İsrail'in yaraladığı Filistinli genç koltuk değneğiyle geçim mücadelesi veriyor

İsrail'in yaraladığı Filistinli genç koltuk değneğiyle geçim mücadelesi veriyor

Gazze'deki gösteriler sırasında İsrail askerleri tarafından ayağından vurulan Filistinli İzzeddin Şahin:"Doktorlar bir yıl boyunca ayağımın üzerine basmamı yasakladı. Buna rağmen ailemin geçimini sağlamak için her gün saatlerce ayakta durarak çalışıyorum"

GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - İsrail ordusunun mayıs ayında Gazze'de gerçekleştirdiği katliamda yaralanan Filistinli genç İzzeddin Şahin, koltuk değnekleriyle çalışarak ailesinin geçimini sağlamayı sürdürüyor.

İsrail'in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'deki kötü ekonomik koşullar, iyileşmesi için dinlenmesi ve hareket etmemesi gereken Şahin'i her gün çalışmaya mecbur bırakıyor.

Gazze'nin orta kesimindeki El-Bureyc Milteci Kampı'nda yaşayan 25 yaşındaki Şahin, kamptaki pazarın ortasında tezgâh olarak kullandığı masanın üzerine koyduğu sebzeleri satarak 3 kişiden oluşan ailesinin geçimini temin etmeye çalışıyor.

- Koltuk değnekleriyle günde 9 saat ayakta çalışıyor

Koltuk değnekleriyle pazarda her gün yaklaşık 9 saat ayakta duran Şahin, ancak ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek miktarda kazanç elde edebiliyor.

AA muhabirine konuşan Şahin, pazardaki diğer sebze satıcıları gibi Gazze halkının içinde bulunduğu kötü hayat şartları ve gelir darlığı nedeniyle müşteri azlığından şikâyet etti.

"Doktorlar bir yıl boyunca ayağımın üzerine basmamı yasakladı. Buna rağmen ailemin geçimini sağlamak için her gün saatlerce ayakta durarak çalışıyorum." diyen Şahin, ailesinin ekonomik durumunun acısının ayağının acısını bastırdığını dile getirdi.

Şahin, ailesinin geçimini sağlamak için sebze satmanın dışında bir geliri olmadığını belirtti.

- "İlaçlar, bir gün var bir gün yok"

Yaralı ayağının tedavisini hastanenin verdiği ilaçlarla sürdürdüğünü ifade eden Şahin, "İlaçlar, sağlık sektörünün durumuna göre bir gün var bir gün yok." dedi.

İsrail askerleri, Gazze sınırında 14 Mayıs'ta düzenlenen gösterilere katılan 55 Filistinliyi şehit etmiş, yüzlercesi gerçek mermiyle olmak üzere 2 bin 771 Filistinliyi yaralamıştı.

Gazze'nin İsrail sınırında çadırlar kuran Filistinliler, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını ve İsrail'in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için "milyonluk yürüyüş" adını verdikleri kapsamlı gösteriler düzenlemişti.

İzzeddin Şahin bu gösteriler sırasında İsrail askerlerinin ateş açması sonucu gerçek mermiyle ayağından yaralanmış ve ayağı doktorlar tarafından alçıya alınmıştı.

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'nun 2017 raporuna göre, Gazze'de yaşayan yaklaşık 2 milyon kişinin yarıdan fazlası yoksullukla mücadele ediyor. Filistin genelinde yüzde 29,2 olan "yoksulluk" oranı, işgal altındaki Batı Şeria'da yaklaşık yüzde 14, Gazze'de ise yüzde 53'ü buluyor.

Filistin'de 2006'da yapılan ve Hamas'ın kazandığı seçimlerin ardından İsrail, Gazze Şeridi'ne kara, deniz ve havadan abluka uygulamaya başlamıştı. Uluslararası tepkilere rağmen Gazze'ye yönelik abluka aralıksız devam ediyor.

- Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterileri

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42. yılı nedeniyle 30 Mart'tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında barışçıl eylemler düzenliyor.

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.

Gazze sınırında 30 Mart'tan bu yana devam eden barışçıl "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerinde 140'tan fazla Filistinli İsrail askerlerinin saldırıları sonucu şehit oldu, binlercesi yaralandı. İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinliler arasında, 2 gazeteci, 2 sağlık çalışanı da yer alıyor.

İsrail'in yaraladığı Filistinli genç koltuk değneğiyle geçim mücadelesi veriyor

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :