İstanbul'da yapılan kongre sayısı yüzde 280 arttı

İstanbul'da yapılan kongre sayısı yüzde 280 arttı

ICVB Genel Müdürü Yavuz:

UĞUR ASLANHAN -İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) Genel Müdürü Özgül Özkan Yavuz, İstanbul'da yapılan kongre sayısının son 10 yılda yüzde 280 arttığını belirterek, geçen yıl şehre gelen kongre turistlerinin yaklaşık 190 milyon dolar döviz bıraktığını söyledi.

Kongre turizmine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yavuz, İstanbul'un geçen yıl 130 uluslararası kongreye ev sahipliği yaptığını belirterek, 2015 yılında yapılacak kongre sayısının şu anda 97 olduğunu, bu sayının yıl sonuna kadar daha da artacağını söyledi.

İstanbul'da kongrelerin en çok mayıs, haziran ve eylül aylarında düzenlendiğini dile getiren Yavuz, ancak kongrelerin yıl boyu devam etiğini, bu yüzden düzenlendikleri kente senenin her döneminde ziyaretçi kazandırdığını ifade etti.

Yavuz, Türkiye'nin kongre sektöründe lokomotifi konumunda olan ve son 10 yılda etkinlik sayısını yüzde 280 artıran İstanbul'un kongre sayısı bakımından diğer illere göre açık ara önde yer aldığını belirterek, şehrin tek başına ülke kongre gelirlerinin yüzde 70'ini sağladığını vurguladı.

İstanbul, geçen yıl şehirde düzenlenen 130 kongre ile bu alanda dünya 9'uncusu olduğunu dile getiren Yavuz, "İstanbul artık ilk 10'daki yerini sağlamlaştırmıştır. 2010 yılından bu yana son 4 yıldır dünyanın ilk 10 kongre şehri arasında yer alan İstanbul, ağırladığı 75 bin 864 delege ile dünya 8'incisi durumundadır. Dünya sıralamasında İstanbul'u  30 kongre ile Antalya, 12 kongre ile İzmir ve 10 kongre ile Ankara takip etmektedir" diye konuştu.

 

- "Kongreye katılanlar normal turistlerden daha fazla harcıyor"

 

Yavuz, kongrelere katılan delegelerin alım güçlerinin sosyo-ekonomik konumlarına bağlı olarak normal turistlere göre 4-5 kat daha fazla olduğunu belirterek, dünyanın her yerini gezen, seyahat kültürü yüksek bu kişilerin oteller, restoranlar, müzeler, eğlence mekanları, alışveriş merkezleri, banka ve kredi kart şirketleri dahil olmak üzere şehrin tüm ticari hayatına önemli bir canlılık getirdiğini ve vergi gelirlerini artırdığını anlattı.

Bu kişilerin aynı zamanda severek ayrıldıkları bir şehre gelecekte iş bağlantısı, arkadaş ve iş grupları ile dönme ve ayrıca farklı destinasyonları da ziyaret etme potansiyeline sahip olduğunu aktaran Yavuz, "Bu bakımdan kongre delegelerinin olumlu izlenimleri şehirlerin tanıtımı, dolayısıyla da bölgesel ve ulusal ekonomilere sağlanan maddi girdiler bakımından bulunmaz bir fırsattır. Kongre turisti normal turistlerden daha fazla harcama yapar" ifadelerini kullandı.

 

- İstanbul'a geçen yıl 75 binden fazla delege geldi

 

Yavuz, 2014'te İstanbul'da düzenlenen uluslararası kongrelere katılan delege sayısının 75 bin 864 olarak belirlendiğini kaydederek, 2015 için bu rakamın henüz belirlenmediğini, ancak kesinleşmiş olan 97 kongre için 57 bin delegenin İstanbul'a geleceğini, rakamın da yıl sonuna kadar çok daha fazla artacağını bildirdi.

Bu yıl İstanbul'da düzenlenecek önemli kongrelere de değinen Yavuz, "20. Uluslararası Soroptimist Kongresi", "Dünya Sağırlar Federasyonu Kongresi", "Uluslararası Epilepsi Kongresi" ve "Dünya Veteriner Kongresi"nin bunlardan bazıları olduğunu aktardı.

 

- "Kongre turistleri geçen yıl İstanbul'a 190 milyon dolar kazandırdı"

 

Yavuz, kongre turistlerinin yüksek turizm algıları ve gelişmiş gezi kültürleri ile gittikleri destinasyonla sınırlı kalmayıp, farklı yerleri de gezme potansiyeline sahip olduğunu belirterek, "Kesin verilerimiz olmamakla birlikte İstanbul'a kongre için gelen delegelerin, ağırlıklı olarak civar illeri, mevsim ve hava koşullarına bağlı olarak da Ege ve Akdeniz'i tercih ettiklerini söyleyebiliriz" ifadesini kullandı.

Uluslararası istatistiklerin kongre delegelerinin gitmiş oldukları şehirlerde ortalama kalış sürelerinin 3,5 gün olduğunu ve 2 bin 500 dolar harcadığını gösterdiğini anlatan Yavuz,  ortalama hesap yapıldığında geçen yıl İstanbul'a gelen 75 bin 864 uluslararası kongre delegesinin şehre yaklaşık 190 milyon dolar döviz bıraktığının söylenebileceğini, bu yıl da yüksek rakam beklediklerini ifade etti.

 

- Türkiye 190 ülke arasından 19'uncu

 

Yavuz, coğrafi konumu, tarihi ve kültürel zenginlikleri, gelişen alt yapısı ve turizm potansiyeli ile Türkiye'nin bu sektör için cazibesinin her geçen yıl arttığını dile getirdi.

Türkiye'nin dünya sıralamasında geçen yıl 190 kongre ile 19'uncu olduğu bilgisini veren Yavuz, "Yapılan yeni havalimanı, kongre merkezi ve konaklama tesisi yatırımları, devam eden yeni projeler ve yeni yeni popüler hale gelmeye başlayan destinasyonlar ile önümüzdeki yıllarda bu sayının artacağına hiç şüphe bulunmadığını söyleyebiliriz. Yani ilerleyen yıllarda üst basamaklara yükseleceğiz" dedi.

Uluslararası kongre sektörünün bir kente katkısının sadece gelen turistin yaptığı harcama olmadığını ifade eden Yavuz, bu etkinliğin dövizden çok daha fazla faydasının olduğunu vurguladı.

Yavuz, şöyle devam etti:

"Toplantı ve kongreler, bilim dünyasını kapımıza kadar getirerek teknoloji ve tıp gibi önemli konu ve alanlarda toplumda mevcut uzmanlık düzeyinin yükselmesine ve akademik hayatına katkıda bulunurlar. Kongrelerin ne zaman ve nerede yapılacağına uzun zaman önce karar verilir ve süreç içerisinde önemli hazırlıklar yapılır. Dolayısıyla iptal edilmeleri güçtür.Kongre turizmi, dönemsel siyasi, ekonomik ve benzeri krizlerden diğer turizm çeşitleri gibi çabuk ve derin etkilenmez. Kongre turizmi mimarisi, teknolojisi ile nitelikli altyapı ve yine nitelikli servis gerektirir. Bu da şehrin genel imajına ve yaşamına yönelik iyileştirme, gelişme ve yeni yatırımlar demektir. Bilindiği üzere, kongre sektörü, hizmet verilen müşteri profili, tesislerden beklenen teknik donanım ve hizmet standardı ile yüksek kaliteli hizmet arzı ve ihtisaslaşma gerektirmektedir. Bu da turizm sektöründe insan gücü, teknoloji kullanımı ve benzer alanlarda gelişme ve ilerlemeyi beraberinde getirmektedir."

Yavuz, kongre turizmi alanında uluslararası rekabetin günden güne arttığı ve pazarlama unsurlarının geliştiğini belirterek, yenilikçi ve farklı faaliyetlerle Türkiye'nin turizm alanında rekabet gücü yüksek ve sürdürülebilir ekonomiye sahip olmasının büyük önem arz ettiğini sözlerine ekledi.

 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı