İstanbul'da "Kudüs" konuşulacak

İstanbul'da "Kudüs" konuşulacak

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Kudüs Platformu tarafından düzenlenen "Osmanlı Döneminde Kudüs Uluslararası Sempozyumu" yarın başlayacak - Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tomar:- "Osmanlı devleti, 400 yıl orada bulunan Müslümanları, Hristiyanların bir s

İSTANBUL (AA) - EMİN İLERİ - Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Kudüs Platformu tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek "Osmanlı Döneminde Kudüs Uluslararası Sempozyumu" yarın Cevahir Kongre Merkezi'nde başlayacak.

Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Tomar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kudüs Platformu'nun 2015'te Kudüs'ü ziyaret eden medya mensubu kadınlar tarafından kurulduğunu belirtti.

Platformun kurucularından geçen yılın sonlarında gelen talep üzerine sempozyumun çalışmalarına başladıklarını aktaran Tomar, Türkiye'de var olan Kudüs bilincini daha da arttırmayı hedefledikleri sempozyumun amaçlarını şöyle anlattı:

"Osmanlı devleti, 400 yıl orada bulunan Müslümanları, Hristiyanların bir sürü mezhebini, Yahudileri nasıl bir arada yaşatabildi? Asıl konu bu. Bundan günümüze bir ders, bir ilham alabilir miyiz? Bunu konuşacağız. Yani Haçlılar döneminde çok zulümler oldu her kesime, şimdi İsrail tarafından da büyük zulümler var. Fakat Osmanlı döneminde 400 yıl bu dinler, mezhepler bir arada yaşadı. Osmanlı'yı tekrar yaratmak gibi bir niyetimiz yok. Sadece 'Günümüze bunu nasıl uyarlarız, bir arada yaşamayı nasıl tesis edebiliriz?' bunları konuşacağız. Birinci amacımız bu. İkincisi, Kudüs'te büyük bir İslam, Osmanlı mimarisi var. Bu eserler, İsrail tarafından işgal ediliyor, tahrip ediliyor. Hatta malum Mescid-i Aksa altında kazılar yapılıyor. Bunlar giderek yok oluyor. Bir ülkenin tapusu, orada yaptığınız tarihi eserlerdir. Anadolu'nun tapusu nedir? Ahlat'taki Selçuklu Mezar taşları. Aynı şekilde bizim o yapıyı korumamız lazım çünkü bu yapılar yıkıldıktan sonra sizin orayı vatan olarak iddia etme şansınız kalmıyor. Hem birlikte yaşama kültürü hem de İslam mimarisinin korunması konusunda neler yapılabileceğini konuşacağız."

Suriye ve Irak'taki savaş nedeniyle Kudüs ve Filistin meselesinin geri planda kaldığını kaydeden Tomar, bu durumu fırsat bilen İsrail'in daha rahat davranmaya başladığını iddia etti.

Tomar, sempozyumuna sadece Kudüs uzmanlarının davet edildiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Yaklaşık 50 uzmana davet gönderdik, 12 ülkeden 35 uzman kabul etti. Çeşitli nedenlerle gelemeyenler oldu. Bu davet edilenler arasında gayrimüslimler de var. İngiltere, ABD, İtalya, İrlanda uzmanlar var. Bu uzmanların hepsi daha önce Kudüs üzerine kitap, makale gibi akademik çalışmalar yapan isimler. Arapça, Türkçe, İngilizce tebliğler var. Hepsi simültane çeviri olacak. Sempozyum bildirileri daha sonra kitaplaştırılacak."

"Osmanlı Döneminde Kudüs Uluslararası Sempozyumu" Cevahir Kongre Merkezi'nde yarın ve 30 Nisan'da yapılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :