İstanbul'un duvarlarını grafiti ile "dile getiriyor"

İstanbul'un duvarlarını grafiti ile "dile getiriyor"

Grafiti sanatçısı Ahmet Sedat Tünay, izin alarak rengarenk boyalarla süslediği duvarlarla kent çehresinin güzelleşmesine katkıda bulunuyor - Sanatı sokağa taşıyan Tünay, çeşitli zorluklara rağmen kentte daha fazla duvarın grafiti ile süslenmesi için çaba

İSTANBUL (AA) - ALPTEKİN SOYKAN - Grafiti sanatçısı Ahmet Sedat Tünay, İstanbul'un çehresinin güzelleşmesine katkıda bulunmak amacıyla kent duvarlarını izin alarak rengarenk boyalarla süslüyor.

Küçük yaşlardan beri çizim ve resimle ilgilenen Tünay, 2000'li yılların başında grafiti ile tanıştı.

Sanatı sokağa taşıyan Tünay, çeşitli zorluklara rağmen kentte daha fazla duvarın grafiti ile süslenmesi için çaba sarf ediyor.

- "Kuralları kendim belirlediğim için çok benimsedim"

Tünay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çizim ve resimle küçük yaşlardan beri ilgilendiğini söyledi.

Grafiti sanatının ortaya çıkışından ve gelişiminden bahseden Tünay, kendisinin ise 2000'li yılların başında bu sanatla tanıştığını anlattı.

Tünay, bir kuralı olmadığı için grafitiyi çok sevdiğini belirterek, "Kuralları kendim belirlediğim için çok benimsedim. Kendime bazı duvarlar belirledim ve izin alarak çizimler yaptım. 2005'ten beri sokaklarda duvar boyuyorum. Mekan sahibi ile konuşuyorum, bunu izin alıp yapıyorum." ifadelerini kullandı.

Grafiti ile uğraşanların eserlerini farklı isimlerle imzaladığını dile getiren Tünay, kendisinin de "Sailor Bedae" imzasını kullandığını kaydetti.

- "İnsanlar duvar resmine çok ilgi gösteriyor"

Grafitinin tekniği hakkında bilgi veren Tünay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Grafitide sprey boya tekniği kullanıyoruz, yardımcı malzemeler de var. Başka boyalar, kalemler, fırçalar da var ama genellikle sprey boya ile duvara resim yapıyoruz. Öncelikle resmetmek istediğimiz şeyin taslağını oluşturuyoruz. Bunu karalamalar yaparak kağıt üstünde oluşturuyoruz. Daha sonra duvarın zemini kötü ise plastik boya ile sıvayarak buna bir zemin oluşturuyoruz. Yaptığımız taslakları duvara boyamaya başlıyoruz. Kullandığımız boyalar çok tüketilmeyen nadir boyalar, doğa dostu iyi boyalar. Sanatsal kullanımlar ve grafiti için üretilmiş farklı başlıklara sahip özel sprey boyalar kullanıyoruz. Dış mekanlarda zemin iyiyse 5-6 yıl boyalar duvarda kalabilir. İnsanlar yaptığımız çalışmaların içine girdiğinde, bunları duvarlarda görüp beğendiklerinde, fotoğraf çektiklerinde, sosyal medyada bunu paylaştıklarında, bu sanatın bir parçası olmaya başladılar."

Tünay, insanların duvar resmine çok ilgi gösterdiğini söyleyerek, "Resmettiğim duvarın önünde insanların fotoğraf çektirmesi çok hoşuma gidiyor ama sadece fotoğraf çekmelerini istemiyoruz, bizi anlamalarını da istiyoruz. Grafiti, hiçbir okulda sanat olarak kabul edilmiyor. İnsanlar yeteneklerini ve birikimlerini bunu yapmak için harcıyor. Biz insanlardan bize madalya takmalarını tabii ki beklemiyoruz, gidip üstlerini karalamalarını istemiyoruz. Bunun sadece bir arka plan olmadığını, yetenek ve emeğin bir araya gelmesi olduğunu anlamalarını istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Amcalar, teyzeler tebrik ediyor"

Tünay, sokakta sanat yapmanın çeşitli zorlukları olduğuna değinerek, "Halkımız yaptığımızı çok bilmediği için bizi şikayet ediyor ya da gelip bize 'Yapmayın' diyor. Birileri gelip bu duvarı zaten karalayacak ya da bir şeyler yazacak. Kötü yazılar ya da siyasi yazılar yazılabilir, küfür yazılabilir. Bırakın biz yapalım, çevreyi güzelleştirelim." diye konuştu.

Grafitinin siyasi olarak düşünülmemesi gerektiğini, kendilerinin sanat yaptığını vurgulayan Tünay, "Mahallenin amcaları, teyzeleri yapılanı gördükten sonra bizi tebrik ediyor. Biz siyasi bir mesaj vermiyoruz, sadece beğendiğimiz şeyleri duvara resmediyoruz. Yaptığımız tek şey, duvarları renklendirmek." dedi.

Sokakta çalışmalarını gören bazı insanların kendilerinden iş yerlerini renklendirmelerini istediklerini aktaran Tünay, bu şekilde para kazanarak sanatlarını devam ettirdiklerini belirtti.

- "Şehri güzelleştirmek için grafiti kullanılabilir"

Tünay, şehri güzelleştirmek için grafitinin kullanılabileceğine işaret ederek, şimdiye kadar herhangi bir belediye ile proje geliştirmediklerini söyledi.

Talep gelmesi durumunda bunu değerlendirebileceklerini belirten Tünay, "Böyle bir proje yapılacaksa İstanbul’daki başka grafitici arkadaşlarla birlikte bu tarz projeler gerçekleştirebiliriz. Otoyol kenarlarına çiçeklendirmeler, peyzajlar yapılabilir çok da güzel düzenlemeler bunlar. Ancak grafiti ya da resim çalışmaları daha uzun ömürlü olacaktır." diyerek konuşmasını tamamladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :