İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Salihoğlu'ndan iddialara yalanlama

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Salihoğlu'ndan iddialara yalanlama

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Salihoğlu:

 İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, emniyetteki "paralel yapı" soruşturmasının dosya örneğinin şüpheli avukatlarına verilmediği ve savunma hakkının kısıtlandığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi. 

Salihoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2014/41637 numaralı dosyası üzerinden bir kısım emniyet mensupları hakkında "siyasal ve askeri casusluk, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, resmi belgede sahtecilik ve suç uydurma" suçlarından yürütülmekte olan soruşturmayla ilgili, bazı basın yayın organlarında, "soruşturma dosyası örneğinin şüpheli avukatlarına verilmediği ve savunma hakkının kısıtlandığı" yönünde, kamuoyunu yanıltıcı haberler yapıldığını belirterek, bununla ilgili açıklama yapma zorunluluğunun doğduğunu aktardı. 

Başsavcı Salihoğlu, açıklamasında şunları kaydetti: 

"Kamuoyunda '22 Temmuz operasyonu' olarak bilinen soruşturmanın konusu, Selam-Tevhid örgütü adı altında sahte belgeler düzenleyerek devlet yetkililerinin gerek birbirleriyle, gerekse yabancı devlet yetkilileriyle olan iletişimlerinin kayda alınarak, devlet sırlarının ele geçirilmesi ve insanların özel hayatlarının görüntülü ve yazılı olarak kaydedilmesidir. 

Soruşturma dosyası örneği, devlet yetkililerinin ulusal-uluslararası görüşme kayıtları ve mağdurların özel hayatlarına ilişkin ses ve görüntü kayıtları hariç olmak üzere, isteyen her şüpheli ve avukatına verilmiştir. Ulusal güvenlik ve insanların özel hayatının mahremiyeti gereği, ulusal güvenliği ve özel hayatı ilgilendiren ses ve görüntü kayıtların, şüpheli avukatlarına verilmesi, Türk Ceza Kanunu'nun 134, 327/1. maddeleri uyarınca mümkün değildir. Bu nedenle, şüpheli avukatlarının 'savunma hakkının kısıtlandığına' ilişkin iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır."

Kaynak:Haber Kaynağı