İstanbul'un 100 filmi bir kitapta toplandı

İstanbul'un 100 filmi bir kitapta toplandı

Kitapta, Galata Köprüsü'nden İstanbul Boğazı'na, Adalar'dan Rumeli Hisarı'na, Kapalı Çarşı'dan Haydarpaşa Garı'na, Adalar'dan Eminönü'ne, Balat'tan Beyoğlu'na uzanan ve birçok filmin doğal dekoru olan kentin sinema sanatı içerisindeki serüveni ele alınıyo

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ, "İstanbul'un Yüzleri Serisi" kapsamında şehrin tarihinin izdüşümü olarak nitelendirilen İstanbul'un 100 filmini tek kitapta bir araya getirdi.

Kültür AŞ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Semra Kır tarafından yayıma hazırlanan "İstanbul'un 100 Filmi" kitabı, Türk sinemasının 100. yılına armağan edildi.

Kitapta, Galata Köprüsü'nden İstanbul Boğazı'na, Adalar'dan Rumeli Hisarı'na, Kapalı Çarşı'dan Haydarpaşa Garı'na, Adalar'dan Eminönü'ne, Balat'tan Beyoğlu'na uzanan ve birçok filmin doğal dekoru olan kentin sinema sanatı içerisindeki serüveni ele alınıyor.

Türk sinemasının başlangıcından bugününe, şehrin bir anlamda hafızasını oluşturan çok sayıda film arasından 100 filmlik bir seçkiden oluşan kitapta, her film künye ve konularıyla ele alınıyor, afiş ve fotoğraflara yer veriliyor. Kitapta ayrıca her filmin İstanbul’da hangi mekanlarda geçtiği, kenti nasıl ele aldığı anlatılıyor.

Muhsin Ertuğrul'un "Bir Millet Uyanıyor" filmiyle başlayan kitaptaki 100 film arasında "Üç Maymun", Topkapı Sarayı, Haseki Külliyesi, Galata Mevlevihanesi gibi tarihi yapılarda geçen "Dinle Neyden", İstanbul'un pek çok semtinin kullanıldığı "Anlat İstanbul" ve "Organize İşler" de yer alıyor.

Türk filmlerinin yanı sıra kitapta İstanbul'da geçen, François Dupeyron'un yönettiği ve başrolünde Ömer Şerif'in bulunduğu "İbrahim Bey ve Kuran'ın Çiçekleri", Charles Winkler'ın yönettiği "The Net 2.0", Tedyy Chan'ın yönettiği "Altın Yumruk İstanbul'da", Sidney Lumet'in Agatha Christie'nin romanından uyarladığı "Şark Ekspresinde Cinayet" de bulunuyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı