İsrail'in "Yahudi ulus devleti" olarak tanınma talebi

İsrail'in "Yahudi ulus devleti" olarak tanınma talebi

Eski İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Başbakan Netanyahu'nun "İsrail'in Yahudi ulus devleti" olarak tanınması talebine tepki gösterdi

KUDÜS (AA) - Eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun gelecek hafta meclise getireceği "Yahudi Ulus Devleti Yasa Tasarı'na" tepki gösterdi.

Peres, David Ben Gurion'u anma töreninde yaptığı konuşmada, "Yahudi Ulus Devleti Yasası, İsrail Bağımsızlık Bildirgesi'nin siyasi çıkarlar uğruna baltalanması girişimidir. Yasa, ülkemize hem içeride hem de dışarıda zarar vererek, İsrail'in demokratik prensiplerini sarsacaktır" dedi.

"İsrail devletinde 'Yahudi' ve 'demokratik' kavramları arasında nasıl olur da bir ayrıma gidilebilir? Hangisi diğerinden daha üstündür?" diye soran Peres, ülkesinin, asli demokratik değerlerine dönmesi gerektiğini savundu.

Gelecek hafta çarşamba mecliste oylamaya sunulacak tasarıda, "İsrail, Yahudiler'in tarihi anavatanıdır ve tüm İsrail vatandaşları eşit haklara sahiptir" ifadesi yer alıyor. 

Onaylanmasına kesin gözüyle bakılan tasarı, İsrail'in anayasası olmadığı için devletin temel kanunlarından sayılacak. Yasa tasarısında İsrail devleti, bölgesel bir devlet şeklinde değil de tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi etnik-dini devlet olarak tanımlanıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Filistinlerden, Yahudi halkının Yahudi ulus devletini tanımalarını bekliyoruz. Tıpkı onların da bizden Filistin ulus devletini tanımamızı bekledikleri gibi" ifadesini kullanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı