"İstanbul Medya Akademisi" 30 Mart'ta eğitime başlayacak

"İstanbul Medya Akademisi" 30 Mart'ta eğitime başlayacak

Medyada varolan eksiklikleri gidermek amacıyla Bahçelievler'de kurulan İstanbul Medya Akademisi ile "yeni bir medya kuşağı" oluşturulması hedefleniyor

İSTANBUL (AA) - FİKRİYE SUSAM UYAR - Bahçelievler'deki merkezinde 30 Mart'ta eğitime başlayacak "İstanbul Medya Akademisi" ile "yeni bir medya kuşağı" oluşturulması hedefleniyor.

Yenibosna'da, 10 milyon lira yatırımla kurulan akademide, televizyon, dizi ve  film yapımı, program, dizi ile film yönetmenliği, senaryo, görsel efekt ve compositing, yeni medya, televizyon haberciliği, gazetecilik, program sunuculuğu ve spikerlik, mesleki İngilizce, radyo programcılığı, ses mühendisliği, ışık, ses, kamera, montaj ve kurgu teknikleri eğitimleri verilecek.

İki ana stüdyo, bir kayıt stüdyosu ve Türkiye'nin en büyük "green box" stüdyolarından birine sahip dev bir medya üretim tesisinin üzerine kurulan akademide öğrencilere, son teknolojik medya üretim araç gereçleriyle eğitim görme imkanı sağlanacak.

Hedefleriyle ilgili AA muhabirine açıklama yapan İstanbul Medya Akademisi Genel Müdürü Mehmet Tuncer Ekicioğlu, medyada ciddi bir eksiklik olduğu konusunda herkesin hemfikir olduğunu söyledi.

Medyada çalışacak nitelikli eleman yetişmediğini ve bu konuda kimsenin elini taşın altına koymadığını ifade eden Ekicioğlu, "Herkes sorunun farkında. İyi sesçi yok, iyi ışıkçı yok ya da çok az var. Yapım, yönetim, senaryo, animasyon gibi birçok alanda eksiklikler var ama kimse elini taşın altına koyup da bir şeyler yapayım demiyor" dedi.

Televizyonculuk anlamında kendilerini en az 10 yıl idare edecek kameralara sahip olduklarını, ses kayıt odasının da Türkiye'de tek olduğunu dile getiren Ekicioğlu, medyanın görsel kısmını, yapım, yönetim ve içerik olarak üçe ayırdıklarını anlattı.

Ekicioğlu, "Yapımcı, yönetmen. Bunlarda kendi içinde dramalar, sinema filmi ve dizi film, televizyon programları, format üretimi ve metin yazarlığı olacak. Yönetmenlikte de sitcom, belgesel, program yönetmenliği gibi alt dallar olacak. Teknik personel anlamında da meslek edindirme kursu gibi kameraman, ışıkçı, sesçi de yetiştirmek istiyoruz. Yani 'yeni medya kuşağı' oluşturmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

- "Önceliğimiz iletişim fakülteleri"

 

Hedef kitlelerinin iletişim lisesi ile iletişim fakültesinden gelecek öğrenciler olduğunu belirten Ekicioğlu, "Ama piyasadan da biliyoruz, çok iyi senaristler var mühendis olan. Çok farklı dallarda okuyan mimar yönetmenlerimiz var. Bunun eğitimle birebir alakalı olmadığının farkındayız. Farklı disiplinlerde okuyan öğrencilere ya da mezunlara da hitap ediyoruz. Ama önceliğimiz iletişim fakülteleri" bilgisini verdi.

Ekicioğlu, 10 Mart'ta başlayacak eğitimlerin sinemada 36, diğer tüm branşlarda 72 saat olacağını kaydederek, kadrolarında konusunda uzman isimlerin olduğunu dile getirdi.

Sektörle ilgilenen bir grubun ekran önünü tercih ederek kısa yoldan ünlü olmayı, diğer bir grubun ise bulduğu bir formatı bir televizyona satarak zengin olma isteği bulunduğunu anlatan Ekicioğlu, kimsenin iyi bir ışıkçı, sesçi, prodüksiyon ya da senaryo yazarı olmak için bir çaba harcamadığını aktardı.

 

- "Temiz medya, temiz içerik olsun"

 

Akademiye katılmak isteyenler için çok sert ön koşullarının bulunmadığını dile getiren Ekicioğlu, şöyle devam etti:

"Eğitimle alakalı üç alanımız var. Birisi, Türkiye'de yeni bir medya kuşağı oluşsun istiyoruz. Temiz medya, temiz içerik olsun, bununla alakalı elimizden geldiğince çalışıyoruz.

Diğer taraftan kendi hinterlandımızdaki ülkelerde de bu tip sorunların olduğunu biliyoruz. Arap ve Körfez ülkelerinden, Kuzey Afrika ve Balkanlar'dan gelenler oluyor. Türkiye'ye karşı bir teveccüh var. Geldiklerinde amaçlarımızı anlattığımızda 'Biz de böyle bir şey yapmak istiyoruz' diyorlar.

Medya eğitimlerini çevre ülkelerde de farklı dillerde yaz kurslarıyla vermek ve yaz okulları programı oluşturmak arzusundayız. Ayrıca yurt dışında çalışan medya mensuplarına burada seminerler vererek, yanlış oluştuğunu düşündüğümüz algıyı bir anlamda dönüştürmeyi ya da doğrusunu en azından bir kere söylemeyi istiyoruz."

İstanbul Medya Akademisi Genel Müdürü Mehmet Tuncer Ekicioğlu, ayrıca "Türkiye'de haber kaynakları", "Türk dış politikası", "Haber perspektifine yakın Türk siyasi tarihi" gibi konularda seminerler düzenleyeceklerini belirterek, "Böylece Türkiye'ye karşı herhangi bir kastı olmaksızın sadece eksik bilgiyle yanlış tanıtan medya mensuplarına iyiniyet göstergesi olarak bunu anlatmak istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı