İstanbul'da okuryazarlık seferberliğine yoğun ilgi

İstanbul'da okuryazarlık seferberliğine yoğun ilgi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı okuryazarlık seferberliğine İstanbul'da yoğun ilgi gösteriliyor- İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Yelkenci:- "Ocak ayı içinde yaklaşık 16 bin 400 kursiyer okuma yazma kurslarına başvurdu. Geçen yıl b

İSTANBUL (AA) - MÜCAHİT TÜRETKEN - İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, okuryazarlık seferberliğine ilginin yoğun olduğunu belirterek, "Ocak ayı içinde yaklaşık 16 bin 400 kursiyer okuma yazma kurslarına başvurdu. Geçen yıl bu sayı 5 bin 174'tü. Şimdiden 10 binin üzerinde bir artış oldu. Hedefimiz okumaz-yazmaz oranını yüzde 2'ye indirmek." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın geçtiğimiz ay başlattığı okuryazarlık seferberliğiyle ilgili olarak İstanbul'da kurs başvurularında büyük artış yaşanıyor.

Okuryazarlık seferberliğiyle ilgili AA muhabirine açıklama yapan Yelkenci, 2002 yılından bugüne kadar yapılan çalışmalarla okumaz, yazmaz oranında ciddi düşüşler olduğunu anlattı.

Özellikle 2008 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde Emine Erdoğan'la beraber başlattığı ''Ana kız okuldayız'' kampanyasının çok etkili olduğunu ifade eden Yelkenci, "Kampanyayla 2008 ile 2012 arasında ciddi düşüşler yaşanmıştır okumaz yazmazlar oranında... 2008'de 4 milyon 860 bin okumaz yazmaz varken -ki bu oran yüzde 9,24'e denk geliyor- 2012 yılı itibariyle 2 milyon 780 bine, oran olarak ise yüzde 4,93'e düşmüştür. Bugün itibariyle de bu oran yüzde 4,09, sayı olarak da 2 milyon 460 bin civarında." diye konuştu.

- Başvurularda 10 binin üzerinde artış var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı son seferberlikle ilgili olarak okumaz yazmaz oranını yüzde 2'ye düşürmek için çalıştıklarını belirten Yelkenci, şunları kaydetti:

"2002'den bugüne kadar İstanbul'da okuma yazma kurslarına katılıp sertifika alan 389 bin kursiyerimiz oldu. Zaten süregelen bu çalışmalarda ocak ayı içinde yaklaşık 16 bin 400 kursiyer okuma yazma kurslarına başvurdu. Geçen yıl bu sayı 5 bin 174'tü. Şimdiden 10 binin üzerinde bir artış oldu. Halkımızın bu noktada yapılan bilinçlendirme çalışmaları ve hizmetin duyurulmasıyla beraber bu konuya ciddi anlamda ilgi gösterdiğini görüyoruz. Yani zaman zaman Cumhurbaşkanımızın dikkat çekmesi ''Ana kız okuldayız'' gibi kampanyalarla yine bugün de aynı dikkatin çekilmesiyle hızlanan, devam eden bu okuma yazma seferberliği çalışmaları ilçelerimize, belediyelerimize, muhtarlıklarımıza, bütün kamu kurum ve kuruluşların da desteği alınarak kamuoyuna duyurularak, İstanbul'daki 39 ilçemizdeki 44 Halk Eğitim Merkezimiz üzerinden bu çalışmaları sürdürüyoruz. Bakanlığımızın gösterdiği hedef doğrultusunda da sürdürmeye devam edeceğiz."

İstanbul'un en kalabalık ilçelerinden Gaziosmanpaşa'daki Halk Eğitim Merkezinde de okuma yazma kursları halktan yoğun ilgi görüyor. Yetkililerden alınan bilgilere göre Halk Eğitim Merkezindeki sınıflarda sabah, öğleden sonra ve akşam eğitim alan 330, okullarla birlikte tüm ilçede toplam bin 320 kişi okuma-yazma kurslarına devam ediyor.

Kurs öğretmeni Ahmet Ceylan, kursiyerlerin çok gayretli ve heyecanlı olduklarını belirterek derse olan ilgilerinden memnun olduklarını söyledi.

Kursiyerlerin öğrenme azimlerinin de yüksek olduğunu ifade eden Ceylan, "Aslında buraya gelmeleri de birçok şeyi aştıklarını gösteriyor." dedi.

- "Sokağa yalnız çıktığımda otobüsün nereye gittiğini soruyordum"

Halk Eğitim Merkezindeki kursiyerlerden 46 yaşındaki Serpil Şütürü, küçükken okumayı sevmediği ve sonrasında ise erken evlendiği için okula gitmediğini belirtti.

Biri avukatlık stajı yapan üç kızını okuttuğunu ifade eden Şütürü, "Okumayı istesem de zaman bulamıyordum. Şimdi herkes büyüdü. Kızım Meral beni kursa yazdırdı ve o getirip götürüyor. Sokağa yalnız çıktığımda otobüsün nereye gittiğini soruyordum. Hala da soruyorum. Kursumuz çok iyi gidiyor. Harfleri öğrendik. Öğretmenimiz çok anlayışlı. Birkaç sefer de sorsak büyük bir sabırla bize cevap verip öğretiyor." şeklinde konuştu.

51 yaşındaki Hülya Ateş ise bazı nedenlerden dolayı anne babasının zamanında kendisini okula gönderemediğini söyledi.

Okuma yazma bilmediği için çok zorluklar çektiğini vurgulayan Ateş, "Adımı soyadımı dahi yazmayı bilmiyordum. Toplu taşıma araçlarına binemiyordum. Doktora gidecek olsam bulamıyordum. hep soruyordum. Her yerde benim için engeldi. Şimdi inşallah bu engelleri aşacağım. Harfleri öğrendik şimdi yavaş yavaş birleştirmeyi öğreniyoruz. Başaracağıma inanıyorum." diye konuştu.

- 77 yaşında kursa yazıldı

77 yaşındaki Ayşe Sezen de aslen Siirtli olduğunu ve Türkçeyi sonradan öğrendiğini ifade ederek önce babasının okula gitmesine izin vermediğini, sonrasında erken yaşta evlenmesi sebebiyle çocuklarına baktığını kaydetti.

Okuma yazma kurs olduğunu öğrendiğinde kendi başına karar verip geldiğini dile getiren Sezen, öğretmenlerinin ilgisinden memnun olduğunu ve eğitimin kendi açısından iyi geçtiğini aktardı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :