İşte PKK'nın korkulu rüyası olacak araç!

İşte PKK'nın korkulu rüyası olacak araç!

PKK’ya karşı mücadele veren asker ve polisin kullanabilmesi için 'Ankebot' adı verilen mini insansız araç üretildi.

Elfatek Elektronik Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Düzgün, son dönemde güvenlik güçlerinin Doğu ve Güneydoğu’da terör örgütü PKK’ya karşı yürüttüğü mücadelede şehit ve gazi haberleri üzerine çok üzüntü duymaya başladıklarını söyledi.

Polis ve askerlerin tuzaklanmış el yapımı patlayıcıların infilak ettirilmesi sonucu şehit olduğuna dikkat çeken Düzgün, "Biz de buna karşı ne yapabiliriz diye düşündük. Asker ve polisimizin kullanabilmesi için 10 yıllık bilgi birikimimizi sonucu yazılımını yaptığımız ve son 4-5 yıldır kullandığımız analog oransal joistik uzaktan kumandamızı mini insansız aracımıza entegre ettik" dedi.

İSTENİLEN YERE GİREBİLİR

’Ankebot’ adını verdikleri uzaktan kumandalı mini insansız aracın özellikle yakın veya uzak mesafede asker ve polisin giremeyeceği noktalarda uzaktan kumanda ile kullanılabileceğini ifade eden Düzgün, şunları söyledi:

"Üzerindeki kamera sayesinde bina içerisini ve yol güzergahı rahatlıkla kontrol edilebilir. Üzerine yerleştirilecek olan askeri teçhizatla el yapımı bombalara ve terör örgütü üyelerine müdahale edilebilir, bölgeden yaralı tahliyesi yapılabilir. Uzaktan kumandamız 300 metreden 1 kilometreye kadar cihazı kontrol edebilme imkanı sunuyor. Cihazımız sessiz olması için elektrikli motorla yaptık. Üzerinde 360 derece dönebilen palet var. Ayrıca 48 derece açıyla hareket edebilen namlu mevcut."

AHDE VEFA’ BORCU

Cihazın üzerine isteğe göre her türlü askeri teçhizatın yerleştirilebileceğini de belirten Düzgün, üretimlerinin ilk versiyon olduğunu ve ciddi bir çalışma sonrası bunu daha da geliştireceklerini kaydetti.

Ülkeye karşı bir ahde vefa duyduklarını da dile getiren Düzgün, şöyle konuştu:

"Biz bu ülkenin okullarında okuyarak bugünlere geldik. Biz de ekip olarak bu ülkeye olan Vatan ve vefa borcumuzu askerlikten sonra da ödemek istiyoruz. Önümüzdeki dönemde farklı ürünler de yapacağız. Bu bizim için bir başlangıç. Ekibimize bu noktada güveniyorum."

DEVLET DESTEKLİ

Analog joistikli uzaktan kumandanın Türkiye’de üretiminin olmadığını ve  ilk defa kendilerinin üretmeye başladığını da ifade eden Düzgün, TÜBİTAK, KOSGEB ve Sanayi Bakanlığımızın ’tekno yatırım’ projelerinden destek alarak uzaktan kumandayı geliştirdiklerini de sözlerine ekledi. ’Ankebot’ firma tarafından Konya’daki Endüstri Zirvesi Fuarı’nı sergileniyor.