İstanbul'a "kültür havzası" projesi

İstanbul'a "kültür havzası" projesi

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, İstanbul'da Süleymaniye'den Topkapı'ya kadar uzanan tarihi Fransız Hapishanesi ile köşkleri de içine alan bölgede yeni bir "kültür havzası" oluşturmayı planladıklarını açıkladı- Bakan Kurtulmuş:- "Orada trafiği yer altın

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İstanbul'da Süleymaniye'den Topkapı'ya kadar uzanan, tarihi Fransız Hapishanesi ile köşkleri de içine alan büyük alanı "kültür havzası" haline dönüştürecek proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Kurtulmuş, kültür-sanat muhabirleriyle bir araya gelerek, soruları yanıtladı, Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakanlık olarak Anadolu topraklarından yıllar önce yurt dışına kaçırılan 16 ülkedeki 57 eseri geri getirmek üzere çalışmalar yürüttüklerini anımsatan Kurtulmuş, eserin Türkiye topraklarına ait olduğunu kanıtlama ve iadesini isteme süreçlerinin titiz ve zorlu bir süreç olduğunu vurguladı.

"Bu sadece, çok da kolay karşılıklı iki tarafın davası gibi değil. Ülkelerin o günkü siyasi tercihleri gibi unsurlar da bu süreci etkiliyor." diyen Kurtulmuş, bu nedenle çalışmaları titizlikle yürüttüklerini kaydetti.

Fransa'daki dünyaca ünlü Louvre Müzesi'nde bulunan ve Türkiye topraklarına ait "Geyik Avı Kabartması"nın da iade çalışmaları kapsamında olduğunu bildiren Kurtulmuş, "Onun yazışmaları bitti. Şimdi onların yaklaşımını göreceğiz. Bu yaklaşıma göre de hareket edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, "Şimdi Suriye'deki iç savaş... Konuşuyoruz, ediyoruz ama göreceğiz, 3-5 sene sonra Halep'in, Şam'ın canım eserleri, Avrupa'da bir başkentte, bir müzede sergileniyor olacak. İşin bir de kaçakçılık tarafı var. Bu eserler, kitaplar, yazma eserler... Hala Türkiye'nin belki binlerle onbinlerle kayıp yazma eserleri var. Dolayısıyla zengin bir kültürümüz var. Burada temel şey, bizim bu kültürel zenginliğimizin kamuoyu tarafından bilineceği bir farkındalığı oluşturmak." dedi.

- "Tabiri caizse 'devrim' yapmamız lazım"

Kültürel ve sanatsal anlamda toplumun tüm kesimlerine ulaşılması açısından yürütülecek çalışmaların neler olduğuna yönelik soru üzerine Kurtulmuş, bu konuda zihniyet dönüşümünün önemine işaret etti. Geçmişte yıllarca kültürel değerleri yaşatma konusunda ihmallerin yapıldığına hatırlatan Kurtulmuş, "Uzun yıllar el yazması kitapların kese kağıdı olarak kullanıldığı bir ülkenin çocuklarıyız. Türkiye'de mesela Türk sanat musikisinin 1936-1938'de, 2 yıl TRT'nin radyosundan yayınlanması yasaklanmış. Anadolu'da birçok yerde tarihi eserlerin yüzüne bile bakmamışız, 'Bunlar heykel' diye bırakmışız." diye konuştu.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Şimdi bunların hepsini yeniden toparlama zamanımız. Onun için önce kültürel zenginliğin ortaya konulabilmesi zihinsel bir geçiş yapmamız, tabiri caizse 'devrim' yapmamız lazım. Anadolu topraklarına ait olan her şey bize aittir ve bunları sahiplenerek, milli kültürümüzün bir parçası olarak görmemiz gerekiyor. Tabii bu kolay değil. İnsanların zihinlerini değiştirmek en zor şeydir. Fakat iyi yolda gidiyoruz."

- Rami Kışlası "kitap vadisi" olacak

Bakan Kurtulmuş, gelecek süreçte hayata geçirilecek yeni projelere yönelik, "İstanbul'daki Rami Kışlası'nın birinci bölümü bitti, ikinci ve üçüncü bölümünün ihalesi yapılacak. Orası 8 milyon kitaplık büyük bir kütüphane olacak. Sadece kitaplık değil bir 'kitap vadisi' gibi olacak. Yani kitaba ait ne varsa inşallah oraya getireceğiz. Birkaç yıl içerisinde tamamlamayı ümit ediyoruz." dedi.

- AKM 2019'a yetişecek

İstanbul Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) yapılacak projenin de bitme aşamasında olduğunu açıklayan Kurtulmuş, "AKM inşallah son noktaya geldi. AKM'yi 2019'a yetiştirmeyi düşünüyoruz. Halka dokunan bir AKM olacak. Lansmanını ekim ayı içerisinde yaparız inşallah." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, Topkapı Sarayı'nın etrafında da bir "Para Müzesi"nin kurulması için çalıştıklarını aktararak, "Çok ciddi bir müze eksiğimiz var. Mesela şu anda Topkapı Sarayı'nın mahzeninde olanlar bizim sergilediklerimizden belki 10 kat daha fazla." şeklinde konuştu.

Fuat Sezgin Kütüphanesi'nin tamamlanma aşamasına geldiğine işaret eden Kurtulmuş, "Orada Almanlarla sıkıntı yaşıyoruz, bırakmıyorlar ama o da yoluna giriyor. Önemli bir proje." açıklamasını yaptı.

- Kuleli Askeri Lisesi'nin durumu

Bakan Kurtulmuş, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan Kuleli Askeri Lisesi'nde yürütülecek projeye yönelik, "Kuleli'nin müze olması için girişimlerimiz devam ediyor." bilgisini verdi. Kuleli Askeri Lisesi'nde Milli Savunma Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında bahçenin kullanımına yönelik bir tartışma çıktığına ilişkin soruya Kurtulmuş, "Şu anda Milli Savunma Bakanlığına ait orası. Tartışma olur mu, siyasi irade nasıl tecelli ederse öyle olur. Onlar eski dönemin alışkanlıkları." şeklinde yanıt verdi.

- "O ada tamamen 'kültür havzası' haline dönüşebilir"

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yaklaşık 4 ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığına geçen ve aslına uygun bir şekilde yenileme çalışmaları başlayan Eminönü'ndeki tarihi Fransız Hapishanesi'nde yapılacak çalışmaların neler olduğu sorulan Kurtulmuş, Süleymaniye'den Topkapı'ya kadar uzanan bölgede yeni bir "kültür havzası" oluşturma projelerinin bulunduğunu açıkladı.

Projenin şu an fikir aşamasında olduğunu bildiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Topkapı Sarayı'nın olduğu tarihi yarımadada sahil köşkleri var. Bir tane kalmış, Sepetçiler Kasrı, geri kalanlar yıkılmış. Çatladıkapı'dan başlayıp Sirkeci'ye, Gar'a kadar olan bölge çok büyük bir bölge. Bu belki 20-30 yılda bitecek bir proje. Böyle bir projeyi başlatabilirsek İstanbul'a en büyük değeri katmış oluruz. Orada trafiği yer altına alıp ya da oraya sokmadan orayı büyük bir tarihi alan haline dönüştürmemiz lazım. O köşklerin hepsini röleve çalışmalarıyla ihya etmek lazım. Fransız Hapishanesi onun için önemli. Oradan başlayarak bu tarafa doğru gelecek. O bölgeyi düşünün, muazzam bir alan. O ada tamamen 'kültür havzası' haline dönüşebilir. Bunu yaparsak çok büyük bir değer katmış oluruz inşallah."

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ulus'taki tarihi Bakanlık binasının restorasyonunun bittiğini ve birkaç ay içerisinde bu binaya taşınacaklarını söyledi. Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası inşaatına yönelik son durumu paylaşan Kurtulmuş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bitirme ihalesinin yapıldığını ve 2019'da bitirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

- Turizm pazarının çeşitlendirilmesi

Bakan Kurtulmuş, turizm pazarının çeşitlendirilmesine yönelik soru üzerine de Çin'de gelecek yıl yapılacak "Türkiye Turizm Yılı" çalışmaları kapsamında 50'ye yakın etkinliğin planlandığını anlattı.

Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya'nın Türkiye'nin yeni turizm pazarları arasında yer aldığını aktaran Kurtulmuş, "İkinci kategori olarak Vietnam ve Kamboçya. Oralar da çok önemli. Bu dört ülkenin de ortak özelliği çok geniş bir orta sınıfa sahip olmaları. Turizm de biliyorsunuz, orta sınıf üzerinde yükselen bir sektör." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, kongre, sağlık, spor, kış, yayla, inanç turizmi gibi çeşitlendirmelere de ağırlık vereceklerinin altını çizerek, bu yıl turizm verilerinin iyi gittiğini ve yıl sonunda 30 hatta 31 milyon ziyaretçi rakamlarına ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :