İstanbul'un üç yıllık suyu kayıp-kaçağa gidiyor

İstanbul'un üç yıllık suyu kayıp-kaçağa gidiyor

Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı:- "Türkiye yılda 5,7 milyar metreküp su kullanılıyor. Bunun 3,5 milyar metreküpü kayıp-kaçak olarak değerlendiriliyor. İstanbul'un bir yılda kullandığı suyun 3 katı yıl içinde kayıp-kaçak olarak akıp gidiyor. Yılda 45 milyo

KONYA (AA) - ABDULLAH DOĞAN - Türkiye'nin sudaki kayıp kaçak oranının İstanbul'un üç yıllık su ihtiyacına eşit olduğu bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumunun ana faaliyetleri arasında kuraklık yönetim planları yapmanın yer aldığını söyledi.

Bu kapsamda kuraklıkla mücadelede önemli çalışmalar yürüttüklerini anlatan Kınacı, gelişmiş ülkelerin bu tip faaliyetleri gündemine aldığını aktardı.

Kınacı, Avrupa Birliği ülkelerinin ise kuraklık yerine taşkınlarla mücadele ettiğine işaret ederek, "Bu konuda işbirliği yapabileceğimiz en gelişmiş ülke ve bu kuraklığı hisseden yer Avustralya'dır. Çünkü orada kuraklık oldukça etkin. Oralarda havza ölçekli değil, sadece bir sektörü dikkate alan kuraklık yönetim planları uygulanıyor. Biz hepsini bir araya getirdik. Bu konuda oldukça iddialıyız" diye konuştu. 

- "Kaynakları verimli kullanırsak su sıkıntısı yaşamayız"

Kınacı, su kaynaklarının belirli seviyede kalmasına karşın nüfus artışı ve tarımsal etkinliğe bağlı su tüketiminin çoğaldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Suyun bilimsel esaslara göre iyi kullanılması halinde ilerleyen yıllarda korkulacak bir şeyle karşılaşılmaz. Sanayi, içme suyu ve tarımsal sulamada talep artıyor. Diğer yandan modern sulama sistemlerine geçiliyor. Damla sulama yöntemi bir anlamda su tasarrufu sağlıyor. Burada dikkat edeceğimiz en önemli konu, suyun kalitesini korumak. Bunu sağlar, kaynakları verimli kullanırsak su sıkıntısı yaşamayız."

- Suda kayıp-kaçak oranı yüzde 60

Suyun etkin ve verimli kullanılması gerektiğine dikkati çeken Kınacı, bunun için de toplumsal farkındalık oluşturulmasının şart olduğunun altını çizdi.

Kınacı, kayıp ve kaçaklar sebebiyle suyun yarısına yakınının henüz kullanıcıya ulaşamadan kaybedildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Kaçak kullanımların yanında şebekeden sızan kayıp sular da var. Türkiye İstatistik Kurumunun belediyeler üzerinde yaptığı araştırmalar var. Türkiye'de toplam kayıp-kaçak su miktarı yüzde 43 olarak belirlenmiş. Ancak gerçekte bu oran yüzde 60'ları buluyor. Çünkü belediyelerden her zaman sağlıklı bilgi almak mümkün olmuyor. Bizim yaptığımız özel çalışmalarda bu oranın yüzde 60 olduğu ortaya çıktı. Bunun en az yüzde 30'u kayıp, gelir getirmeyen sular."

- Sağlıksız işletmeler su kaybına neden oluyor

Su kaybının ağırlıklı olarak sağlıksız işletmelerden kaynaklandığını vurgulayan Kınacı, şunları kaydetti:

"Belediyeler su şebekelerine yüksek basınç veriyor. Buna bağlı olarak su borulardaki çatlaklardan dışarı akıyor. Bir de kaçak kullanımlar var. Bunlar da gelir getirmeyen su olarak adlandırılıyor. Belediyeler bunun maliyetini, suyun bedelini ödeyen diğer abonelerden alıyor. Elektrikte olduğu gibi... Türkiye yılda 5,7 milyar metreküp su kullanılıyor. Bunun 3,5 milyar metreküpü kayıp kaçak olarak değerlendiriliyor. İstanbul'un bir yılda kullandığı suyun 3 katı, yıl içinde kayıp kaçak olarak akıp gidiyor. Yılda 45 milyon insanın kullanacağı su, şebekelerden boşa akıyor."

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı