İstanbul Valisi Vasip Şahin Ahilik kutlamalarına katıldı

İstanbul Valisi Vasip Şahin Ahilik kutlamalarına katıldı

Vali Şahin:- "Hepimizin esnafın, üretenin, ihraç edenin ve istihdam edenin yanında bir güç olarak bulunması gerekir. Bu hepimizin ayrı ayrı milli bir borcudur"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Valisi Vasip Şahin, esnaflığı ve tacirliği bir okul gibi gördüğünü belirterek, "Hepimizin esnafın, üretenin, ihraç edenin ve istihdam edenin yanında bir güç olarak bulunması gerekir. Bu hepimizin ayrı ayrı milli bir borcudur." dedi.

Ahi Sanayici ve İş Adamları Derneği (AHİSİAD) tarafından Ahilik Haftası kapsamında düzenlenen etkinliğe katılan Vali Şahin, ahiliğin tarihi temellerin sağlamlığını ve güzel müesseselerin kurulduğunu en iyi şekilde gösteren teşkilatlardan biri olduğunu söyledi.

Tüketicilerin esnafla, temiz, helal, sağlam ve samimi bir ilişki kurmak isteyeceğini ifade eden Şahin, "Üreten de kazanç ister, övülmek, teşekkür edilmek ve kendisine dua edilmesini ister. Dolayısıyla ikisini bir araya getirmenin yolu belli standartlar oluşturmaktır ki memnuniyet ortak paydası sağlansın. Ahilik 12. yüzyılda bu sistemi kurmuş. 'Eksik ölçmeyeceksiniz, yapacaksanız en iyisini yapacaksınız, ayıplı mal yapmayacaksınız. Yapmışsanız onu satışa sunmayacaksınız.' Aslında çok basit gibi görünen bu temel, büyük bir medeniyetin inşasının ifadesidir." diye konuştu.

Dünyanın gittikçe acımasızlaştığını ve rekabetin gittikçe kızıştığını dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

"Tam da bu dönemde biz dünyaya bir nefes verebiliriz. Bu güç, bu birikim, bu bilgi bizde var. Dolayısıyla ben bu tür faaliyetleri bu tür sivil toplum kuruluşlarını çok önemsiyorum. Hep yanlarında olmaya çalışıyorum. Bu belki de bir esnaf aileden gelmiş olmanın vermiş olduğu bir yakınlıktır. Hepimizin esnafın, üretenin, ihraç edenin ve istihdam edenin yanında bir güç olarak bulunması gerekir. Bu hepimizin ayrı ayrı milli bir borcudur. Ben esnaflığı, tacirliği bir okul gibi görürüm. Bir genci çırak veya tezgahtar olarak verirsiniz. Burada sadece ticareti öğrenmez, edebi ve ahlakı da öğrenir. Bir büyüğe, küçüğe ve müşteriye nasıl hitap edileceğini en iyi oralarda öğrenir çünkü görerek öğrenir. Dolayısıyla ben bu tür müesseseleri toplumu yaygın bir şekilde eğiten müesseseler olarak görüyorum."

AHİSİAD Genel Başkanı İbrahim Çam da desteklerinden dolayı Vali Şahin'e teşekkürlerini sunarak, hediye taktim etti.

Vali Şahin, daha sonra beraberindekilerle demir dövdü.

Şad kuşatma töreninde ise ustalığa yükselen oğullarına babaları tarafından şad kuşatılarak "Ahilik Beratı" verildi.

Etkinlikte, bir günde 360 kişiyi tıraş ederek bu alanda dünya rekorunu elinde bulunduran Ercan Buyruk, asırlık tıraş malzemeleriyle sembolik tıraş yaptı.

Etkinlik kapsamında vatandaşlara ahilik pilavı ikram edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :