"İstanbul'da tüketicilerin yüzde 83,6'sı apartman dairesi almak istiyor"

"İstanbul'da tüketicilerin yüzde 83,6'sı apartman dairesi almak istiyor"

Akademetre Yönetim Kurulu Başkanı Zeytin:- "Satın alınması planlanan konut türüne bakıldığında, tüketicilerin yüzde 83,6'sı apartman dairesi, yüzde 8,6'sı rezidans, yüzde 7,8'i villa/müstakil ev satın almayı planlıyor"- "Oturmak için konut satın almak ist

İSTANBUL (AA) - Akademetre Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Zeytin, tüketicilerin yüzde 83,6'sının apartman dairesi, yüzde 8,6'sının rezidans, yüzde 7,8'inin villa veya müstakil ev satın almayı planladığını söyledi.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Akademetre iş birliğiyle hazırlanan "Potansiyel Konut Alıcısı Büyüteç Altında-İstanbul Raporu"nun sonuçları Konutun Geleceği, Geleceğin Konutu başlıklı toplantıda katılımcılarla paylaşıldı.

Etkinlikte raporun sonuçlarını açıklayan Zeytin, bugün, gayrimenkul sektöründe rekabet ortamının arttığını, ürün ve hizmet odaklı geliştirmenin yerini, müşteri odaklı geliştirmelerin aldığını ifade etti.

Sektörün sürekli bir gelişme trendi çizmesinin, projelere yönelik talepleri de değiştirdiğini dile getiren Zeytin, dolayısıyla yüksek maliyetler sebebiyle ciddi planlama gerektiren konut projelerinin en önemli paydaşları olan müşterileri yakından tanımak gerektiğini aktardı.

Zeytin, bu doğrultuda, konut sektörü müşterilerinin projelere yönelik beklentileri ve satın alma davranışlarını ortaya koymak amacıyla bu raporu hazırladıklarını ifade ederek, 2017 yılında 5 bin kişiyle gerçekleştirdikleri araştırmaların ve güncel verilerden derlenen sonuçların detaylıca analiz edildiğini anlattı.

"Gerek örneklem, gerekse içerik açısından araştırma sonuçları, gayrimenkul sektörü müşterilerinin farklılaşan iç görülerine ve konut sektöründen beklentilerine yönelik çarpıcı sonuçlar sunuyor." diyen Zeytin, araştırmanın ortaya çıkardığı bulguların bugüne kadar kabul edilen birçok yargının aslında yanılsama olduğunu, veriye dayalı bilginin önemini ortaya koyduğunu söyledi.


- "Sadece ısı değil ses yalıtımı da isteniyor"


Zeytin, rapora göre konut sektöründe bugünün tüketicisinin özellikle "güven" konusu üzerinde durduğunu belirterek, projeye güvenin, güvenilir geliştiricinin, işin biteceğine güvenmenin hala ön planda olduğunu bildirdi.

Konutu oturumdan ziyade bir yatırım aracı olarak gören yatırımcıların, başlangıç kriterini, konutun vadettiği yaşam alanından daha çok katma değeri üzerine kurduğunu dile getiren Zeytin, yaşam alanlarında en çok özlenen duyguların ise güvende olma, rahatlık, özgürlük, komşuluk ilişkileri, samimiyet, yeşil alanlarda rahatlama ve huzur olarak tanımlandığını bildirdi.

Zeytin, tüketicilerin artık camları yere olan, ufak da olsa ferah ve aydınlık olma özelliği taşıyan konutları tercih ettiğini kaydederek, sadece ısı yalıtımının değil ses yalıtımının da talep edildiğini vurguladı.

Tüketicilerin artık Fransız değil normal balkon istediğini dile getiren Zeytin, gayrimenkulün hala "güvenli liman" olarak görüldüğünü bildirdi.


- "Fitness salonları pek tercih edilmiyor"


Zeytin, tüketiciler için projeden konut almanın artık ilk tercih olmadığını belirterek, alıcının projeyi tercih ediyorsa konutun bir yıl içinde teslim edilmesini istediğini söyledi.

Konut kullanıcısının bireysel konfor alanlarının büyümesini istediğini aktaran Zeytin, şu bilgileri verdi.

"Deprem, daha önceki yıllara göre 'ilk akla gelen olma' özelliğini artık kaybetmiş durumda. Sitelerde artık yaşam alanlarıyla ilgili beklentiler değişiyor. Fitness salonları pek de tercih edilmiyor. Konut satın alma dürtüsüne yönelik verilere göre; oturmak için konut satın almak isteyenlerin yüzde 56,2'si, yatırım için konut satın almak isteyenlerin yüzde 85,5'i konut sahibi. Mevcut durumda yüzde 35'i site içerisinde oturan potansiyel müşterilerin yüzde 70'e yakını site tarzı yaşam alanlarında konut satın almayı planlıyor. Bir başka açıdan, site içerisinde yaşayanların sadece 3'te 2'si yine sitede yatırım yapıyor. Satın alınması planlanan konut türüne bakıldığında, tüketicilerin yüzde 83,6'sı apartman dairesi, yüzde 8,6'sı rezidans, yüzde 7,8'i villa/müstakil ev satın almayı planlıyor."


- "Diğer şehirler için de rapor hazırlamak istiyoruz"


GYODER Başkan Yardımcısı ve Eğitim, Yayınlar ve Bilgi Üretimi Komitesi Başkanı Neşecan Çekici, konut alıcısını büyüteç altına alan araştırma ile gayrimenkul sektörünün gelişen ve değişen ihtiyaçlarını tespit ettiklerini ve ezber bozan yaklaşımları ortaya çıkardıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Potansiyel konut alıcısını mercek altına alan bu rapor; konsept geliştirme aşamasından, projenin doğru çizilmesi, doğru malzemelerle donatılması, projelere heyecan verici unsurların eklenmesi, satış ofisinin başarılı olması, satış ve satış sonrası için başarı sağlanabilmesi için hatasız hareket etme fikrine hizmet ediyor. Ülkemizin gelişen dinamiklerini özellikle konut sektörü özelinde irdelediğimiz bu çalışma, aslında rapor dizisinin ilk parçası. Bu raporun ilki İstanbul için yapıldı, diğer şehirler için de devam etmeyi planlıyoruz."

Çekici, geleceğin konutunu tanımak hedefiyle hareket ettiklerini kaydederek, "Sektörde sınırlı tüm kaynakların doğru kullanılmasını sağlayacağını düşündüğümüz bu raporun, konut sektörünün önünü açacağına ve nice başarılara destek olacağına inanıyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :