İstanbul merkezli ''paralel yapı'' operasyonu

İstanbul merkezli ''paralel yapı'' operasyonu

Savcılık tarafından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen Ekrem Dumanlı'nın da aralarında bulunduğu şüpheliler "cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, iftira, silahlı terör örgütüne üye olmak"la suçlandı

İSTANBUL (AA) - İstanbul merkezli ''paralel yapı'' operasyonu kapsamında cumhuriyet savcılarınca ifadeleri alınan Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca'nın da aralarında bulunduğu şüpheliler "cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, iftira, silahlı terör örgütüne üye olmak"la suçlandı.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Televizyonu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder'in de bulunduğu şüphelilerin ifadesi soruşturmayı yürüten savcılarca alındı.

Savcılığın 12'si tutuklama, 4'ü adli kontrol talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk ettiği 16 şüpheli, "cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, iftira, silahlı terör örgütüne üye olmak"la suçlandı.

Savcılığın, Ferdi Taşkaya, Ayhan Akça, Mustafa Uyanık ve Halit Akbulut hakkında adli kontrol hükümleri uygulanmasını istediği öğrenildi. 

Sorgu işlemine başlayan Nöbetçi 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun, ilk olarak Ekrem Dumanlı'yı sorguladı. 

Dumanlı'nın kimlik tespitinin ardından savunması alındı. Şüphelilerin sorgusunun görüntülü ve sesli kayda alındığı öğrenildi.

- Avukat sınırlaması kararı

Hakim Altun,  şüphelilerin gözaltı süreci ve mahkemeye sevkinin kamuoyu tarafından takip edildiğini belirterek, "Zaafiyete sebebiyet vermemek ve soruşturmanın gizliliği nedeniyle Ceza Muhakemesi Kanunu'nun müdafilerin görevlendirilmesini düzenleyen 153/2 ve soruşturmanın gizliğini içeren 157. maddeleri uyarınca hakimliğin adliyenin 6. katında bulunan şüpheli ve her şüpheli için en fazla 3 müdafi ile savunmasının alınması için sorgu salonuna kabulüne, başka kimsenin salona alınmamasına" karar verdi.

 Salona cep telefonu ve iletişim araçlarıyla girilmesi de yasaklanırken, sorgunun uzun sürebileceğini dikkate alınarak, diğer şüphelilerin -6 ve -7'nci katta tutulmaları kararlaştırıldı.

- Karara tepki

Nöbetçi hakimliğin bulunduğu adliyenin 6. katında güvenlik önlemi alan polis ekipleri, hakimliğin 3 müdafi alınacağı şeklindeki kararı üzerine avukatların sorgu salonuna geçmelerine izin vermedi.

Şüpheli avukatları karara tepki göstererek, mahkeme salonuna geçmek istedi. Avukatlarla güvenlik güçleri arasında sözlü tartışma yaşandı. 

Avukatlar, nöbetçi hakimliğin bulunduğu kattaki polis barikatının da kaldırılmasını istedi.

Kaynak:Haber Kaynağı