İstanbul Yeni Havalimanı'na alçak seviye rüzgar kırılımı uyarı sistemi

İstanbul Yeni Havalimanı'na alçak seviye rüzgar kırılımı uyarı sistemi

Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun: - "(Alçak seviye rüzgar kırılımı uyarı sistemi) Antalya Havalimanı'ndaki test çalışmaları devam ediyor. Test aşamasından sonra inşallah bu sistemi İstanbul'daki 3'üncü havalimanında da uygulamayı planlıyoruz"

ANTALYA (AA) - Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, Antalya Havalimanı'na kurulan alçak seviye rüzgar kırılımı uyarı sisteminin test çalışmalarının devam ettiğini, söz konusu sistemi İstanbul Yeni Havalimanı'na da kurmayı planladıklarını bildirdi.

Genel Müdür Coşkun, Türkiye'de ilk defa Antalya Havalimanı'na kurulan alçak seviye rüzgar kırılımı uyarı sistemiyle ilgili olarak Alman ve Japon eğiticiler tarafından Türk eğitici uzmanlarına verilen eğitim programının açılışına katıldı.

Aksu ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen programın ardından gazetecilere açıklama yapan Coşkun, rüzgar kırılım sisteminin, uçakların inişi sırasında rüzgarın ne zaman ve nasıl geldiğini tespit etmek için gereken çok önemli bir sistem olduğunu belirtti.

Ani rüzgar değişimlerinin uçakları çok etkilediğini ve uçuş güvenliğini tehlikeye soktuğunu vurgulayan Coşkun, şöyle konuştu:

"Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak bu sistemi 19 milyon 200 bin liraya Antalya'ya kurduk. Alman ve Japon firmalarıyla bu işlemi yaptık. Uçuş güvenliği çok önemli. Düşünün bir pilot uçakla havaalanına inmeye kalkıyor. Ani ve ters bir rüzgara yakalanıyor, sistem onun bu rüzgara yakalanmaması için önleyici bir tedbir olarak öngörülüyor. Antalya Havalimanı'ndaki test çalışmaları devam ediyor. Test aşamasından sonra inşallah bu sistemi İstanbul'daki 3'üncü havalimanında da uygulamayı planlıyoruz. Gelişmiş, gelişmekte olan ülkelerin hepsinde bu sistem var. Bizde de olması gerekiyor. Yeni başkanlık sisteminde Cumhurbaşkanımız ve Bakanımızın talimatlarıyla teknoloji transferini önemsiyoruz. Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak paydaşlarımıza, Devlet Hava Meydanlarına, Türk Hava Yollarına, Sivil Havacılık'a her türlü desteği sağlayacağız."

- "Her şeye hazırlıklı olmalıyız"

Genel Müdür Coşkun, geçen haftalarda yaşanan ve Yunanistan ile Ege kıyılarında etkili olan tropik fırtınana ilişkin soruya artık her şeye hazırlıklı olunması gerektiği yanıtını verdi.

Küresel ısınma ile iklim dengelerinin alt üst olduğunun dile getiren Coşkun, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak da hassas bir noktadayız. Yakın zamanda tropik fırtına diye tabir edilen meteorolojik bir hadiseyi atlattık. Bu 120 kilometrenin üzerinde olursa kasırga diyoruz. Arkadaşlarımız bunu tespit ettiler. Bu hadiseyi takibe aldık. Yaklaşık 140-150 kilometre hızla üzerimize geliyordu. Anlık takiple valilikleri, AFAD'ı, tarım teşkilatlarını, belediye başkanlıklarını uyardık. Biz tahmin ve öngörü kuruluşuyuz. Amacımız can ve mal kaybını minimuma indirmek ve paydaşlarımızı uyarmaktır. Gün gün Yunanistan'ı vuracağını söyledik. Bu tür hadiselerde ilk vurduğu yere enerjiyi bırakır. İlk vurduğu yere enerjiyi bıraktığı için de Ege kıyılarına bol yağış bırakarak ülkemizi terk etti. Bu, bundan sonra bu tür hadiseler olmayacak demek değildir. Her şeye hazırlıklı olacağız. Artık hayat havayla başlıyor ve bitiyor. Meteoroloji hayatın her alanında var ve olmalı."

Coşkun, önümüzdeki haftanın hava durumu tahmini sorusu üzerine, "Önümüzdeki hafta hava sıcaklıkları 6 ila 12 derece arasında düşecek. Yağış bekleniyor. Biraz da soğuk hava var. Vatandaşlarımıza televizyonlardan hava durumunu takip etmelerini tavsiye ediyorum." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :