İstanbul'daki çocukların "kitap dünyaları"

İstanbul'daki çocukların "kitap dünyaları"

Kütüphane Haftası bu yıl, "Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü" ana temasıyla düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor- İstanbul'da, çocukların ve gençlerin sağlıklı gelişimleri ve bu çerçevede potansiyellerinin ortaya çıkarılmasına yönelik,

İSTANBUL (AA) - AİŞE HÜMEYRA BULOVALI - "Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü" temalı "55. Kütüphane Haftası", tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Hafta boyunca yapılan etkinliklerle, son zamanda sayılarında ve verilen hizmet türlerinde artış gözlenen kütüphanelere dikkat çekiliyor.

İstanbul'da da çocukların ve gençlerin sağlıklı gelişimine ve bu çerçevede potansiyellerinin ortaya çıkarılmasına yönelik birçok çocuk kütüphanesi minik okurlara hizmet veriyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, İstanbul'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 5, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı ise 16 çocuk kütüphanesi bulunuyor.

Bakanlığa bağlı 1976'dan bu yana faaliyet gösteren Bahçelievler Siyavuşpaşa Çocuk Kütüphanesi, okul öncesi, ilk, orta ve lise düzeyindeki öğrencilere hitap ederken, 4 bin 240 üyesine 12 bin 403 kitaptan yararlanma imkanı sunuyor.

Bostancı Halk Eğitim Merkezi'nin içinde yer alan Bostancı Serap Sedat Çocuk Kütüphanesi de yaklaşık 5 bin üyeye sahip ve içerisinde 12 bin 108 adet eseri barındırıyor. Çocuklara özel masal okuma saatleri, origami yapımı gibi çeşitli etkinliklerin düzenlendiği kütüphaneye üye olanlar, kitapları ödünç alabiliyor.

Mimar Koca Kasım Ağa tarafından 1. Ahmet'in karısı Mahpeyker Kösem Sultan için 1640'ta medrese olarak yapılan ve 1966'da çocuk kütüphanesi olarak hizmete açılan Üsküdar Çinili Çocuk Kütüphanesi'nde ise 12 bin 607 eser yer alıyor.

Geçici olarak kapalı olan ve kubbeli bir yapıya sahip 2 katlı yapıda, okuma ve araştırma salonunun yanı sıra bilgisayar erişim merkezi de bulunuyor.

Mimar Sinan'ın erken dönem eserlerinden Mihrimah Sultan Camisi'nin parçalarından olan Üsküdar Mihrimah Sultan Çocuk Kütüphanesi, İstanbul'da ender bulunan çocuk kütüphanelerinden biri olma özelliği taşıyor. Daha önce sıbyan mektebi olan ve 1968'de restore edilerek "Çocuk Kütüphanesi"ne dönüştürülen yapı, 2 kattan ve 2 salondan oluşuyor.

Kullanıcılarının büyük çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu kütüphanede, 12 bin 504 eser yer alıyor.

Padişah 3. Selim tarafından 1801-1805'te sıbyan mektebi olarak yaptırılan Üsküdar'daki Selimiye Çocuk Kütüphanesi de 15 bin 896 kitaba ev sahipliği yapıyor.

Vakıflar İdaresi tarafından 1969'da çocuk kütüphanesi, 1976'da da halk kütüphanesi olarak hizmete açılan mekan, Kültür ve Turizm Bakanlığınca "Çocuk Kütüphanelerini İyileştirme Projesi" kapsamına alınmasının arından 2012'den bu yana çocuk kütüphanesi olarak hizmet veriyor.

Selimiye Çocuk Kütüphanesi'nde ayrıca diğer çocuk kütüphanelerinden farklı olarak okul öncesi dönemdeki çocuklar ve aileleri için özel tasarlanmış mekan, oyuncak, kitap ve etkinlikler hizmete sunuluyor.

- İBB'ye bağlı çocuk kütüphaneleri

İBB ise 29 çocuk kütüphanesi ve kütüphaneler içerisinde düzenlediği etkinliklerle okul öncesi ve okul dönemindeki çocuklara hizmet veriyor.

Fatih'te Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi içerisinde yer alan Ahmet Kabaklı Halk ve Çocuk Kütüphanesi, Ümraniye'de Ahmet Süheyl Ünver Halk ve Çocuk Kütüphanesi, Esenler'de Barış Manço Halk ve Çocuk Kütüphanesi, Eyüp'te Alibeyköy Spor ve Kültür Merkezi içerisinde 2008'de hizmete açılan Erdem Bayazıt Halk ve Çocuk Kütüphanesi, Kartal'da Prof. Dr. Halil İnalcık ve Halk ve Çocuk Kütüphanesi ile Muallim Cevdet Halk ve Çocuk Kütüphanesi belediyeye bağlı olarak hizmet veriyor.

Bu kütüphaneler arasında ayrıca Sefaköy'de Metin And Halk ve Çocuk Kütüphanesi, Ümraniye'de Nail - Nimet Bayraktar Halk ve Çocuk Kütüphanesi, Güngören'de Osman Nuri Ergin Halk ve Çocuk Kütüphanesi, Beykoz'da Osman Akfırat Halk ve Çocuk Kütüphanesi, Başakşehir'de Rasim Özdenören Halk ve Çocuk Kütüphanesi, Tuzla'da İdris Güllüce Halk ve Çocuk Kütüphanesi, Çekmeköy'de Fatma Aliye Halk ve Çocuk Kütüphanesi, Sultangazi'de Hacı Bektaş-i Veli Halk ve Çocuk Kütüphanesi, Bağcılar'da Nasrettin Hoca Çocuk Kütüphanesi ile Sultanbeyli'de Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Halk ve Çocuk Kütüphanesi bulunuyor.

- İlçe belediyelerinin kütüphaneleri

Ataşehir Belediyesi tarafından 2015'te faaliyete geçirilen Ahmet Telli Çocuk ve Halk Kütüphanesi'nde Türk ve dünya edebiyatının önemli eserlerinin yanı sıra klasik, çağdaş ve güncel edebiyata ait orijinal dilinde pek çok eser yer alıyor. Roman, kişisel gelişim, sağlık, tarih, bilim, felsefe, hobi gibi türlerde 12 bin kitap, burada okurlarla buluşuyor.

Yaklaşık bin metrekare alana kurulu Beyoğlu Belediyesi bünyesindeki Turabiba Kütüphanesi de okuyucu salonu, çocuk okuyucu salonu, Beyoğlu belleği, çok amaçlı salon ve internet evi alanlarından oluşuyor. 20 bin kitap kapasiteli kütüphanede film gösterimleri, seminerler ve çocuklar için çeşitli atölyeler, etkinlikler düzenleniyor.

Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi içinde yer alan Adile Naşit Çocuk Kütüphanesi'nde çocukların renkli dünyaları düşünülerek tasarlanan kitaplıklarda 3 bin eser yer alırken, aynı anda 50 kişinin faydalanabileceği kütüphanede, 0-6 yaş çocukların sanatsal becerilerini ve hayal güçlerini geliştirmek amacıyla resim, oyun, okuma ve masal atölyeleri de düzenleniyor.

Beşiktaş Lütfi Banat İlköğretim Okulu'nun içinde 2008'de yenilenerek açılan Levent Fatma Banat Çocuk Kütüphanesi ise yaklaşık 5 bin çocuk kitabıyla pazar ve pazartesi günleri hariç her gün 17.00'ye kadar hizmet veriyor.

Kadıköy Belediyesi'nin 2014'de Kadıköy Özgürlük Parkı'nda hizmete açtığı İnteraktif Çocuk Kütüphanesi'nde, gönüllü veliler tarafından düzenli kitap okuma saatlerinin yanı sıra çocuklarla birlikte hayal kurma, deney yapma, un ve su gibi yenilebilir malzemelerden oyun hamuruyla parmak boyası yapma gibi çeşitli aktiviteler yapılıyor.

Kütüphanede aynı zamanda pedagog ve alanında uzmanların katılacağı, ailelere yönelik çocuk eğitimi, çocuk gelişimi, çocuk-aile ilişkisi gibi konularda eğitim ve seminerler düzenleniyor.

İstanbul'da ayrıca Fatih Belediyesi bünyesinde Ebubekir Paşa Mektebi Çocuk Kütüphanesi, Kadıköy Belediyesi bünyesinde Kemal Tahir Halk Kütüphanesi ve Çocuk Etüt Merkezi, Maltepe'de Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi içerisinde okul öncesi çocuklara özel kütüphane ve Şişli Belediyesi bünyesinde Oyun Kitaplığı okurların hizmetine sunuluyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :