İstanbul'da "Hocalı'ya Adalet" sergisi

İstanbul'da "Hocalı'ya Adalet" sergisi

Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nca Yenikapı metro istasyonunda "Hocalı'ya Adalet" sergisi açıldı- Başkonsolos Hacıyev:- "Ermeniler 26 yıl önce Hocalı'da çoluk çocuk demeden 613 kişiyi katletti, bin 275 kişi de esir düştü"- Yeni Azerbaycan Partisi

İSTANBUL (AA) - Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosluğu tarafından "Hocalı'ya Adalet" konulu fotoğraf sergisi açıldı.

Hocalı Katliamı'nın 26. yılı dolayısıyla Yenikapı metro istasyonundaki sergi açılışında, AA muhabirine açıklama yapan Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosu Mesim Hacıyev, Ermenilerin Hocalı'da 26 yıl önce çoluk çocuk demeden 613 kişiyi katlettiğini, bin 275 kişinin de esir düştüğünü söyledi.

Bu katliamdan sonra yaklaşık 20 ülkenin parlamentosunun, olayı soykırım olarak tanıdığını belirten Hacıyev, "ABD'nin de 20'ye yakın eyaleti bunu Hocalı Soykırımı olarak tanıdı. Dün TBMM bugün de Dışişleri Bakanlığı bildiriler yayınlayarak yanımızda oldu. Azerbaycan'ın ilk bağımsızlığını tanıyan da Türkiye olmuştu. Türkiye'nin birçok şehrinde Hocalı Anıtı var ve dün de bunlara bir yenisi eklendi." dedi.

Hacıyev, Türkiye'nin bu haklı davada her zaman kendilerine destek olduğunu aktararak, yaptığı açıklamalar ve verdiği desteklerden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Açılışa katılan Yeni Azerbaycan Partisi Milletvekili Hikmet Babaoğlu ise Azerbaycan ve Türk halklarının aynı acıları ve sevinçleri yaşayan kardeş halklar olduğunu vurguladı.

Babaoğlu, Hocalı Katliamı'nın 20. yüzyılın en büyük facialarından biri olduğuna dikkati çekerek, "Hocalı'da yapılan soykırımdır. Bu yüzden katliamın Türkiye'de tanıtılması, herkesin bizi duyması çok önemli. Biz tek millet iki devlet felsefesiyle yaşıyoruz. Birbirimizin başına gelen faciaları hatırlatmamız gerekiyor ki tekrar bunları yaşamayalım." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür ettiğini anlatan Babaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada yapmadığımız olaylarla bizi itham ediyorlar. Dünya gerçek soykırımı görmek istiyorsa Ermeniler tarafından Hocalı'da yapılan soykırımı görebilir. Hocalı soykırımının dünyaya duyurulması için Türkiye bize çok destek oldu. Tüm dünya bilsin ki biz Türkler soykırım yapan değil, soykırıma maruz kalan bir milletiz. Bugün bu metroda böyle bir serginin açılması çok kıymetli. Buradan on binlerce insan geçiyor ve bu olayı görmeleri bizim açımızdan çok önemli. Bizi dünyada en çok duyan Türk halkıdır, hep yanımızda oldular."

Serginin açılış törenine, Anadolu Ajansı İstanbul Haberleri Editörü Hüseyin Altınalan ile davetliler katıldı.

Sergi, 27 Şubat'a kadar gezilebilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :