İsrail'le normalleşme, teknoloji alanında işbirliği sağlayacak

İsrail'le normalleşme, teknoloji alanında işbirliği sağlayacak

İsrail Teknoloji Enstitüsü Girişimcilik Merkezi Müdürü Nave:- "İnternet, üç boyutlu yazıcı teknolojileri, veri bilimi ve Büyük Veri (Big Data), tıp ve tıbbi malzeme ile enerji alanları gibi pek çok yeni çalışma alanında işbirliği zemini oluşturabilir"- "İ

ANKARA (AA) - EBRU ŞENGÜL - İsrail Teknoloji Enstitüsü Girişimcilik Merkezi Müdürü Rafi Nave, Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşmenin teknolojide pek çok işbirliği alanına yansıyabileceğini belirterek, "İnternet, üç boyutlu yazdırma teknolojileri, veri bilimi ve Büyük Veri (Big Data), tıp ve tıbbi malzeme ile enerji alanları gibi pek çok yeni çalışma alanında işbirliği zemini oluşturabilir." dedi.

İsrail'in, teknoloji enstitüsü aracılığıyla birçok mühendis ve bilim adamının yetişmesine katkı sunduğunu ifade eden Nave, son 25 yılda ülkedeki yüksek teknoloji sektörünün ciddi şekilde geliştiğini söyledi.

Nave, İsrail ekonomisinde teknoloji sektörünün 1990'dan beri önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, ihracatın neredeyse yüzde 50'sinin teknoloji alanında gerçekleştiğini ve dünya genelinde son 20 yılda yapılan buluşların çoğunluğunun İsrail'den geldiğini anlattı.

Akademi ve endüstride onlarca ülkeyle ortaklıkları ve işbirlikleri bulunduğunu aktaran Nave, "Özellikle Türkiye ile fiziksel yakınlığımız sebebiyle, hem üniversiteler hem de şirketler arasında, her alanda işbirliği yapılması için olumlu bir durum var. İnternet, üç boyutlu yazıcı teknolojileri, veri bilimi ve Büyük Veri (Big Data), tıp ve tıbbi malzeme ile enerji alanları gibi pek çok yeni çalışma alanında işbirliği zemini oluşturabilir." dedi.

- "Su arıtımı işbirliği geliştirilebilir"

Nave, özellikle enerji alanında yeni teknolojilerin geliştirilmekte olduğunu belirterek, güneş, jeotermal, rüzgar ve hatta araçlardan bile enerji üretilebilecek teknolojilerin ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye ve İsrail arasında tarım sektörü ve su konularında da işbirliği yapılabileceğini ifade eden Nave, şöyle konuştu:

"İsrail su arıtması, işleme ve dağıtımı konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Dolayısıyla, bu teknoloji Türkiye'nin ilgisini çeken bir alansa veya bu konuda Türkiye'de faaliyetler varsa bu, işbirliği geliştirilebilecek potansiyeli olan bir alan. İsrail'in ihracat yapma isteği var. Türkiye'nin ilgisini çekebilecek, İsrail tarafından üretilen herhangi bir ürün için buradaki girişimciler bunun ithalatçısı olabilir. Aynı şekilde, Türkiye tarafından üretilen ve İsrail'in ilgisini çeken bir ürün de İsrail'de pazarlanabilir. Ayrıca, İsrail'de pek çok teknoloji firması bulunuyor ve bunlar da Türkiye'nin gelişmiş sanayi teknolojisinden faydalanabilir."

İsrail ile 2010 yılında yaşanan Mavi Marmara krizinin ardından, temmuz ayında ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik anlaşma imzalandı. Bu anlaşmayla iki ülke arasında pek çok alanda işbirliğinin yeniden canlanması bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :