"İstanbul'un fethi Edirne'de planlandı"

"İstanbul'un fethi Edirne'de planlandı"

Edirne'nin fethinin 655. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı- Kurmay Binbaşı Tekinaslan:- "İstanbul'un alınmasıyla ilgili planlar da Edirne'de yapılmış, ordular hazırlanmıştır. Osmanlı orduları Fatih Sultan Mehmet'in komutasında Edirne'den çıkarak, İst

EDİRNE (AA) - Edirne'nin fethinin 655. yıl dönümü dolasıyla tören düzenlendi.

Edirne Vali Vekili Beyazıt Tanç, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı ve Edirne Belediye Meclis Üyesi Erkan Makas, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal marşı okundu.

Tankçı Kurmay Binbaşı Ekrem Tekinaslan, yaptığı konuşmada, Edirne'nin fethinin Türk tarihinde mümtaz bir yeri ve ayrı bir anlamı olduğunu belirtti.

Edirne'nin Mehmet Akif Ersoy'un şiirinde ifade ettiği gibi şarkın demir kilidi olduğunu aktaran Tekinaslan, şunları kaydetti:

"Edirne 1361 yılında padişah I. Murat tarafından fethedilmiştir. Edirne'nin fethi Balkanlar ve Avrupa tarihi için bir dönüm noktası olduğu gibi İstanbul'un fethini de kolaylaştırmıştır. İstanbul'un alınmasıyla ilgili planlar da Edirne'de yapılmış, ordular hazırlanmıştır. Osmanlı orduları Fatih Sultan Mehmet'in komutasında Edirne'den çıkarak, İstanbul'a yürümüşlerdir. Edirne şehrinin en dikkati çekici özelliği de kurulduğu yerdir. Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinin birbiriyle birleştiği, çeşitli yönlerden gelen yolların kesiştiği noktada kurulmuştur. Stratejik konumu özelliğiyle Edirne, Osmanlı tarihi süresince dört defa işgale uğramıştır. Her defasında tarihe şan ve şeref veren ordusu ile Edirne'nin fedakar ve cihanmert halkıyla işgale karşı kahramanca mücadele edilerek Edirne savunulmuştur."

Fetih kutlamaları panel ve fotoğraf sergisiyle devam edecek.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :