İstanbul'un fethinin 564. yıl dönümü

İstanbul'un fethinin 564. yıl dönümü

İstanbul Valisi Şahin:- "İstanbul, farklı dini ve etnik aidiyetlere sahip insanların kendini ifade etme ve mazlumların sığınağı oluşuyla bir umuttur, şefkat ocağıdır"- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: - "Kadim medeniyetler şehri, dünyanın merk

İSTANBUL (AA) - İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Kadim medeniyetler şehri, dünyanın merkezi, güzeller güzeli bu şehir fetih ile birlikte anlam kazandı. Bu şehri fethedenler yeryüzündeki en büyük zaferi elde etmişlerdir." dedi.

Şahin, Hali̇ç Kongre Merkezi̇ sahi̇li̇ndeki "İstanbul Protokolü İftarı ve İstanbul'un Fethi̇ni̇n 564. Yılı Kutlamaları"nda yaptığı konuşmada, İstanbul'un fethinde Fatih Sultan Mehmet'in ortaya koyduğu tavrın sadece dün için değil, bugün için de referans özelliği gösterdiğini anlattı.

Şahin, "İstanbul, farklı dini ve etnik aidiyetlere sahip insanların kendini ifade etme ve mazlumların sığınağı oluşuyla bir umuttur, şefkat ocağıdır. Huzur arayan dünyaya yön verecek güzellik yine bu topraklardan yayılacaktır." diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise ramazan ve İstanbul'un fethinin aynı güne geldiğini belirterek, "Ramazan hoşgörünün, merhametin ve kaynaşmanın ayıdır. İstanbul fetihle birlikte barışın ve hoşgörünün hakim olduğu bir şehirdir." dedi.

İstanbul'un fethiyle çağın değiştiğini anımsatan Topbaş, "Kadim medeniyetler şehri, dünyanın merkezi, güzeller güzeli bu şehir fetih ile birlikte anlam kazandı. Bu şehri fethedenler yeryüzündeki en büyük zaferi elde etmişlerdir." ifadelerini kullandı.

İstanbul'da yapılan çalışmalardan örnekler veren Topbaş, şunları kaydetti:

"İstanbul sıradan bir şehir değildir. İstanbul'un ayağa kalkması insanlık için çok önemlidir. İstanbul, yaşanan sıkıntılarını bir bir çözmüş. Susuzluk bitti, havası temizlendi, Haliç bataklıktan kurtuldu. Yerel yönetimlerde Türkiye'ye model oldu. Dünyanın başka şehirlerine de model oldu."

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş tarafından İstanbul fethinin anlatıldığı tablo takdim edildi.

- Kutlamalar için dev sahne

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İstanbul Valiliği ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İstanbul'un fethinin 564. yılı dolayısıyla özel fetih gösterisi Haliç Kongre Merkezi Sahili'ndeki alanda gerçekleştirildi. Gösteri için sahilden 50 metre açıkta deniz yüzeyine özel platform kuruldu. 78x18 metre ölçülerindeki sahnede 20 dakikalık 3D mapping gösterisi yapıldı. Kutlamalarda su, ışık, lazer ve su perdesi gösterisi, 30x90 metre ölçüsündeki yüzer gösteri platformunda sunuldu.

Dünya tarihini değiştiren, bir çağ kapatıp başka bir çağ açan büyük deha Fatih Sultan Mehmet Han ile onun muzaffer ve muhteşem askerlerinin İstanbul'u fethi yeniden canlandırılarak davetlilerin ve televizyonlar aracılığıyla milyonlarca vatandaşın beğenisine sunuldu. Kutlamalarda, 85 kişilik Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Mehteran Birliği de bir konser verdi.

İftar ve kutlamalara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İsak Haleva, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci'nin yanı sıra iş, sanat, spor ve siyaset dünyasından bin 350 davetli katıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :