İstanbul merkezli ''paralel yapı'' operasyonu

İstanbul merkezli ''paralel yapı'' operasyonu

Ekrem Dumanlı'nın, savcılık sorgusunda "Herhangi bir algı oluşturularak Tahşiye isimli bir terör örgütü grubunun aleyhine soruşturma açılmasına sebep olma iddiasını kabul etmiyorum. Böyle bir oluşumdan haberim ve bağlantım yoktur" dediği öğrenildi

İSTANBUL (AA) - İstanbul merkezli ''paralel yapı'' operasyonu kapsamında, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Ekrem Dumanlı'nın savcılık sorgusunun detayları ortaya çıktı.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan ve savcılık sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Dumanlı'ya savcı Fuzuli Aydoğdu, Fethullah Gülen ve Tahşiye haberlerini sordu. 

Dumanlı, Fethullah Gülen’i tanıdığını ancak, Gülen’in 2009 yılında Tahşiye’den bahsettiği sohbetini hatırlamadığını iddia etti. 

Gülen’den herhangi bir talimat almadığını ve Gülen'in, Zaman gazetesinde yönetici vasfının bulunmadığını vurgulayan Dumanlı, '‘Sadece haftada bir gün, cuma günleri olmak üzere yazılarının yayınlandığı "Kürsü" başlıklı köşesi vardır” dedi.

Dumanlı, bir soru üzerine anlamını bilmediğini söylediği Tahşiye'yi ilk kez duyduğunu, Rahle ve Tahşiye yayınevlerini de bilmediğini belirtti. 

''Gülen’in sohbetinde geçtiği söylenen ‘karanlık karar kurullarından ne kastettiğini bilemem” diyen Dumanlı, televizyon seyretmediğini ve haberleri internetten takip ettiğini söyledi.

Dumanlı, “Zaman gazetesindeki haberler Fethullah Gülen’in söylemleri ve talimatlarına göre mi şekillenir?” sorusuna, yayın politikasına müdahalenin söz konusu olamayacağını öne sürerek, “Onun talimatları ile şekillenmez” cevabını verdi. 

Gazetede yayımlanan haberlerinin, 5-8 bin haber arasından seçildiğini ifade eden Ekrem Dumanlı, "Bu kadar çok haberin, fotoğrafın, Gülen’e gönderilerek onun onayından geçmesi mümkün değildir. Burası ile Amerika arasındaki zaman dilimi de farklıdır” dedi.

-Tahşiye haberleri soruldu

Tahşiye haberlerine ilişkin sorulara yanıt veren Dumanlı, “Hocaefendi'nin konuşmasını o haberi yapan arkadaş önemli bulmuş olacak ki haber olarak gazeteye almış. Haber 3. sayfada çıkmış. Haberi çok önemsemiş olsaydım 1. sayfaya alabilirdim” dedi. 

Tahşiyeciler konusunda Hüseyin Gülerce ve Ahmet Şahin’in yazı yazdığını hatırlatan Dumanlı, bu konuda talimat vermediği gibi yazılanları da okumadığını vurguladı. 

Dumanlı, Samanyolu TV’de yayınlanan  ve Tahşiyeciler'i konu alan dizilere ilişkin de '‘TV seyretmiyorum, dizi de izlemiyorum’' cevabını verdi. Dizide Tahşiye konusunun işlenmesi için talimat almadığını öne süren Ekrem Dumanlı, filmlerin, daha "sonra gerçekleşen olaylarla irtibatlandırılmasını doğru bulmadığını söyledi. 

-Gülen'in onayına sunulan konular

"Gülen’in onayına sunduğunuz konular hangileridir?’' sorusuna Dumanlı, şu yanıtı verdi:

''İnsanlar Hocaefendi’yi arayıp, izlenimlerini paylaşıyor. Hoca da bunları dinliyor. Hocaefendi’nin hiçbir talimatını görmedim. Sadece ‘siz bilirsiniz, iyi olur’ gibi sözler söylüyor. Cüneyt Özdemir’in canlı yayında bana sormuş olduğu ses kayıtları var ise bunların da usulsüz dinlemelerden elde edilen, hukuki değer taşımayan dinlemeler olduğunu düşünüyorum.” 

Dumanlı, Fethullah Gülen ile Hidayet Karaca arasında geçtiği iddia edilen interneteki ses kayıtlarının ise hukuka aykırı elde edildiğini ve delil olamayacağını savundu. 

-Dershaneler sorusu

“Dershaneler konusunda haber yapmanız için Fethullah Gülen’in size talimatı oldu mu?” sorusuna da "talimat almadım" cevabını veren Dumanlı, "Tahşiye kelimesini bile ilk defa avukatımdan burada duydum” dedi.

Dumanlı, "Herhangi bir algı oluşturularak Tahşiye isimli bir terör örgütü grubunun aleyhine soruşturma açılmasına sebep olma iddiasını kabul etmediğini ve böyle bir oluşumdan habersiz olduğunu iddia etti.  

Dumanlı, “22 Temmuz operasyonuna ilişkin haberleri, diğer basın kuruluşlarına göre daha uzun süre ve adil yargılamayı etkileyecek şekilde çarpıtarak gazetede yayınlanmasının sebebi nedir?” sorusuna "haber değeri olduğu için" cevabı vedi .

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, ifadesinin sonunda ise, hiçbir suç işlemediğini ve hiçbir örgüte bağlı olmadığını söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı