül Zülfikar, şu bilgileri verdi:

"Çalışmalarımıza bulunduğumuz mekânın tanınmasına yönelik faaliyetlerle başladık. Çünkü burası (Bahariye Mevlevihanesi) yeniden restore edilmiş tarihi bir alan ve İstanbul'un nadide kıyılarından Haliç'in kenarında bulunan çok özel bir yer. Hem içindeki diğer Vakıfların (Girişimci İş Adamları Vakfı (GİV) ve İnsan Vakfı) , hem de İstanbulluların tanıması açısından 3 konferans, bir prestij kitap ve Bahariyenin tarihçesini anlatan el kitapçığı yayınladık . Burayı nasıl koruyabiliriz?, Buranın tarihi nedir?, gibi konuları konuştuk. İSTEV'in kuruluşunda ilk önem verdiğimiz şey, herhangi bir olayın, nesnenin tarihini, geçmişini, nedenini bilirsek, onu daha iyi tanıyabilir, koruyabilir, güncelleyebilir ve geleceğe taşıyabiliriz düşüncesidir"

- Zülfikar: "Tarihin içinde sanat ve edebiyat var"

Gül Zülfikar, "Eş Zamanlı Tarih Okumaları" dersiyle çalışmalara başladıklarını belirterek, "Dünyanın kuruluşundan bu yana, 'bizden önce yaşamış olan medeniyetlerin geçirdiği süreci iyi bilirsek, bundan sonraki neslimize de sahip oldukları dünyayı korumak için neler yapabileceklerine dair sistemler bırakabiliriz' sorumluluğuyla, önce tarih ayağı ile başladık. Çünkü tarihin içinde sanat var, edebiyat var. Biz inanıyoruz ki insanların iyi bir iletişim için edebi bir dile sahip olması, Sanat’ın estetik ve felsefesini, Dünya ve Türk Klasik Edebiyatını bilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Tarih okumaları çalışmasının, ilkokul tarih müfredatında yer alması için teklif sunmayı hedeflediklerini aktaran vakıf başkanı, çocuklara tarihi sevdirme, tarihe kronolojik olarak bakabilme, Türkiye ve diğer ülkelerdeki olayları eş zamanlı öğrenerek, doğru bilgiye ulaşma bilinci kazandırmak istediklerini dile getirdi.

Zülfikar, Cumartesi günleri devam eden "İstev Hikmet Okulu" projesine de değinerek, Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu'nun güçlü bir akademisyen grubuyla, insanımızın düşünce felsefelerini şekillendirmek, doğru ve parlak zihinleri ortaya çıkarmak amacıyla, bilgisini, ülkesinin faydasına, menfaatine kullanabilen bilim adamı ve akademisyenlerimize, doktora ve yüksek lisans öğrencilerine eğitim verildiğini kaydetti.

Katılımcıların, artık dünyaya başka bir gözle bakabildikleri için mutlu olduğunu kaydeden Zülfikar, toplum olarak dünyada gelişen olayların doğru yorumlanması ve bir sonraki nesle aktarılması amacıyla çalışmalara devam edeceklerini sözlerine ekledi.

- Koç: "Gazali ve Kant Okumaları” adıyla bir okuma grubu oluşturduk"

Başkan Vekili Songül Koç ise İSTEV'in faaliyetleri ve hedef kitlesi hakkında bilgi vererek, lise ve üniversite öğrencileri ile hafta sonu, mezun ve diğer ilgili katılımcılar ile hafta içi atölye, ders ve seminer düzenleyerek, bilim tarihinden, mantık felsefesine, sanat felsefesinden, İslam felsefesine önemli alanlara yönelik programlar yürüttüklerini ifade ederek , yaklaşık 500 başvurudan sınıf kapasitesi nedeniyle yalnızca 80 öğrenci kabul edebildiklerini söyledi.

 İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden ve birçok özel üniversiteden, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencisi akademisyenlerin "İstev Hikmet Okulu"nda verilen 16 dersten yararlandığını söyleyen Koç, şunları aktardı:

"Hikmet Okulu, birinci ve ikinci seviye olarak devam etmektedir. Bu yıl İleri Seviyeye devam eden arkadaşlar için Gazali ve Kant okumaları adıyla iki ayrı okuma grubu oluşturduk. Engin Koca ve Abuzer Dişkaya hocalarımızla beraber kitapları çok daha ayrıntılı bir şekilde okuyorlar."

Songül Koç, fen bilimleri, tıp ve mühendislik bölümlerinde okuyan öğrencilere yönelik geliştirdikleri "Sosyal Girişimcilik Okulu" programına değinerek, "Bu programda öğrencilerin kendilerini keşfedebilmeleri için hatalar yapmalarına izin veriyoruz ve bir projeyi baştan sona ele alarak, sonucunda tecrübe kazanmalarını sağlıyoruz. Eyüp meydanında “Bana Selam Ver” ve İstanbul’un elli noktasında bulunarak ”Bugün Üç Kişiye Günaydın Der misiniz” projeleriyle seslerini Valimizle milyonlarca İstanbulluya duyurmuşlardır. Bir kısım öğrencimiz 'Junior SGO' adıyla dersler verdi. Kendi tecrübelerini küçüklere aktardılar" diye konuştu.

- Koç: "Bu okul sayesinde, kendi işini kuran öğrenciler oldu"

Bu okul sayesinde kendi işini kuran öğrenciler olduğuna dikkati çeken Koç, şunları kaydetti:

"Harita üzerine çalışan bir arkadaşımızdan, özellikle Eyüp Belediyesi ile yaptığımız ortak projede, gezi alanlarına dair bir proje istemiştik. Şimdi daha da geliştirmiş, işini kurmuş. Hala derslere devam ediyor. Matematik mühendisliği okuyan bir kızımız da 'Ben 3 yıldır orada okuyorum ama hiç sunum yapmamıştım. Hayatımda hiç bu kadar kendimi mutlu hissetmemiştim. Bana bu imkânı verdiğiniz için ne kadar teşekkür etsem azdır' diyerek teşekkür etti. Yine arkadaşlardan birçoğu, eğitmenle beraber farklı bir grup kurdular ve orada bu tarz oluşumlara devam ediyorlar."

Başkan vekili Koç, Ceyda Saliha Şener'in "Satır Arası Buluşmaları", Fatma Bayram'ın "Esma-i Hüsna", yazar Naime Erkovan'ın da "Yazarlık Atölyesi", Ayşe Şener’le "Anlam Arayışı" dersleri düzenlediğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Gençler dışında hitap ettiğimiz kitleden, hafta içi Yazarlık Atölyesi'ndeki öğrencilerimizin de çok hoş anıları oluyor. Okuduğu kitapların etraftan hep yadırganacağı korkusuyla önce saklayarak okuduğunu dile getiren bir öğrencimiz, 'yemek tarifinden başka bir şey yazamayacağımı düşünürken, şimdi öykü yazıyorum' diyor. Kendisi çok da başarılı. İnşallah bu sene ondan çok iyi bir sonuç bekliyoruz."

İSTEV'e büyük ilgi gösteren hanımların çalışmalarında ayrıntılara çok dikkat ettiğine vurgu yapan Koç, "Bizim hedefimiz ve amacımız sadece bir şeyi popüler olduğu için yapmak değil, neden ve niçin yaptığımızı da aktarabilmek" dedi.

"Hikmet Okulu", "Esma-i Hüsna", "Sosyal Girişimcilik Okulu", "Satır Arası Buluşmaları" gibi derslerle akademisyen, öğrenci ve ilgilenenlere yönelik çalışmalar yapan İSTEV'de, Aralık'tan itibaren her ayın ikinci Çarşamba günü, önce Fatih Çıtlak'ın gerçekleştireceği "Mesnevi Okumaları", sonra "Geleneksel Sufi Ayinler Topluluğu"nun icra edeceği "Sema Mukabele-i Şerifesi", ardından İstanbulda ilk defa gerçekleşen Meşk programı takip edilebilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı