İstanbul Üniversitesi'nin 2016-2017 akademik yılı açılışı

İstanbul Üniversitesi'nin 2016-2017 akademik yılı açılışı

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı:- "Kendi içinde çeşitlenmiş olan yüksek öğretim kurumlarımızın ihtiyaçlarını, günün ihtiyaçlarıyla günün beklentileriyle birleştiren yeni bir düzenlemeye ihtiyacımız var"- "Bu yeni düzenleme içerisinde de yeni düzenlemeler içi

İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Kendi içinde çeşitlenmiş olan yüksek öğretim kurumlarımızın ihtiyaçlarını, günün ihtiyaçlarıyla günün beklentileriyle birleştiren yeni bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Bu yeni düzenleme içerisinde de yeni düzenlemeler için yapılan çalışmalarda da İstanbul Üniversitesi gibi köklü üniversitelerin de söyleyecek sözleri var." dedi.

İstanbul Üniversitesi'nin (İÜ), Fen Fakültesi'nde bulunan Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 2016-2017 akademik yılı açılış töreninde konuşan Avcı, İÜ'nün, Türkiye'nin en köklü ve en büyük üniversitesi olduğunu söyledi.

Avcı, Türkiye'nin, özellikle son 15 yılda hemen her alanda çok büyük atılımlar ve dönüşümler gerçekleştirdiğini belirterek, bugün eğitime ayrılan bütçenin, Türkiye tarihinin en büyük eğitim bütçesi olduğunu dile getirdi.

- "80'li yılların başında, tasarlanmış olan bir yüksek öğretim düzenimiz var"

Türkiye'de 200'e yakın üniversite olduğuna işaret eden Avcı, sözlerine şöyle devam etti:

"Geçmişte, 80'li yılların başında, 27 üniversiteye göre tasarlanmış olan bir yüksek öğretim düzenimiz var. YÖK (Yükseköğretim Kurulu) yasası ilk çıktığında, Türkiye'de 27 üniversite vardı ve bunlar asıl birbirine benzeyen, evet içlerinde İstanbul Üniversitesi gibi çok köklü üniversiteler olduğu gibi, o zamana göre, ona göre yeni kurulmuş üniversiteler de vardı. O günün koşullarında bu 27 üniversite göz önünde bulundurularak bir yüksek öğrenim yasası hazırlandı. Daha sonra hepimizin bildiği gibi bu yasa, günün ihtiyaçları doğrultusunda, müteaddit düzenlemelerle yenilendi. Böylece, başlangıçta var olan, iç tutarlılığını da iç sistematik tutarlılığını da büyük ölçüde yitirdi. Artık hepimiz biliyoruz ki bu düzenleme ve bu çerçeveyle bu yapıyla yüksek öğrenimimizi geleceğe taşımamız mümkün değil."

Avcı, üniversite sayısındaki artışla birlikte, niteliksel artışın da sağlanmasıyla eğitimdeki büyük dönüşümün sağlanabileceğini vurgulayarak, "Kendi içinde çeşitlenmiş olan yüksek öğretim kurumlarımızın ihtiyaçlarını, günün ihtiyaçlarıyla günün beklentileriyle birleştiren yeni bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Bu yeni düzenleme içerisinde de yeni düzenlemeler için yapılan çalışmalarda da İstanbul Üniversitesi gibi köklü üniversitelerin de söyleyecek sözleri var. Nitekim onlar da YÖK'le uyum içerisinde bu yeni düzenleme konusundaki görüşlerini, eleştirilerini, değerlendirmelerini paylaşıyor." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :