Istanbul Photo Awards Sergisi Şanghay'da açıldı

Istanbul Photo Awards Sergisi Şanghay'da açıldı

AA Genel Müdür Yardımcısı Özkaya:- "Sahada her gün hayatları pahasına haber yapan, çektikleri fotoğraflarla dünyada olup biteni daha somut bir şekilde algılamamıza yardımcı olan fotomuhabirlerinin aralarından en iyilerini seçmek ve ödüllendirme sorumluluğ

ŞANGHAY (AA) - Anadolu Ajansı’nın (AA) düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması "Istanbul Photo Awards"da dereceye giren ve ödül kazanan fotoğraflardan oluşan sergi, Şanghay Fotoğraf Merkezi'nde kapılarını ziyaretçilere açtı.

Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun desteğiyle düzenlenen, Türk Hava Yolları’nın resmi havayolu sponsoru olduğu yarışmanın kazanan fotoğraflarından oluşan serginin açılışına, Türkiye'nin Şanghay Başkonsolosu Özcan Şahin, AA Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel, Çin'in önde gelen basın kuruluşlarından temsilciler, fotomuhabirleri, iş adamları ve sanatseverler katıldı.

Açılışta konuşan  AA Genel Müdür Yardımcısı Özkaya, Istanbul Photo Awards'ın, dünyadaki ünlü haber fotoğrafları yarışmaları ailesine yeni katıldığına işaret ederek "Her yıl daha yoğun ve nitelikli uluslararası bir katılımla görsel haber dünyasının artık vazgeçilmez bir unsuru olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

AA'nın "anadoluimages.com” üzerinden yayınladığı günlük 2 bin fotoğraf ve 300 videoyla, gündemden hiçbir zaman düşmeyen bölgenin en güvenilir ve zengin haberlerini veren bir ajans olarak kendini kanıtladığını kaydeden Özkaya, "Dünya gündeminin oluşmasına katkıda bulunan böyle bir haber ajansının gazetecilere karşı sorumlulukları olduğuna" dikkati çekti.

Özkaya, "Sahada her gün hayatları pahasına haber yapan, çektikleri fotoğraflarla dünyada olup biteni daha somut bir şekilde algılamamıza yardımcı olan, bir an için bile olsa düşünmemizi, biraz daha bilinçlenmemizi sağlayan fotomuhabirlerinin aralarından en iyilerini seçmek ve ödüllendirmek, işlerini uluslararası planda tanıtma sorumluluğunu üstlendik" diye konuştu.

Özkaya, sergide emeği geçenlere teşekkür etti.

Türkiye'nin uluslararası düzeyde gerçekleştirilen ilk ve tek haber fotoğrafı yarışması olan "Istanbul Photo Awards"ın ödüllü fotoğraflarından oluşan sergi, Çin'in Şanghay kentindeki Şanghay Fotoğraf Merkezi'nde 15 Ağustos'a kadar gezilebilecek.

Istanbul Photo Awards 2014 jüri üyelerinden ve Şanghay Fotoğraf Merkezi’nin direktörü Pulitzer ödüllü Liu Heung Shing’in davetiyle gerçekleştirilen ve 107 fotoğrafın yer aldığı sergide ziyaretçiler, 2014'de dünya kamuoyunda ses getiren olayların görsel bir özetini buluyor. 

Liu Heung Shing, AA muhabirine yaptığı açıklamada ilk defa olarak düzenlenen yarışmanın son derece başarılı olduğunu söyleyerek, 2014'ün haber zenginliği açısından renkli bir sene olduğuna değindi.

Profesyonellerden oluşan uluslararası jüri heyeti ve katılımcı fotoğraf sayısı ile AA'nın çok başarılı bir yarışmayı hayata geçirdiğine değinen Liu, "Umarım Şanghay'daki sergilerin de ilerleyen yıllarda devamı gelir" dedi.

-AA'ya teşekkür

Türkiye'nin Şanghay Başkonsolosu Özcan Şahin, "Böylesine güzel fotoğrafların olduğu sergiyi Şanghay'a getirdiği için AA'ya çok teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı. Şahin, fotoğrafların arka planında küresel gelişmeleri ve hikayeleri okuyabilme imkanı bulduklarını belirtti.

"Ara Güler'in de dediği gibi sanat yalan söylese de fotoğrafların gerçekleri anlattığını" dile getiren Şahin, "Şanghay'da sanatseverlerin, haberseverlerin ve hayatseverlerin bu sergiyi beğeni ile takip edeceklerini ümit ediyorum" dedi.

Şahin, sergideki fotoğraflar arasında en beğendiği karenin, "Messi'nin dört futbolcu arasından topu iğne deliğinden geçirmeye çalıştığı fotoğraf olduğunu" sözlerine ekledi.

104 ülkeden 12 bin başvurunun yapıldığı "Istanbul Photo Awards" yarışmasının ödüllü bazı fotoğrafları, daha sonra Pulitzer başta olmak üzere başka uluslararası yarışmalarda da ödül aldı.

Haber ve spor fotoğrafı dallarında tekil ve seri fotoğrafların değerlendirildiği yarışmada, "Yılın Fotoğrafı" ödülüne layık görülen Daniel Berehulak'ın Ebola salgınında Liberya’da çektiği fotoğraf da serginin en dikkat çekici görseli olarak yer alıyor.

2014 yılının unutulmaz anlarını ölümsüzleştiren sergide yer alan ödüllü haber fotoğrafları, değişik bölgelerdeki savaşlara, hastalıklara, çatışmalara ve renkli anlara dair farklı bir bakış açısı sunuyor.

- Messi'nin "dörde bir" fotoğrafına yoğun ilgi

Ebola salgını, İsrail'in Gazze'ye saldırı, Suriye'deki iç savaş ve Ukrayna'daki çatışmalar başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaş, çatışma, siyasi kriz, terör saldırıları ve doğal afetlerden haber fotoğrafçılarının objektiflerine yansıyan kareler, "Istanbul Photo Awards 2014” sergisinde yer alıyor. 

Sergide, yarışmanın spor dalındaki birincisi Byhangst Matthias'ın çektiği ve simge bir fotoğraf haline gelerek hafızalara kazınan ünlü futbolcu Messi'nin 4 rakip oyuncu arasındaki mücadelesini gösteren "Messi" adlı fotoğraf da meraklılarını bekliyor.

Sergiyi gezen Çinli ziyaretçilerden Cang Ciacie, AA'nın yarışmasında ödül alan eserlerden oluşan fotoğrafları ilgiyle incelediğine değinerek "Bir futbolsever ve Messi hayranı olarak en çok ünlü Arjantili oyuncunun bulunduğu kareyi beğendiğini" söyledi.

Anadolu Ajansı, "Istanbul Photo Awards 2014" kapsamında, yılın en iyi haber fotoğraflarını seçmek için fotoğraf dünyasının en prestijli profesyonellerini İstanbul’da bir araya getirmişti.

 Profesyonel fotoğrafçıların teknik ve estetik ögeleri birleştirdikleri haber fotoğrafları, son derece özverili bir çalışmanın sonucunda seçildi. Yarışmanın jürisi, Time Dergisi uluslararası fotoğraf editörü ve jüri başkanı Alice Gabriner, Pulitzer ödüllü foto muhabiri ve Şangay Fotoğraf Merkezi'nin Direktörü Liu Heung Shing, Stern Dergisi fotoğraf editörü Harald Menk, Getty Images yöneticisi Georges De Keerle, World Press Photo ödüllü  Guillaume Herbaut,  World Press Photo ödüllü savaş Muhabiri Patrick Chauvel, AFP fotoğraf dağıtım ve iş geliştirme direktörü Michel Scotto, AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel ve AA Fotoğraf Editörü Fırat Yurdakul'dan oluşmuştu. 

Jüri, yılın fotoğrafı "Photo of the Year 2014"ün yanı sıra "tekil haber", "seri haber", "tekil spor" ve "seri spor" kategorilerindeki ödüllerin sahiplerini belirlemişti. Yarışmada yılın fotoğrafının yanı sıra dört kategoride 7 ülkeden 11 fotoğrafçı ödüllendirilmişti. Yılın fotoğrafına ve bütün kategorilerdeki birincilere 8 bin, ikincilere 3 bin, üçüncülere ise bin 500 ABD Doları ödül verilmişti. Yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgiye, "istanbulphotoawards.com" ve "anadoluimages.com" adreslerinden ulaşılabiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı